LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Naudingi patarimai. Gyvūnai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-08-03
Naudingi patarimai. Jei sugalvojote įsigyti šuniuką

Pirmas žingsnis jau žengtas, tačiau padaryti reikės dar labai daug, kad pas jus atsirastų šuniukas. Vienas svarbiausių klausimų prieš įsigyjant šuniuką yra: ar visi šeimos nariai sutinka su šia mintimi. Gal jūsų šeimoje yra žmogus alergiškas šunims, o gal kažkas paniškai bijo šunų? Turbūt viena svarbiausių taisyklių yra pirkti šunį (ar kokį kitą gyvūną) tik turint visų šeimos narių pritarimą. Šuo turi būti mylimas visos šeimos, o ne tik vieno asmens. Vienas dažnesnių atvejų yra vaikų prašymas laikyti šuniuką. Vaikai šunis mato kaip Lesę, Reksą, Bethoveną... Realybėje šuo yra visai kitoks. Šunį išdresuoti kaip kine yra labai sunku, dažnam šunų augintojui šunį pavyksta išmokinti tik pagrindinių komandų, galiausiai šuo tikrai pats neatsidarys durų ir neišeis pasivaikščioti vienas... Šuniui reikia skirti be galo daug dėmesio.

Sekantis žingsnis apsisprendus jog tikrai norite šuns yra atsakyti į klausimą ar jūsų namai yra tinkami šuniuko atėjimui. Jeigu turite butą, rinkitės mažesnį ar vidutinio dydžio šuniuką, jeigu namą – veislės dydis neribojamas. Jeigu gyvenate bute, atsižvelkite į kaimynus. Tikriausiai ne vienas šuns šeimininkas jau nukentėjo nuo piktos „bobutės", kuriai jau vien išgirdus pavadinimą šuo „užsikemša kraujagyslės". Jeigu turite tokių kaimynių, pasistenkite apsiriboti tylesniais ir ramesniais šunimis.

Dabar turite pasirinkti šuniuko veislę. Gal jūs norite ramaus ir taikaus auksiuko, o gal rimto sargo, pavyzdžiui vilkšunio? Tinkamą šuns veislę pasirinkti tikrai sunku. Jeigu turite vaikų, geriau kovinių veislių atsisakyti, tiesa stabilios psichikos šuo nėra pavojingas, tačiau yra gana dažnas atvejis kai piktas šuo vaiko noro žaisti nesupranta ir viso to pasekoje iškyla didelis pavojus jūsų vaikui. Jeigu jums reikia sargo, nepulkite ieškoti pikčiausio šuns. Pavyzdžiui, jeigu laikote vaiką, galite apsiriboti škotų aviganiu. Šis šuo yra puikus sargas, o tuo pačiu ir draugas, lengvai prognozuojamas. Dabar yra populiarūs retriveriai. Šie šunys yra puikūs draugai, mieli... šių šunų gerumui nėra žodžių apsakyti, tačiau sargumo jie neturi. Jeigu žavitės mažais šuniukais, turite suprasti jog, pavyzdžiui, pudeliukų priežiūra yra labai brangi. Juos reikia kirpti, pirkti žieminius šiltus drabužėlius...

Pudeliuko apkirpimas kartais kainuoja virš šimto litų. Jeigu neturite pakankamai pinigų šuniui su dokumentais, galite pirkti šunį be dokumentų. Tačiau tokie šunys, neturėdami dokumentų, jūsų negali užtikrinti dėl savo psichinės būklės. Kartais pasitaiko tokių atvejų kai šeimininkai, norėdami greičiau parduoti ir geriau pasipelnyti iš šuniukų, pasinaudoja jų panašumu į kilmingus šuniukus (maži šuniukai dažnai yra labai panašūs į kai kurias kilmingų šunų veisles). Tokiais atvejais jie dažnai pasako, jog tai buvo neplaninė vada ir dėl to neturi dokumentų. Augant šuniui, maždaug po kelių mėnesių, paaiškėja jog jus apgavo. Jeigu esate kilniaširdis žmogus, galite priglausti šuniuką. Prieglaudose šeimininkų laukia daugybė šuniukų. Jūs tiems šuniukams esate raktas į gražesnį pasaulį. Šuniukai, kurie nesulaukia šeimininkų prieglaudose, dažnai būna užmigdomi (atkreipkite dėmesį, kad gyvūnai migdomi valstybiniuose gyvūnų globos namuose, ne beglobių gyvūnų organizacijose, kurias yra įkūrę viešosios įstaigos - VšĮ "Lesė" past.).

