LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 19 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Nekilnojamasis turtas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-09-14
Baltijos šalyse stiprėja užsienio investuotojų konkurencija dėl patrauklaus nekilnojamojo turto
Nordic Report, 2006 ruduo.

Augant Baltijos šalių ekonomikai, sparčiai didėja užsienio investuotojų susidomėjimas nekilnojamuoju turtu, ypač tai pastebima Vilniaus, Rygos ir Talino biurų patalpų rinkose. Taip skelbiama naujausiame Švedijos nekilnojamojo turto konsultantų „Newsec“ leidinyje „Nordic Report“.

“Paklausa viršija pasiūlą, — sako Olevas Maitas Makkas, „Newsec“ biuro Taline vadovas. — Šiuo metu maždaug 25 tarptautiniai fondai nori investuoti Baltijos šalyse ir ieško nekilnojamojo turto projektų“.

Tokį investuotojų aktyvumą lemia sparti ekonominė Baltijos šalių plėtra. Kaip rašoma „Nordic Report“, Lietuvos BVP šiemet turėtų išaugti 6,5 proc., Latvijos — 8,5 proc., o Estijos — 9 proc. Visos trys šalys gerokai lenkia ES vidurkį, kuris siekia 2,3 procento.

Labiausiai domimasi biurais centre

Vilniuje, Rygoje ir Taline ypač paklausios centriniuose rajonuose esančios biurų ir komercinės paskirties patalpos. Prognozuojama, jog kelis metus mažėjusios biurų nuomos apimtys Vilniuje ir Rygoje šiais metais išaugs Taline biurų nuoma turėtų išlikti tame pačiame lygyje.

Investicijų grąža iš patrauklių biurų patalpų projektų mažėja. Prognozuojama, jog biurų pelningumas 2006 metais nusistovės ties 8 procentų riba Vilniuje bei 7,5 proc. — Rygoje ir Taline.

Prognozuojama, jog 2006 metais biurų patalpų nuoma Taline liks stabili. Tuo tarpu Rygoje ir Vilniuje paklausa tokioms patalpoms sparčiai auga po kelerių metų sąstingio. Taip pat pastebima, kad investicijų grąža nebėra tokia didelė: pelnas, investavus į biurų patalpas, Vilniuje šiais metais sieks 8 proc., o Taline ir Rygoje — 7,5 procentų.

Kylant biurų patalpų nuomos kainai daugelis bendrovių ieško naujų patalpų toliau nuo sostinių centro. Todėl investuotojų žvilgsniai palaipsniui taip pat nukryps į patalpas ne centriniuose rajonuose. Užsienio investuotojai taip pat krypsta domisi ir mažmeninės prekybos patalpomis — ypač logistikos terminalais ir prekybos centrais.

Didžiausias sudarytas sandoris nekilnojamo turto sektoriuje Estijoje (kalbama apie biurų patalpas) buvo finansuojamas vietos verslininkų, Taline įsigijusių 16,656 m2 biuro patalpų už 24,2 mln. eurų.

Didžiausias tarp užsienio investuotojų — Suomijos fondas

Per pirmąjį šių metų pusmetį daugiausiai Lietuvoje į nekilnojamąjį turtą investavo Suomijos fondas „Evli EPI Baltic“, už 23 mln. EUR Vilniuje įsigijęs 5.800 m2 ploto prekybos centrą. Šis fondas per tą patį laikotarpį daugiausiai investavo ir Estijoje — Taline per vieną sandorį įsigijo 2.000 m2 ploto mažmeninės prekybos patalpų už 4,9 mln. EUR. Latvijoje didžiausias užsienio investuotojas į nekilnojamąjį turtą buvo Švedijos fondas „Niam III“, įsigijęs „Rimi Baltica“ logistikos terminalą Rygoje.

