LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Nekilnojamasis turtas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-12-09
Geras būstas už gerą kainą

Atrodytų, krizė – puikus metas pirkti būstą, nes kainos gerokai krito. Nuo piko laikotarpio, kai namai kainavo daugiausia, būsto kainos Vilniuje yra nukritusios apie 35 proc., o Kaune ir Klaipėdoje – apie 25 proc. Pasak NT analitikų, 2009 m. III ketvirtį Lietuvos būsto rinkoje pasirodė pirmieji stabilumo ženklai. Tačiau, specialistų nuomone, pirmieji ženklai, kuriuos dabar matome, dar nereiškia, kad nekilnojamasis turtas nebepigs.

Nuo 1994 m. sausio mėnesio iki 2007 m. gruodžio mėnesio, kai fiksuojamas aukščiausias butų kainų lygis, jų kainos penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose vidutiniškai pakilo net 8 kartus. Tai rodo UAB „Ober-Haus Nekilnojamasis turtas“ šiemet pristatytas Lietuvos butų kainų indeksas – OHBI.

„Prieš 15 metų buto vienas kvadratinis metras vidutiniškai kainavo apie 700 litų, o būsto kainų piko metu – apie 5 800 litų. Eliminavus infliacijos poveikį minėtuoju laikotarpiu, matyti, kad kainos pakilo beveik 3 kartus, t. y. nuo 1994 m. pradžios iki 2007 m. pabaigos būstas vidutiniškai pabrango beveik 3 kartus daugiau nei kitos plataus vartojimo prekės ar paslaugos“, – teigia Saulius Vagonis, UAB „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas.

1994-1999 m. laikotarpiu rinkoje fiksuojamas pastovus būsto kainų kilimas su trumpalaikiais jų mažėjimais. Butų kainų augimą tuo metu lėmė spartus nekilnojamojo turto privatizavimas, labai didelė infliacija ir bankų krizė – kainos nuo 1994 m. pradžios iki 1999 metų vidurio Lietuvos didmiesčiuose išaugo beveik 150 proc.

1998 m. prasidėjusi Rusijos krizė turėjo didelės įtakos tiek politiniam, tiek ekonominiam Lietuvos gyvenimui. Ne išimtis ir būsto rinka, kuri nuo 1999 m. vidurio išgyveno pirmąjį žymų nuosmukį, užsitęsusį iki 2001 m. vidurio. Tuo laikotarpiu butų kainos Lietuvos didmiesčiuose vidutiniškai sumažėjo apie 20 proc., t. y. pasiekė 1998 m. III ketvirtį kainų lygį. Didesnį būsto kainų mažėjimą sustabdė išaugęs finansinių institucijų skaičius (teikiančių būsto paskolas gyventojams), valstybės būsto paskolų rėmimo programa ir itin nedidelė naujojo būsto pasiūla.

„2002–2003 m. laikotarpis gali būti laikomas būsto rinkos renesansu, – sako S. Vagonis. – Gerėjanti Lietuvos ekonominė padėtis, patrauklesnės būsto paskolų teikimo sąlygos (mažėjančios palūkanos, pailgėjęs kreditavimo laikotarpis ir pan.), lengvatiniai būsto kreditai, artėjanti įstojimo į Europos Sąjungą data ir nedidelė naujo būsto pasiūla lėmė, kad tais metais butų kainos augo daugiau nei 30 proc.“

Ir čia dar ne pabaiga. 2004–2007 m. laikotarpiu Lietuvos būsto rinka išgyveno savo "aukso amžių". Sparčiai kylanti ekonomika, augančios gyventojų pajamos bei lūkesčiai, Lietuvos įstojimas į Europos Sąjungą, didėjanti būsto paklausa ir nuo jos atsiliekanti pasiūla, palankios kreditavimo sąlygos lėmė, kad per tuos ketverius metus butų kainos išaugo daugiau nei 200 proc. (3 kartus). 2005 m. Lietuvos didmiesčiuose buvo užfiksuotas rekordinis – net 60 proc. – būsto kainų augimas.

Tad 2007 m. pabaigoje butų ir namų kainos pasiekė rekordines aukštumas, o jau 2008 metų pradžioje būsto kainos pradėjo mažėti beveik visoje Lietuvoje. Lietuvos butų kainų indeksas OHBI rodo, kad penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose butų kainos mažėja 21 mėnesį iš eilės. Nuo aukščiausio būsto kainų lygio, kuris buvo pasiektas 2007 m. gruodžio mėnesį, iki šių metų birželio jos nukrito 31,5 proc. Liepos mėnesį butų kainos Lietuvoje sumažėjo 0,9 proc., rugpjūčio – 3,3 proc., rugsėjo – 1,8 proc.

NT šiandien

Pasak „Ober-Haus“ analitikų, 2009 m. III ketvirtį Lietuvos būsto rinkoje pasirodė pirmieji stabilumo ženklai. Nors pardavimo ir nuomos kainos visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir toliau mažėja, tačiau, palyginti su ankstesniais šių metų ketvirčiais, jos krinta ne taip žymiai.

„Būtų kiek ankstoka tai sieti su rinkos atsigavimu, nes rinkos aktyvumas, palyginti su ankstesniais metais, vis dar labai mažas, o šalies ekonomikos prognozės taip pat nėra optimistinės, – teigia S. Vagonis. – Visgi matyti, kad nuo būsto bumo laikų stipriai nukritusios būsto kainos vilioja vis daugiau pirkėjų.“

Tačiau, specialistų nuomone, pirmieji stabilumo ženklai, kuriuos dabar matome, dar nereiškia, kad nekilnojamasis turtas nebepigs. „Dugno šiemet nebus“, – įsitikinęs Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas.

