LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Miestų bendruomenės
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-06-04
Aukštadvario bendruomenės centras
Aukštadvaris – viena ryškiausių Lietuvos vietovių, išsiskirianti unikaliais gamtos paminklais, garsia istorine praeitimi, galinti pateikti daug įdomios informacijos ir sukelti malonius įspūdžius. Tai bene ryškiausias ežerų krašto perlas. Kiekvienas čia apsilankęs bent kartą, sugrįžta vėl ir vėl, nes yra dėl ko.

Visos Lietuvos enciklopedijos pateikia visapusišką informaciją apie miestelio istoriją.

Žmonės Aukštadvario teritorijoje gyveno jau 3-1 tūkstantmetyje prieš Kristų. 10-14 amžiuje ant piliakalnio stovėjo medinė pilaitė. Jos papėdėje gyventa iki 15 amžiaus, o pati gyvenvietė vadinosi Navininkais.

16-17 amžiuje – didžiųjų kunigaikščių dvaras, todėl 1569 m. Aukštadvariui suteikta miestelio privilegija. 1629 m. pastatyta mūrinė bažnyčia ir dominikonų vienuolynas. Viename iš jo pastatų 1923 m. įsikūrė žemės ūkio mokykla, neseniai atšventusi 80-ties metų jubiliejų. Iškalbingas skaičius: per šį laikotarpį mokykla parengė per 6000 žemės ūkio specialistų. Dabartiniu metu šiame gražiame pastate ant aukšto kalno (todėl Aukštadvaris) įsikūrė ir vidurinė mokykla. Tai ne tik mokslo žinių aruodas, bet ir kultūrinio gyvenimo centras, o kartu ir Aukštadvario bendruomenės buveinė.

Aukštadvaryje dar veikia darželis – mokykla “Gandriukas”, Kauno lengvosios pramonės ir paslaugų verslo mokyklos filialas. Yra pirminės sveikatos priežiūros centras, biblioteka, girininkija, paštas. Rinkos sąlygomis yra vystomas smulkus verslas: veikia degalinė, autoremonto dirbtuvės, individualios maisto prekių parduotuvės, kavinės – barai. Ne naujiena Aukštadvario seniūnijoje ir kaimo turizmas, aplink Navos ežerą plečiasi kaimo turizmo centrai, ištisus metus čia plaukia poilsiautojai: Lietuvos gyventojai ir užsienio svečiai. Aktyvių Aukštadvario bendruomenės narių dėka 2004 metais įkurta Trakų kredito unija. Jos steigėjais buvo ūkininkas Tomas Dabašauskas, Aukštadvario žemės ūkio mokyklos mokytoja metodininkė Janė Budrevičienė, aukštadvarietė, žemės ūkio rūmų atstovė Trakų rajonui Janė Mandeikienė, Aukštadvario žemės ūkio mokyklos vyr. mokytoja Jadvyga Dzencevičienė ir žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Albertas Amšiejus. Trakų kredito unijos adresas: Vytauto 2, Trakai. Tel. 8528 51311, el. paštas: trakai@lku.lt. Tai koperatiniais pagrindais veikiantis bankelis, teikiantis paslaugas Trakų rajono gyventojams.

2002 m. vasario 18d., susibūrę aktyviausi Aukštadvario žmonės, įkūrė Aukštadvario bendruomenę, kurios svarbiausi tikslai yra šie:

- kurti Aukštadvario miestelio seniūnijos viziją;
- skatinti savivaldos plėtrą ir bendruomenės demokratėjimą;
- rūpintis seniūnijos gerbūviu ir gyventojų gerove;
- kurti saugią ir patogią gyvenamąją aplinką;
- saugoti ir puoselėti dvasines, istorines vertybes, šio krašto tradicijas, unikalią gamtą.

Šiuo metu Aukštadvario bendruomenė vienija 50 narių. Išrinkta 7 asmenų taryba: Vytautas Nairanauskas, Talvydas Špiliauskas, Teresė Mikutavičienė, Vilė Lauruševičienė, Aurelija Andriulionienė, Irena Beržinskienė. Bendruomenei vadovauja Aukštadvario žemės ūkio mokyklos vyr. profesijos mokytoja Jadvyga Dzencevičienė.