Rinka toliau stiprėja

„Baltijos nekilnojamojo turto rinka šiuo metu vystosi labai įdomiai, — sako Marie Bucht, „Newsec Anglysis“ vykdomoji direktorė. — Ekonomika pradeda perkaisti, neužimtų biurų dalis ir investicijų grąža iš jų didžiuosiuose miestuose mažėja. Tačiau tuo pat metu dėl augančio vidaus vartojimo vis didesnį susidomėjimą kelia prekybos centrai. Manau, kad tarptautinių investuotojų susidomėjimas ir toliau augs.“ Marie Bucht nuomone, statybos bumas daugelyje Baltijos šalių regionų artimiausiu metu neatvėsins rinkos. „Šiose sparčiai besivystančiose šalyse didelė naujų gyvenamųjų namų, biurų, prekybos ir gamybos patalpų paklausa“, — sako ji.

Baltijos šalių regione numatomi įgyvendinti projektai:

2007 metais Vilniuje bus baigtas statyti biurų kompleksas „Vilniaus vartai“ (15.000 m2) bei „Ozo“ prekybos centras (65.000 m2). Taline planuojama iki šių metų pabaigos pastatyti 51.000 m2 „Swissotel“ kompleksą, kuriame bus viešbutis, gyvenamosios patalpos ir parduotuvės. Taip pat baigiamas ir 12,100 m2 ploto biurų patalpų centras „Rävala 4“. Rygoje per 2008-uosius planuojama pabaigti statyti 41.000 m2 ploto “Plaza” prekybos centrą.

Daugiau informacijos:

Olev Mait Makk, „Newsec“ Estija, Latvija ir Lietuva
Tel: +372 50 90 863

Marie Bucht, „Newsec“ analizės direktorė
Tel: +46 8 454 40 80, +46 708 44 30 70 

Esther Setina-Bergvall, „Newsec“ komunikacijų direktorė
Tel: +46 8 454 40 31, +46 708 44 30 13

„Newsec“ teikia paslaugas investuotojams į nekilnojamąjį turtą ir tiems, kas nuomoja ar turi nuosavas patalpas. Bendrovė buvo įkurta 1994 m., jos savininkai yra jos partneriai, joje dirba apie 500 darbuotojų. Mūsų rinka yra Šiaurės bei Baltijos šalys. Itin spartus „Newsec“ augimas per pastaruosius dešimt metų yra praktiškai unikalus, kompanija tai pat išsiskiria nuolat diegiamomis naujovėmis. Daugiau informacijos“ www.newsec.se.

Apie „Nordic Report“. Apžvalga „Nordic and Baltic Report“ leidžiama du kartus per metus jau ketvirti metai. Leidinyje apžvelgiamos Švedijos, Suomijos, Danijos, Norvegijos ir Baltijos šalių nekilnojamojo turto rinkos. „Nordic and Baltic Report“ rengia ir leidžia nekilnojamojo turto patarėjai „Newsec“, jį galima parsisiųsti .pdf formatu adresu www.newsec.se.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Bibilija (10)    AMD (3)    Visuotinė istorija (44)    Žemės ūkis (33)    Vokiečių aviganis (2)    Joga (56)    Transportas (125)    Liemenėlės (3)    Kompiuteriniai žaidimai (270)    Teisė (61)    Civilinė sauga (7)    Elektroninės šiukšlės (10)    Modemai (8)    Wing Tsun (14)    Vilius Navickas (2)    Motociklai (12)    Architektūra (11)    Šatrija (4)    Rinkimai (23)    Vytautas Landsbergis (6)    Kailiniai (15)    Savivaldybių rinkimai 2007 (9)    Duomenų apsauga (3)    Dažasvydis (3)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Kaziuko mugė (3)    Romas (3)    Avalynė (7)    Sąmokslo teorija (19)    Soliariumai (5)    Interneto komentarai (2)    Lietuvių valgiai (28)    Kovos menai (72)    Restoranai (5)    Alus (22)    Lietuvoje (5)    Alkoholiniai gėrimai (74)    Linux/Unix (34)    Bučiniai (31)    Psichiatrija (64)    Erotiniai šokiai (23)    Technologijos (1819)    Žemgrobiai (6)    LICS (17)    Akvariumai (58)    Z.Jurgelevičiaus rubrika (23)    Šventasis Pranciškus (3)    Darbdaviai (10)    Švedija (9)    KGB (35)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!