LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Mikroelementai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-11-17
Mikroelementai - Selenas

Selenas yra būtinas mikroelementas, apsaugantis organizmo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Selenas mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, onkologinėmis ligomis, lėtina senėjimo procesus. Selenas būtinas normaliam imuninės sistemos funkcionavimui ir skydliaukės veiklai.

Selenas padeda atsinaujinti oksidacijos pažeistiems plaučių ir kitų organų audiniams, apsaugo raudonąsias kraujo ląsteles, svarbus regos silpnėjimo ir kataraktos prevencijai. Selenas dalyvauja augime ir vystymesi, svarbus vyrų vaisingumui palaikyti. Selenas veikia kaip priešuždegiminis faktorius gydant artritą ir kitas autoimunines ligas. Priešuždegiminis seleno poveikis stiprėja kai kartu naudojamas vitaminas E.

Seleno trūkumas organizme pasitaiko retai, dažniausiai pasitaiko žmonėms su sutrikusia žarnyno funkcija arba valgantiems maistą, užaugintą dirvose kur trūksta seleno. Gaunant nepakankamai seleno su maistu padidėja rizika sirgti onkologinėmis ligomis, širdies ligomis, ateroskleroze, katarakta, reumatoidiniu artritu, gali pasireikšti priešlaikinio senėjimo požymiai. Seleno trūkumas gali sukelti pakitimus naguose, raumenų silpnumą.

Pagrindiniai seleno šaltiniai yra augaliniai produktai. Daugiausia seleno yra braziliškuose riešutuose. Seleno yra alaus mielėse, kviečių gemaluose, česnakuose. Iš gyvulinių produktų seleno yra žuvyje, raudonoje mėsoje, kiaušiniuose, kepenyse.

Rekomenduojama seleno paros dozė yra 55 mikrogramai moterims, 70 mikrogramų vyrams. Kūdikiams ir vaikams – nuo 10 iki 30 mikrogramų per parą.

Didelėmis dozėmis (daugiau nei 400 mikrogramų per parą) selenas yra toksiškas ir sukelia būklę, vadinamą selenoze, kuri pasireiškia virškinimo sutrikimais, plaukų slinkimu, baltomis dėmėmis ant nagų, nervų pažeidimais

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Nekilnojamasis turtas (22)    Vadyba (89)    E - komercija (87)    Stomatologija (6)    Menas būti kartu (2)    Katarai (2)    Šventasis Kazimieras (2)    Grožio salonai (6)    Architektūra (11)    Bučiniai (31)    Valdas Adamkus (11)    Lietuvoje (5)    Viešieji ryšiai (20)    Skorpionas (7)    Mistika (9)    Tiškevičiai (18)    Žinių visuomenė (14)    Šachmatai (11)    Garso ir vaizdo technika (2)    Euro naujienos (2)    Sektos (12)    Chiromantija (3)    Jausmai (27)    Windows (7)    Siamo katės (2)    Mokykla be narkotikų (20)    Mokėjimo kortelės (7)    Burtai (8)    Pirmoji meilė (3)    Ekonomika (259)    Leo LT (12)    Aviacija (38)    Prezidento rinkimai (6)    Žvaigždės (19)    Arkliai (12)    Toyota (2)    Statyba (29)    Fajetai (2)    P2P tinklai (2)    Moterims (34)    Gyvūnai (174)    Moters diena (4)    Kultūra (749)    Bitė (5)    Mityba (43)    Meilė bloguose (6)    Astronomija (46)    Kelionių pasiūlymai (7)    Striptizas (8)    Bendruomenės (158)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!