Dabar bendruomenė žengia ketvirtus savo gyvavimo metus. Yra nuveikta nemažai darbų, įvardintos ir sugrupuotos problemos, numatyti jų sprendimo būdai, dalyvaujama įvairiuose projektuose, ieškoma paramos iš fondų, iš rėmėjų. Laimėtas aljanso “Langas į ateitį “ projektas ir 2003 02 23 atidarytas viešas interneto centras. Aukštadvariečiai ir miestelio svečiai turi galimybę nemokamai naudotis 4 kompiuteriais ir interneto ryšiu. Be to, bendruomenė laimėjo ir sėkmingai įvykdė projektą: „Aukštadvario miestelio vandentiekio ir buitinių nuotekų plėtra“, SAPARD lėšomis pravestas vandentiekis ir kanalizacija Vilniaus, Navos ir Pušyno gatvėse. Tai buvo didžiulis laimėjimas, miestelio gyventojai gavo nemokamą paslaugą. Aukštadvario bendruomenei 10 % projekto lėšų skyrė Trakų rajono savivaldybė, todėl jai esame nuoširdžiai dėkingi. Dabartiniu metu ieškome šiam projektui tęstinumo.

Šiuo metu miestelį nustebino kitas galingas projektas, kurio iniciatorius yra valstybinė įmonė „Vilniaus regiono keliai, projektuotojai – UAB „Kelprojektas“, generalinis rangovas UAB „Lemminkainen Lietuva“. Projekto tikslas – izoliuoti centrinės miestelio gatvės gyvenamuosius namus nuo pravažiuojančių mašinų keliamo triukšmo, kadangi miestelį iš visų pusių supa ežerai ir nėra galimybės padaryti apylanką. Be to, miestelis liktų sąstingyje, nes ir prekiautojai, ir privačių poilsio sodybų šeimininkai nori didesnio klientų srauto. Šiandieną miestelyje sujudimas. Senų sodybų centrinėje Vilniaus gatvėje langai yra keičiami naujais, plastikiniais. Dabar, važiuojant miestelio gatve, atrodo, kad atvykai į pasakų šalį, kur visos trobelės su naujais plastikiniais langais. Projekte dar numatyta nutiesti šaligatvius, sutvarkyti bordiūrus, įvažiavimus, lietaus kanalizaciją ir dar 10cm sluoksniu pagerinti asfaltuotą dangą. Aukštadvario miestelis įgavo europietišką veidą.

Aukštadvario bendruomenė sėkmingai įvykdė jau ne vieną projektą: ALF projektas „Informacinių technologijų panaudojimas Aukštadvario bendruomenės aktyvinimui“ kuriuo vykdymo metu buvo sukurta svetainė „ www.aukstadvaris.lt “ , pravesti kompiuterinio raštingumo kursai Aukštadvario miestelio gyventojams. Ypač noriai mokėsi vyresnio amžiaus žmonės, kurie turi galimybę rašyti elektroninius laiškus savo anūkams.

Bendruomenė laimėjo ir sėkmingai įvykdė projektą „Žingsnis po žingsnio į bendruomenių tinklą“, vasaros poilsio stovyklos socialiai remtiniems vaikams projektą „Ir aš galiu“, kurio vykdymo metu 20 socialiai remtinų vaikų turėjo galimybę stovyklauti, ilsėtis, keliauti.

Aukštadvario bendruomenė nuolat palaiko ryšį su Aukštadvario regioniniu parku, kuris yra parengęs patrauklių turistinių maršrutų pėstiesiems, dviračių gerbėjams ir autoturistams: “Protėvių takais”, “Pro Velnio duobę”, “Žaliasis takas”, “Po Aukštadvario regioninį parką”ir kitų. Palaikant unikalų gamtos grožį, bendruomenė organizavo švaros akciją “Išvalykime autobusų stotelę”, iniciavo “Pavyzdingiausios sodybos ir įstaigos” konkursą.

Aktyviai įsijungta ir į kultūrinių renginių organizavimą. 2002 05 24 įvyko “Poezijos pavasario 2002” šventė Aukštadvaryje. 2002 11 28 įvyko labdaringas vietos meno kolektyvų koncertas, o surinkti pinigai skirti šarvojimo salės remontui ir socialiai remtinų vaikų Kalėdų šventei. 2002 12 01 Vilniaus Mokytojų namuose pristatyta Aukštadvario bendruomenė ir kraštotyrinė monografija “Aukštadvaris”, kurią rengiant, reklamuojant ir platinant yra daug prisidėta. 2004 m. vasarą Vilniaus mokytojų namų keliautojų klubas aplankė Aukštadvarį, čia buvo svetingai sutiktas, todėl 2004 metų lapkričio mėnesį buvome pakviesti į Vilniaus mokytojų namų keliautojų klubo kelionų sezono uždarymo šventę, o tuo pačiu mūsų bendruomenės nariai aplankė Vilniaus senamiestį. Ekskursijai vadovavo patyrusi aukščiausios kategorijos gidė p. Jonė Petkevičiūtė.

