LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Naudingi patarimai. Technologijos
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-01-18
Tinklaraščiai: 10 patarimų norintiems susidraugauti su paieškos varikliais

Plečiantis Lietuvos tinklaraštininkų bendruomenei, vis aktualesnė tampa tokių tinklalapių vieta interneto informacijos jūroje. Anksčiau ar vėliau dažnai atnaujinamas tinklaraštis išauga ir tampa įdomus ne tik keletui ar keliolikai bendraminčių. Tinklaraštį atranda vis daugiau internautų, užklystančių iš paieškos sistemų.

Pateiksime dešimt trumpų patarimų, padėsiančių tinklaraštininkams lengviau ir greičiau „prisijaukinti“  paieškos variklius. Daugiausia dėmesio skirsime WordPress platformos specifikai, tačiau šiuos patarimus galima pritaikyti ir bet kurioje kitoje sistemoje.

1. Pakeiskite įrašų nuorodų formatą

WordPress numatytuoju režimu („pagal nutylėjimą“) kuria ne itin patrauklias atskirų tinklaraščio įrašų nuorodas. Pavyzdžiui, adrese gali būti įrašo identifikacinis numeris ar jo pavadinimas, einantis po įrašo paskelbimo datos. Atverkite Settings>Permalinks skiltį savo tinklaraščio valdymo skydelyje ir pakeiskite naudojamą formatą į patrauklesnį internauto akiai. Pavyzdžiui, nurodykite /%postname% arba /%category%/%postname%/ šablonus (informacijos apie galimus šablonų variantus rasite http://codex.wordpress.org/Using_Permalinks tinklalapyje). Turėkite galvoje, kad po pakeitimų jums gali tekti rankiniu būdu pakeisti ar sukurti .htaccess failą tinklaraštį saugančioje tarnybinėje stotyje.

Dėmesio! Jei jūsų tinklaraštį jau aptiko ir suindeksavo paieškos varikliai, šiuo patarimu siūlome nesinaudoti, nebent esate pasiryžę užtikrinti internautų, spragtelėjusių pasenusią nuorodą, nukreipimą teisinga kryptimi.

2. Negailėkite kitų savo tinklaraščio įrašų nuorodų

Paieškos varikliai jau „suvokia“, kad lankytojas, skaitantis tam tikro turinio straipsnį, greičiausiai susidomės ir kita panašaus pobūdžio informacija. Todėl nevenkite savo įrašų susieti nuorodomis, jei tai tik įmanoma. Toks įprotis ne tik pagerins jūsų tinklaraščio įvaizdį, bet ir paskatins lankytojus pasidomėti kitais pateikiamais įrašais. Vienas paprasčiausių būdų įterpti tokias nuorodas – pasinaudoti kūrimo įskiepiais, kuriuos rasite http://wordpress.org/extend/plugins/ tinklalapyje.

3. Apgalvokite įrašų pavadinimus

Rinkdami įrašo pavadinimą, pasistenkite jį suformuluoti kuo taiklesnį. Pavadinimas turėtų tiksliai atspindėti įrašo turinį ir būti ne trumpesnis kaip trijų ir ne ilgesnis kaip septynių žodžių. Pagrindinė taisyklė – tikslumas visada yra geriau už abstraktumą, nebent rašote itin reta tema. Pavadinkite įrašą „Honda Civic salono priežiūra“ ir prisiviliosite kone kiekvieną internautą, susidomėjusį šia tema. Pasirinkite pavadinimą „Automobilio priežiūra“ ir nuoroda į jūsų įrašą beviltiškai paskęs tarp kitų paieškos variklio pateikiamų rezultatų.

Pakeiskite naudojamo tinklaraščio dizaino šablono nuostatas, nurodydami, kad įrašo pavadinimas būtų pateikiamas prieš tinklaraščio pavadinimą. Taip užsitikrinsite, kad jis neprasprūs pro paieškos varikliu besinaudojančio internauto akis. Kaip tai padaryti? Atverkite Design>Theme Editor skiltį savo tinklaraščio valdymo skydelyje ir, pasirinkę header.php failą, pakeiskite . Daugiau informacijos apie šią žymą rasite http://codex.wordpress.org/Template_Tags/wp_title tinklalapyje.

4. Signalizuokite tarnyboms, stebinčioms tinklaraščių pokyčius

Paskelbus naują įrašą ar pakeitus seną, WordPress gali apie tai automatiškai pranešti specializuotoms tarnyboms, stebinčioms tinklaraščių pokyčius ir apie tai informuojančioms įvairius paieškos variklius. Su tuo susijusias nuostatas rasite Settings>Writing skiltyje savo tinklaraščio valdymo skydelyje, o pasiekiamų tarnybų sąrašą – http://codex.wordpress.org/Update_Services tinklalapyje.