Dabar atėjo metas apgalvoti apie šuniuko gyvenimą jūsų būste. Jeigu šuniuką apsisprendėte pirkti kelių mėnesių amžiaus, patartina, kol jis paaugs, surinkti kilimus. Mažas šuniukas nesirenka kur daryti savo „gamtinių reikaliukų", jam yra visai nesvarbu, ar tai kilimas, ar žolė. Jeigu jau prispyrė reikaliukas, šuo jį darys toj pačioj vietoj kur ir sugalvojo.

O štai kokių daiktų prireiks įsigijus šuniuką:

  • Antkaklis
  • Pavadėlis
  • Apynasris ar antsnukis
  • Guolis ar aptvaras
  • Bliūdelis (vienas vandeniui, kitas maistui) ir stovas, kad bliūdeliai nebūtų šuniukui per žemai
  • Pasirinktas maistas
  • Skanėstai
  • Šepetys ar šukutės
  • Ausų valymo skystis ir vatos tamponėliai ausims valyti
  • Dantų priežiūros rinkinys
  • Šampūnas ir rankšluostukas, vonelė
  • Nagų žirklutės
  • Žirklės kailiui
  • Žaislas
  • Kelioninė dėžutė
  • Vaistinėlė

Turbūt išsigandote pamatę tiek daug daiktų vienam šuniui. Tačiau nuogąstauti neverta! Prieš įsigyjant šuniuką galite nusipirkti tik pagrindinius daiktus. Pavyzdžiui, jeigu perkate visai mažą šuniuką, jums apynasris tikrai nėra reikalingas. Iš pradžių galite apsiriboti tik vienu bliūdeliu. Kol šuniukas mažas, galite pakišti plytą po bliūdeliu ir jis jau nebus per žemai (nereikės bliūdeliui stovo). Užaugus šuniukui galėsite įsigyti reikiamo aukščio stovą. Yra viena kvaila nuostata, jog, jeigu perku šunį nekilmingą, man šių daiktų nereikia. Klystate! Kilmingas nuo ne kilmingo skiriasi tik išvaizda ir dokumentais. Nekilmingas šuo taip pat mielai žaidžia su žaisliukais ar triauškia skanėstus!

Įsigyjus augintinį pasidomėkite ar jis jau paskiepytas. Jeigu ne, pasidomėkite pas jūsų šuniuko buvusius šeimininkus, gal jie žino kokį gerą veterinarą – nereikės „bandyti laimės". Nuvykę pas veterinarą pirmą kartą stebėkite kaip jis elgiasi su jūsų mažyliu. Jeigu jums veterinaras pasirodo grubus, šiurkštus, išsiblaškęs, ar neatsargus, daugiau pas jį nesikreipkite. Veterinaras turi patikti ir jums, ir jūsų šuniukui. Tiesa, šuo pas veterinarą niekada neina su dideliu noru, tačiau, jeigu šuo paniškai bijo veterinaro, jūs tai tikrai pastebėsite.

Pabaigai noriu palinkėti didelės laimės su šuniuku. Jei šuniukus mylite, patikėkite – įsigiję jį tikrai nesigailėsite. Šuo visada laukia šeimininko, jį pasitinka vizgindamas uodegą, pats labai džiaugiasi ir jums suteikia džiaugsmą. Kaip smagu išeiti į lauką su ištikimu draugu, stebėti kaip atneša numestą pagalį, žaisti...

Irmulia

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Artūras Zuokas (41)    NSO (33)    Prekės ir paslaugos buičiai (2)    Narkotikai (97)    Egiptas (24)    Telekomunikacijos (188)    Vilius Navickas (2)    Juvelyriniai dirbiniai (2)    Vynas (16)    Auklės (3)    Avinas (7)    Fizika (11)    Kompiuterinis saugumas (43)    Drakonai (36)    Vitaminai (2)    Interjero dizainas (13)    Hip hop dance (4)    Šokiai (56)    Joninės (6)    Skirmantas Valiulis (32)    Mokyklos (22)    Kačių veislės (25)    Siemens (6)    Alus (22)    Valstiečių sąjunga (2)    Geležinkeliai (4)    Meilė bloguose (6)    MTV (5)    Pirmoji meilė (3)    Runkeliai (18)    Bučiniai (31)    „Lietuvos” kino teatras (13)    Mergelė (7)    Šventės (117)    Filosofija (326)    Egzorcizmas (11)    Teisėtvarka (24)    Amfetaminas (2)    Kandidatai į prezidentus (5)    LICS (17)    Vaiduokliai (23)    Statyba (29)    Pavydas (5)    Žindymas (14)    Atleidimas (4)    Vorai (2)    Opel (4)    Zigmas Vaišvila (10)    Liberalai demokratai (3)    Vadovavimas (185)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!