Bendruomenė pasitiko tarptautinio žygio dviračiais „Baltic Cycle“ dalyvius. Apie 130 dviratininkų dalyvavo žygyje „Varšuva – Vilnius“, norėdami pademonstruoti, kad po Europos sąjungos plėtros nebeliks tautas ir valstybes skiriančių sienų, varžančių laisvę ir tuo pačiu keliones dviračiais. Žygyje dalyvavo 15 šalių dviratininkai, norėdami parodyti, kad dviratis – sveikiausia ir ekologiškiausia keliavimo, krašto pažinimo priemonė. Aukštadvariečiai pasitiko svečius su skaniu pyragu „Šimtalapis“ ir šalta skania gira. Jiems grojo Aukštadvario kapela, vadovaujama Juozo Banuškevičiaus.

Aukštadvario bendruomenė garsėja meniniais kolektyvais. Čia įkurtas vaikų pučiamųjų orkestras „Aukštadvario griausmas“, vadovaujamas energingo mokytojo Valerijaus Filonovo. 2004 metų vasarą Aukštadvarį sudrebino respublikinis jaunųjų dūdorių festivalis. Be to, pačių žmonių iniciatyva įkurtas ir sėkmingai veikia pagyvenusių sinjorų ansamblis „Ne ruduo“, vadovaujamas meno vadovo Alekso Vasiliausko bei Aukštadvario kaimo kapela. Trakų kultūros rūmų Aukštadvario filialo administratorė, Aukštadvario bendruomenės tarybos narė Teresė Mikutavičienė pastoviai organizuoja įdomius kultūrinius renginius Aukštadvario seniūnijoje.

Į bendruomenę dažnai atvažiuojama pasisemti patirties. 2004 metais čia du kartus lankėsi Baltarusijos aktyvūs piliečiai, kuriuos bendruomeniškumo mokė fondas „Lietuvos ir JAV iniciatyvos“. Svečiai lankėsi interneto centre, grožėjosi nepaprasta Aukštadvario gamta, ilsėjosi ūkininkės p. Gražinos Ulevičienės sodyboje.

Bendruomenė leidžia savo laikraštį “Aukštadvaris”, kuriame informuoja apie savo veiklą, seniūnijos aktualijas, skelbia būsimus renginius, sveikina gyventojus švenčių progomis. Yra rašomas bendruomenės metraštis.

Bendruomenės veikla pristatyta tarptautinėje konferencijoje “Kaimo bendruomenių realybė ir perspektyvos”. Palaikomi ryšiai su kitomis bendruomenėmis, dalyvaujama konferencijose, seminaruose, mokymuose. Šiuo metu Aukštadvario bendruomenė yra Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos narė. Trakų rajone yra kuriama VVG (vietinės veiklos grupė), kurios steigėjais yra Aukštadvario bendruomenės pirmininkė Jadvyga Dzencevičienė, aukštadvariečiai Jonas Ulevičius, Janė Mandeikienė ir Veronika Pilipavičienė.

Į bendruomenės veiklą įtraukiamos visos vietos valžios institucijos, įstaigos, verslininkai ir garbingi žmonės, buvę aukštadvariečiai, dėl tam tikrų aplinkybių išvykę iš Aukštadvario. Jie garsina mūsų bendruomenę visoje Lietuvoje ir didžiuojasi vykdomais projektais. Mes jūsų laukiame, Aukštadvario bendruomenė plačiai atvėrusi duris visiems, kurie jaučia nuostalgiją šiam nuostabiam Lietuvos kampeliui, pušynais ir ežerais apsuptam Aukštadvariui. Sugrįžkite, rašykite, skambinkite ir padėkite mums.

Bendruomenė atliko daug svarbių uždavinių, subūrė žmones bendriems tikslams ir šiai iniciatyvai neleisime užgęsti.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Jurga Ivanauskaitė (17)    Programos (61)    Krikščionys demokratai (3)    Nokia (24)    Toyota (2)    Vaizdo kortos (3)    Kailiniai (15)    Išpažintis (16)    Domenai (11)    Drabužiai (41)    Jautis (7)    Elektronika (8)    Sodininkystė (22)    Šv. Valentino diena (11)    Lobių ieškotojai (3)    Pramoginiai šokiai (2)    Picerijos (4)    Vasario 16 (12)    Mobilūs ryšiai (193)    Šventasis Kazimieras (2)    Slaptos bendrijos (24)    Wing Tsun (14)    Erich Fromm (5)    „Lietuvos” kino teatras (13)    Šalys (61)    Užsienyje (50)    Erotiniai šokiai (23)    Kinų horoskopas (14)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Netolerancija (6)    Reinkarnacija (6)    Skaneriai (5)    Krišnaizmas (3)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Draugystė (10)    „Laisvės kryžkelės“ (10)    Kulinarija (181)    Trys karaliai (5)    Makaronai (2)    Meino meškėnas (2)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Seimo rinkimai (4)    Auklės (3)    Energetika (13)    Vilius Navickas (2)    Kietieji diskai (17)    Turizmo agentūros (10)    Kornreksai (3)    Delfinologija (4)    NSO (33)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!