5. Išnaudokite Google Sitemaps galimybes

Tinklaraščių savininkams Google yra parengusi priemonių rinkinį, kurį rasite http://www.google.com/webmasters/ tinklalapyje. Viena svarbiausių jo siūlomų galimybių – tinklaraščių „žemėlapių“ (Sitemaps) nurodymas. Remdamasis šia informacija, Google paieškos robotas galės lengviau ir greičiau rasti ir suindeksuoti visus jūsų tinklaraščio įrašus. Be to, gausite naudingos informacijos apie savo tinklaraštį. Pavyzdžiui, sužinosite, kokios internautų vartojamos frazės lemia tinklaraščio atsiradimą paieškos rezultatų puslapiuose.

6. Parinkite žymas ir kategorijas

Baigę rengti naują tinklaraščio įrašą, nepamirškite parinkti tinkamų žymų (tags) ir kategorijų. Tai ne tik leis lankytojams ir paieškos variklių robotams lengviau naršyti svetainėje, bet ir suteiks jums galimybę įdėti nuorodas ne tik į konkretų straipsnį, bet ir į jų grupę. Be to, jei pasinaudoję pirmuoju patarimu į įrašo nuorodos šabloną įtrauksite informaciją apie įrašo kategoriją, dosnus ir taiklus kategorijų nurodymas greičiausiai sustiprins jūsų tinklaraščio pozicijas paieškos variklių pateikiamuose rezultatuose.

7. Bendraukite su kitais tinklaraštininkais

Auksinė tinklaraštininkams puikiai žinoma taisyklė – komentuokite kitų žmonių įrašus ir leiskite tai daryti ir jiems. Tai užtikrins nuolatinį lankytojų srautą ir keitimosi idėjomis galimybę. Be to, paieškos variklių robotai tikrai teigiamai įvertins gausias nuorodas į jūsų tinklaraštį.

8. Būkite originalūs ir produktyvūs

Nors kartais gali kilti pagunda „pasiskolinti“ keletą svetimų minčių, verčiau to nedarykite. Paieškos variklių algoritmai labai vertina originalią informaciją, o už plagijavimą griežtai baudžiama. Taip pat vertėtų pasistengti kuo dažniau pateikti naujų įrašų – tai ne tik lems dažnesnius paieškos variklių robotų vizitus jūsų tinklaraštyje, bet ir nuolat gausėjantį lankytojų srautą.

9. Skirkite daug dėmesio įrašo formai ir stiliui

Šiuolaikiniai interneto vartotojai įpratę informaciją gerti nedideliais gurkšniais, šokinėdami nuo vieno šaltinio prie kito, tad rengdami įrašus turėkite tai omenyje. Trijų keturių ekrano aukščių ilgio įrašą greičiausiai atidžiai skaitysite tik jūs bei dar keletas aprašoma tema itin susidomėjusių internautų. Tad  jei nesate rašymo virtuozas, pasistenkite apsiriboti vidutinio dydžio įrašais. Pasirūpinkite skaitytojo patogumu – įrašo įžangoje trumpai paaiškinkite, apie ką rašysite, išskaidykite tekstą į nedideles pastraipas ir nevenkite paryškinti svarbių vietų. Be to, įsitikinkite, kad nepalikote gramatinių klaidų (bent jau įrašo pavadinime ir įžangoje).

10. Naudokite iliustracijas

Tinkamai parinktos iliustracijos gali kaip magnetas traukti lankytojus. Įkėlę jas į savo įrašus, nepamirškite nurodyti alt ir title žymų bei parinkti taiklaus failo pavadinimo – taip lengvai pritrauksite nemažai lankytojų, radusių tokias iliustracijas pagal nurodytus reikšminius žodžius.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Vorai (2)    Ištikimybė (4)    Subkultūros (99)    Reklama internete (18)    Interneto tinklai (4)    Masonai (7)    Regbis (4)    Prekės ir paslaugos buičiai (2)    Anželikos Cholinos šokio teatras (11)    Metalas (22)    Visuotinė istorija (44)    Skinheadai (9)    Romas (3)    Poetai (11)    Skorpionas (7)    Rytietiški šokiai (16)    Gatvės šokiai (5)    Euro naujienos (2)    NLP (8)    Reinkarnacija (6)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Fizika (11)    Kovo 11 (4)    Kompiuteriniai žaidimai (270)    Barai (7)    Mobilūs ryšiai (193)    Gimimo diena (3)    Kaziuko mugė (3)    Vartotojai (29)    Jausmai (27)    Mokslininkai (2)    Lobių ieškotojai (3)    Ginklai (22)    Naujieji metai (12)    Žmonės (241)    Škotų aviganis (3)    Bildukai (3)    Kriptografija (3)    Auklėjimas (7)    Neištikimybė (2)    Prevencija (14)    Jurga Ivanauskaitė (17)    Opel (4)    Nacionaldarbininkų Sąjūdis (2)    Smurtas mokyklose (10)    Omnitel (12)    Žiniasklaida (108)    Svarstyklės (7)    Shidokan (3)    Vadyba (89)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!