LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Naudingi patarimai. Technologijos
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2010-01-09
10 patarimų fotografuojantiems

Nuo skaitmeninių fotoaparatų atsiradimo bene kiekvienas gali vadintis fotografu. Su skaitmeniniu fotoaparatu nemokamai galima pridaryti tūkstančius nuotraukų, todėl su šių patarimų pagalba galite eksperimentuoti ir tobulėti. Tik atminkite, kad šie patarimai – tik bendros gairės, tad net ir sulaužę visas šias taisykles, galite padaryti nuostabių nuotraukų.

Režisuokite savo nuotraukas

Atviros ir tiesios nuotraukos kartais gali atrodyti puikiai, tačiau fotografuojant šeimos portretą ar bet kokią žmonių grupę, pasistenkite nuotrauką surežisuoti ir padaryti išties puikų kadrą. Panaudokite dekoracijas arba pabandykite fotografuoti iš netikėto kampo. Tegul jūsų fotografuojami subjektai atsiskleidžia nuotraukoje.

Fotografuokite vertikaliai

Dauguma žmonių fotografuoja fotoaparatą laikydami horizontaliai. Tačiau kai kurie objektai tiesiog prašosi būti fotografuojami vertikaliai, pavyzdžiui, Eifelio bokštas. Dažnai taip darytos portretinės fotografijos taip pat pavyksta geriau (ne veltui vertikalios nuotraukos dažnai vadinamos tiesiog portretinėmis). Tiesiog prieš fotografuodami pakreipkite fotoaparatą į šoną ir pažvelkite į norimą užfiksuoti vaizdą dar kartą – skirtumą tikrai pastebėsite. Ši taisyklė galioja ir priešingu atveju – ketindami fotografuoti vertikaliai, pabandykite pakreipti fotoaparatą į horizontalią padėtį.

Lauke naudokite blykstę

Lauke fotografuojant įjungta blykstė gali neįtikėtinai pagerinti rezultatą. Naudokite blykstę šviečiant saulei, kad pašviesėtų tamsūs šešėliai prie fotografuojamojo akių ir nosies – tai itin svarbu, jei saulė šviečia iš už fotografuojamojo. Apsiniaukusią dieną blykstė taip pat pataisys nuotrauką – pašviesins veidus ir išskirs juos iš bendro fono.

Naudokite vienspalvį foną

Apkrautas ar margas fonas gali labai blaškyti ir nukreipti dėmesį nuo fotografijos objekto, todėl geriau rinktis vienspalvį ar bent jau kuo švelnesnių ir ramesnių spalvų foną. Jei jau nėra galimybės keisti fono, tuomet bent jau įdėmiai apžiūrėkite jį ir įsitikinkite, kad jūsų fotografuojamas subjektas nebus su nežinia iš kur atsiradusia lazda, styrančia iš galvos. Jei taip, keiskite kampą.

Fokusuokite

Dauguma šiuolaikinių skaitmeninių fotoaparatų tą leidžia. Dažniausiai fotoaparatas automatiškai sufokusuoja vaizdą, kai jūs iki pusės nuspaudžiate fotografavimo mygtuką. Kartokite tą daugybę kartų, kol pavyks išgauti tikrai įdomią nuotrauką.

Nusileiskite iki jų lygio

Tai ypač svarbu, kai fotografuojate gyvūnus, vaikus ar ką nors, esančio žemiau akių lygio. Atsiklaupkite ir padarykite nuotrauką iš fotografuojamo subjekto perspektyvos – nuotrauka taps kur kas profesionalesnė ir gražesnė. Ši taisyklė galioja ir įprastoms nuotraukoms – vietoj fotografavimo stovint, pabandykite pažvelgti į objektus iš skirtingų aukščių ir kampų – išvysite visai kitokį pasaulį ir padarysite nuostabių ir unikalių nuotraukų.

Pažink savo fotoaparatą

Daugumoje fotoaparatų blykstė veikia automatiškai, tačiau neprošal būtų perversti savo fotoaparato vadovą ir padaryti keletą bandymų. Tik atminkite, kad blykstės negalima naudoti per arti, nes objektai bus pernelyg apšviesti ir išblyškę.

Priartėkite

Priartėjęs prie objekto išvengsite daugybės nereikalingų trukdžių – dėmesys garantuotai teks fotografuojamam objektui. Pabandykite fotografuoti taip, kad subjektas užimtų visą ieškiklio plotą (beje, tai leis padaryti vienas geriausių portretinių fotografijų). Tiesiog ignoruokite fotografuojamojo prieštaravimus, jei jam atrodys, kad esate pernelyg arti (kai kurie žmonės labai nemėgsta savo fotografijų stambiu planu).

Stebėkite šviesą

Šviesa yra bene svarbiausias dalykas fotografijoje. Todėl prieš fotografuodami turėtumėte į ją atsižvelgti. Gali tekti keisti kampą, poziciją ar kai kuriuos objektus nuotraukoje, kad galėtumėte optimizuoti šviesą. Žmonėms fotografuoti rinkitės debesuotą dieną – ypač venkite aukštai esančios saulės ir negražių šešėlių. Vaizdingas fotografijas gausite, jei rinksitės ankstyvą rytą ar ankstyvą vakarą – nuotraukose išryškės ilgi, gražūs šešėliai ir sodrios spalvos.

Pasitraukite iš vidurio

Tik viena gudrybė ir iškart pastebėsite skirtumą – necentruokite subjektų. Beveik kiekviena pradedančiojo fotografo nuotrauka yra centruota. Jei fotografuojamą subjektą pastumsite į nuotraukos šoną, liksite nustebintas rezultato. Pamėginkite!

Papildomas patarimas – fotografuokite daug! Tobula nuotrauka gali būti viena iš tūkstančio, todėl ir padarykite tūkstantį nuotraukų. Galbūt jums ir nepavyks, tačiau kuo daugiau bandysite, tuo daugiau šansų turėsite. Ir turėkite gerą kompiuterinę programą, su kuria galėsite dar šiek tiek patobulinti kadrus.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Hipnozė (10)    Foje (3)    Išpažintis (16)    Skolininkai (12)    Hip hop dance (4)    Interneto komentarai (2)    Klubai (8)    Ekologija (15)    Shotokan (11)    Nacionaldarbininkų Sąjūdis (2)    Jautis (2)    Lietuva (2)    Rašytojai (11)    Soliariumai (5)    Trys karaliai (5)    Kelionių pasiūlymai (7)    Picerijos (4)    Įvaikinimas (3)    Vadyba (89)    Vaiduokliai (23)    Kanapės (15)    Joninės (6)    Airija (9)    Lotynų kalba (11)    Avinas (7)    Mokesčiai (8)    Hakeriai (273)    Telekomunikacijos (188)    Džiaugsmas (2)    Krašto apsauga (27)    Likeris (2)    Mistika (446)    Vitaminai (2)    Mobilūs ryšiai (193)    Skinheadai (9)    Astrologija (27)    Reklama internete (18)    Ekologiški produktai (2)    Šamanai (7)    Pagalba ir prevencija (124)    Krizė (59)    Vėlinės (5)    Pelės (5)    Dektinė (2)    Bibilija (10)    Šalys (61)    Amerikos lietuviai (7)    Kailiniai (15)    Dvarai (36)    Reinkarnacija (6)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!