LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 19 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Mokslas apie meilę
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-04-09
Kaip smegenys sprendžia meilės galvosūkius

Mokslininkai nuolat knaisiojasi po žmogaus smegenų kerteles, siekdami atskleisti kuo daugiau šio stebuklingojo organo paslapčių. Kadangi smegenys yra centrinis mūsų valdymo pultas, jame slypi daugybė įdomių atsakymų. Viena svarbiausių smegenų funkcijų yra sprendimų priėmimas. Tyrinėdami smegenyse vykstančius sprendimų priėmimo procesus, mokslininkai užsimojo išsiaiškinti, kaip žmogaus smegenys sprendžia meilės klausimus.

Racionalioji smegenų dalis gali apdoroti labai ribotą informacijos kiekį, todėl svarbių bei ilgalaikių apsisprendimų pasirinkime ji menkai dalyvauja. Nuspręsti, kada ir su kuo susituokti, išsiskirti, ar kokį gyvenimo partnerį išsirinkti racionaliems smegenų centrams yra tas pats, kaip senam kompiuteriui dirbti su Vista operacine sistema. Santykiai su priešinga lytimi sukelia tiek klausimų ir galvosūkių, kad į pagalbą reikia šauktis emocines smegenų pusrutulio dalis. Analizės, samprotavimai bei logika čia mažai padeda.

Kai kas nors patraukia mūsų dėmesį – žmogus, vaizdinys, garsas, kvapas ar skonis – sudirba emocionalioji smegenų pusė. Ji nuolat gaudo pasąmoningus emocinius signalus, kurių dėka mes jaučiame įvairius jausmus. “Netekti žado” pamačius gražią moterį moksliškai reiškia, jog jausminė smegenų dalis pagavo krūvą emocinių signalų.

Tačiau mokslininkai teigia, kad gebėjimas apdoroti milžiniškus informacijos kiekius dar nereiškia, jog meilės labirintuose galima visiškai pasikliauti emocine smegenų puse. Jausmai be logikos yra visų klaidingų pasirinkimų bei kvailų poelgių pagrindas. Romantinių santykių tarp 2 žmonių metu, smegenys išskiria įvairias chemines medžiagas. Tačiau meilės reikalų sprendimams didžiausią įtaką daro 2 iš jų – dopaminas ir oksitocinas.

Dopaminas sustiprina bei išryškina mūsų išorinės aplinkos pojūčius. Tarp įsimylėjėlių jis sukelia aistros pojūtį. Būtent aistros ir susižavėjimo apakinti, žmonės dažnai klysta pasirinkdami ilgalaikį gyvenimo partnerį. Per didelės dopamino dozės uždeda “rožinius akinius” ir žmogaus įsivaizdavimai apie antrą pusę nebeatitinka tikrovės.

Kitas cheminis junginys, kurį gamina smegenys – oksitocinas – į širdies reikalus įneša kur kas daugiau patikimumo. Tai yra pasitikėjimo, prieraišumo ir atsidavimo eleksyras. Po gimdymo moterys gauna didžiulį oksitocino antplūdį.

Žmogaus smegenys gali sukurti jausmus ir įspūdžius paremtus praeitimi, pašaliniais įvykiais ir kitais faktoriais, kurie visiškai neatspindės esamos situacijos. Todėl renkantis gyvenimo draugą/-ę ar darant kitą svarbų gyvenimo žingsnį, visada reikia labai dėmesingai įsiklausyti į savo mintis bei jausmus.

Tai, kas iš pradžių atrodė meilė, gali pasirodyti esąs tik laikinas žavesys arba stipri malonumo injekcija.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Mada (4)    Lietuva (2)    Nešiojami kompiuteriai (12)    Euro naujienos (2)    Britų trumpaplaukės katės (2)    Mokėjimo kortelės (7)    Civilinė sauga (7)    Žuvininkystė (2)    Prezidento rinkimai (6)    Kelionių įspūdžiai (26)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Vadyba (89)    Z.Jurgelevičiaus rubrika (23)    Siamo katės (2)    Draudimas (7)    Hakeriai (273)    Alkoholizmas (15)    Atleidimas (4)    Turizmo agentūros (10)    Aikido (14)    Sportas (8)    6 branduolių (3)    Valstiečių sąjunga (2)    Modemai (8)    Raganos (12)    Rasos (2)    Prezidento rinkimai 2009 (12)    Pyktis (6)    Prokuratūra (4)    Tamplierių ordinas (7)    NLP (8)    Krašto apsauga (27)    Šunų veislės (52)    Nusikaltimai (6)    Svarstyklės (7)    Švedija (9)    Šaulys (7)    Krikščionybė (135)    Fajetai (2)    Metalistai (8)    Maxima (10)    Apatinis trikotažas (17)    Dektinė (2)    Kompiuterinis saugumas (43)    Vėlinės (5)    Go-go (10)    Nekilnojamasis turtas (22)    Kanapės (15)    Draugystė (10)    Omnitel (12)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!