LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
Akimirkos sentencija
"Dieve, duok man kantrybės, kad nesipriešinčiau tam, ko negaliu pakeisti, drąsos - kad pakeisčiau tą, ką galiu, ir išminties - kad visada sugebėčiau viena nuo kita atskirti."
Kurtas Vonegutas
Draugai
Matulaičio bažnyčia
Lietuvių Tautinio Jaunimo Sąjunga
Tautinės krypties portalas
Etninės kultūros erdvė
Biržų krašto naujienos
Slaptai.lt - unikalus leidinys
Lietuvių sąjunga „Tauta ir Tėvynė“
Lietuvos žaliųjų judėjimas
Žaliosios minties laikraštis
Istorijos puslapiai
Receptai, patiekalai, kulinarija.
Skanus.lt
Reklama
  Naujieji metai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-12-28
Kaip Naujuosius metus švenčia įvairios tautos?
Gruodžio 31-oji vadinama Blogų minčių atsikratymo diena, mat įžengiant į Naujuosius metus visą blogį reikia palikti, kad jis nesektų iš paskos. Lietuvoje yra paprotys pririšus už virvės seną kelmą pertempti per visą kaimą (centrinę miesto gatvę), kad jis sugertų visą blogį, o po to sudeginti.

O kaip Kalėdas ir Naujuosius metus švenčia įvairių tautų žmonės įvairiuose pasaulio kampeliuose? Paskaitykite

Kreivanosė raganiūkštė

Italijoje šventės prasideda šv. Liucijos dieną, gruodžio 13-ąją. Tądien švenčiama Šviesos šventė. Gruodžio 24-ąją ateina Babo Natalė (Kalėdų senelio atmaina). Švenčių siautulys baigiasi Befanos - senutės raganos, vaikams atnešančios šokoladinių gardumynų - pasirodymu sausio 6-ąją. Italiukams sekasi - jie dukart gauna dovanų. Žinoma, jei tik vaikas buvo geras ir paklusnus, nes negeriems vaikams Befana į specialiai pakabintas kojinaites prikiša anglių. Šią raganą atsikišusiais dantimis ir lenkta nosimi, užsimaukšlinusią ant akių smailą kepurę, su ilgu apsiaustu ir skylėtomis kojinėmis, nuo stogo ant stogo keliaujančią pėsčiomis, ant šluotos arba raitą, rėksmingieji italai labai myli. Legenda pasakoja, kad į saulėtąją šalį ji pateko atsitiktinai, bet jai čia taip patiko, kad apsigyveno visam laikui. Turbūt visi esate girdėję, kad keistuoliai italai pro savo namų langus Naujųjų išvakarėse mėto senus daiktus? Italai būtent Befanos nurodymu atsikrato viso seno šlamšto - meta pro langą ir stebi, kokia bus praeivių reakcija.

Svaigioji Sangrija

Religingieji ispanai, kuriems bet kokia proga virsta spalvinga fiesta, pagrindine švente vis dėlto laiko Kalėdas. Šis vakaras praleidžiamas tik su šeima prie gausaus vaišių stalo. Būtent šiai vakarienei stengiamasi prisipirkti įvairiausių skanėstų. Tiek maži, tiek dideli gurmanai kvaišta nuo saldumynų - jų gali būti įvairiausių rūšių: pyragėliai iš vyno tešlos, migdoliniai pyragaičiai, kepiniai su kmynais, riešutai. Dovanų, žinoma, daugiausia gauna vaikai - sausio 6-ąją. Išvakarėse už langų jie pakabina kojinaites.

Gruodžio 31-oji, šv. Mikalojaus diena, visuotinė šventė draugų būryje. Visi linksminasi, kaip tik išmano. Paprastai ispanai švenčia iki ryto, bendrai dengia stalą. Kartais švenčia keli aukštai ar net namai, užeinama su sangrijos taure ir lėkšte vaišių pas kaimynus. Daugelio nuomone, tai nepamirštamiausia naktis - vakarą pradedi vienoje vietoje, o sutinki kitame miesto gale ar net užmiestyje.

Naujųjų kvailys

Namiūro provincijos belgai, iš kurių europiečiai šaiposi, nes laiko keistuoliais, Kalėdų naktį praleidžia prie lošimo stalų. Kiekvienoje kavinėje, užkandinėje, restorane lošiama kortomis (žaidimas primena „kvailį"). Laimėjusysis gauna pasakiškai skanią didelę spurgą - angelo arba mažo Kūdikėlio Jėzaus formos - su glazūra ir miltiniu cukrumi. Kartais dovanojama 30 cm ilgio šokolado plytelė. Likus savaitei iki Naujųjų, Briuselyje atidaroma tarptautinė konditerijos mugė. Čia galima nusipirkti skanėstų, atvežtų iš visų Europos šalių.

Visi į čiuožyklą

Nyderlandų sostinės Amsterdamo gyventojams pagrindinis Naujųjų metų įvykis - šv. Mikalojaus pasirodymas miesto uoste. Svečias atvyksta jūra per Roterdamą. Tai vyksta pirmosiomis gruodžio dienomis. Visą laiką, likusį iki Naujųjų metų, vaikai stengiasi neišdykauti, kad iš Mikalojaus ir jo tarno Juodojo Piterio gautų dovanų. Šioje šalyje šventė paminima tradiciškai, išskyrus privalomąjį čiuožinėjimą miesto čiuožykloje. Panaši čiuožykla liejama Kopenhagoje, todėl daugelis danų vyksta į sostinę su šeimomis išbandyti ledo.

Tikrasis Kalėdų senelis

Kitos skandinavų tautos savaitę nuo Kalėdų iki Naujųjų praleidžia įprastai - pasakiškai. Šalia Laplandijos miesto Rovaniemio, pačiame Šiaurės ašigalyje, gyvena taip visų vaikų laukiamas Kalėdų senelis. Pats tikriausiais Kalėdų senelis! Iš savo jaukaus rąstų namuko jis iškeliauja Kalėdų naktį, kad apdovanotų visus planetos vaikus. Dar gerokai prieš Kalėdas Senelis kartu su didžiuliu būriu pagalbininkų pluša rengdamiesi didžiosioms žiemos šventėms. Suomiai turistams, šaltosios egzotikos mėgėjams, siūlo ledo viešbučius, romantiškus pasivažinėjimus elnių traukiamomis rogėmis. Suomių namuose į šventinį stalą patiekiama naminis alus, kelių rūšių kieti sausainiai su kmynais, rūkyta žuvis, desertui - pyragas su razinomis ir citrinomis. Norvegijoje nepamirštami ir paukščiai bei žvėreliai - prieš atsiguldami, vaikai naktį pakabina lesyklėlę, pilną grūdų, padeda dubenėlį su avižų koše, kad su dovanomis atėjęs gnomiukas galėtų pasistiprinti.

Burtų paslaptis

Pedantiškiems austrams paskutinioji metų naktis - kone vienintelė galimybė pakvailioti. Tą vakarą ir jauni, ir seni, perka alavines figūrėles ir lydo jas šaukšte virš žvakės liepsnos. Lydinį išpila į specialią lėkštutę. Iš formos sprendžiama, kas laukia jį liejusiojo kitais metais. Neduok Dieve, jei lydinys primena skaičių 13, o štai saulė arba smaila kepurė - puiku. Kad sušiltų draugų kompanijoje, austrai geria glintveiną, beje, neribotais kiekiais, o užkandą taupo, taigi paryčiais kas antras vyriškos lyties atstovas nebesilaiko ant kojų. Sausio 1-ąją miestai ir kaimai tarsi išmiršta - gyventojai prabunda tiktai vakare ir traukia į artimiausią užkandinę taisyti sveikatos... dešrelėmis su karštais raugintais kopūstais.

Spalvingos Kalėdos ant burlentės

Australija - egzotiška šalis, tad ir Kalėdos joje visai ne tokios, kokias mes, šaltanosiai šiauriečiai, švenčiame. Tai, kad ten nėra nei sniego, nei eglių, gyventojų neliūdina. Sidnėjaus paplūdimiuose Senelis pasirodo ant specialios ryškiai papuoštos burlentės, su balta barzda ir raudona kepure. Įdegusį kūną aptempia plaukiojimo kostiumas. Naujųjų vakarą įprasta didelėmis kompanijomis eiti stebėti fejerverkų grožio. Linksmybės baigiasi vidurnaktį. Australai kiekvieną dieną keliasi labai anksti, 5-6 val. ryto, o miegoti eina ne vėliau kaip 10 val. vakaro. Naujieji metai - išimtis, todėl lovose visi būna dešimt minučių po pusiaunakčio.

Naujieji metai, nors ir gaubiami stebuklų išsipildymo viltimi, tikrai mūsų neapdovanos kaitria kengūrų šalies saule, tad tenetrūksta šilumos ir jaukumo ten, kur Jūs ištiesite ranką naujajam laikui - šeimoje, draugų būryje ar šventiniame aikščių ir gatvių šurmulyje...

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Šv. Valentino diena (11)    Biologija (222)    Arūnas Valinskas (4)    Romas (3)    Konspiracija (2)    Šokiai (56)    Fizika (11)    Atsiprašymas (3)    Vampyrai (9)    Mitingai (5)    Žmogaus klonavimas (2)    Kreditai (2)    Shotokan (11)    Šaudymas iš lanko (2)    Vartotojai (29)    Amerikos lietuviai (7)    Atleidimas (4)    Vaistai (15)    Ekologija (15)    Ekonomika (5)    Filmai (91)    Savivaldybių rinkimai 2007 (9)    Jausmai (27)    Liūtas (7)    Politologija (64)    Konditerija (10)    Naršyklės (7)    Kelnaitės (2)    Dektinė (2)    Kalėdos (12)    Filatelija (11)    Vaizdo kortos (3)    Bendravimas (743)    BTV (3)    Žinių visuomenė (14)    Tatuiruotės (7)    Kazino (10)    Fajetai (2)    Klaviatūros (11)    Atviras kodas (23)    Mama ir vaikas (48)    Žmogaus teisės (18)    Klubai (8)    Ekologiški produktai (2)    Parapsichologai (7)    Ištikimybė (4)    Feng šui (7)    Meilė bloguose (6)    Variakojis (11)    Kietieji diskai (17)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!