O gal pasidairyti namo?

Namai sostinėje ir Kaune buvo brangiausi prieš dvejus metus, o Klaipėdoje – 2008 m. trečiąjį ketvirtį. Nuo piko laikotarpio, kai namai kainavo daugiausia, siūlomos namų kainos Vilniuje yra nukritusios apie 35 proc., o Kaune ir Klaipėdoje – apie 25 proc., įsitikinę NT portalo „Aruodas.lt“ ekspertai.

Pasak jų, ėmus kristi NT kainoms, padaugėjo norinčiųjų parduoti savo namą, kol kaina dar labiau nesumažėjo. Palyginti su laikotarpiu, kai namų kainos buvo didžiausios, skelbimų apie parduodamus namus Vilniuje yra padaugėję trečdaliu, Kaune pasiūlymų atsirado beveik tris kartus, o Klaipėdoje – beveik du kartus daugiau nei piko metu.

Beje, skelbime nurodomos kainos nėra galutinės. „Aruodas.lt“ atstovai pastebi, kad pagal skelbimuose nurodomų kainų statistiką pardavėjai sumažina kainą ir pritaiko nuolaidą. Pastebėta, kad paskutinį mėnesį Vilniuje parduodamų namų kainos buvo mažinamos vidutiniškai 10 proc., Kaune ir Klaipėdoje – apie 8 proc.

Vilniuje namas su daline apdaila dabar kainuoja vidutiniškai 2 400 Lt/kv.m, o visiškai įrengtas – apie 4 500 Lt/kv.m. Kaune už namą su daline apdaila reikėtų mokėti apie 2 200 Lt/kv.m, o visiškai įrengtas kainuotų vidutiniškai 3 800 Lt/kv.m. Norintieji įsigyti nebaigtą įrengti namą Klaipėdoje mokėtų apie 2 400 Lt/kv.m ir apie 4 400 Lt/kv.m už visiškai įrengtą namą. Pateikti įkainiai – vidutiniai skelbimuose siūlomi namų įkainiai, neatsižvelgiant į tikslesnę namo vietą mieste, įrengimo kokybę, statybos metus ir kt.

Būstas šeimai

Pasidomėję ekspertų prognozėmis nutarėme ir patys pasižvalgyti NT rinkoje. Įdomu, ką ir už kiek galima nusipirkti šiandien?

Pirmiausiai pasidomėjome, ką galima nusipirkti už vidutiniškai mažiausią kainą Vilniuje – 2 200–2400 Lt/kv.m.

Į paieškos laukelius suvedėme kriterijus: ieškome buto Vilniuje, gyvenvietė ir mikrorajonas – nesvarbu, kambariai – 2, buto ploto, aukšto ir statybos metų nenurodėme. Rodyti prašėme visus mūsų kriterijus atitinkančius skelbimus su nuotraukomis.

Rezultatai:

Pirmasis mūsų kriterijus atitinkantis butas yra Šnipiškėse. Devintas aukštas iš dvylikos, 51 kv/m. 1 kv. m kaina – 1 824 Lt. Bendra buto kaina – 93 000 Lt. Namo statybos metai – 1984. Be tarpininkų.

Bute: mediniai langai, lauko durys; sienos išklijuotos tapetais, ant grindų – linoleumas ir laminatas, balkonas įstiklintas. Yra kabelinė televizija ir internetas.

Name: du liftai, rakinama laiptinė, sutvarkytas stogas.

Vieta: strategiškai labai gera, netoliese yra vaistinė, viešojo transporto stotelė, mokykla, darželis, keletas parduotuvių, poliklinika, bankas.

Pastabos: tualetas ir dušas dviem šeimoms. Paliekama dalis baldų.

Mūsų išvada: buto vietos, ploto bei kainos santykis tikrai geras. Vis dėlto dalytis vonia ir tualetu su kaimynais nėra itin patogu. Ieškome toliau.

Antrasis surastas butas buvo Naujosios Vilnios mikrorajone. 1 kv. m kaina – 2 368 Lt. Vis dėlto butas pasirodė labai pigus. Kaina – 90 000 Lt. Tiesa, plotas nėra didelis: 38 kv. m. Butas yra ketvirtame aukšte keturių aukštų name. Statybos metai – 1963.

Butui reikalingas remontas.

Name: rakinama laiptinė su kodine spyna.

Vieta: šalia vaikų darželis, vidurinė mokykla, visuomeninio transporto stotelė.

Mūsų išvada: kaina nėra didelė, tad investavus dar keletą tūkstančių į remontą galima pigiai ir patogiai apsigyventi ramioje, tačiau patogioje vietoje.

Trečiasis mūsų kriterijus atitinkantis butas yra Naujininkų mikrorajone. 1 kv.m kaina – 2 386 Lt, buto plotas – 44.00 kv. m., kaina – 105 000 Lt. Aukštas antras iš keturių. Statybos metai – 1967.

Bute: mediniai langai, durys, grindys. Komunikacijos – internetas, kabelinė televizija, telefono linija. Taip pat yra sieninė spinta, tamsus kambarys.

Name: rakinama laiptinė, telefonspynė.

Vieta: rami, daug žalumos, netoli yra prekybos centrai, vaistinės, mokyklos, darželiai, viešojo transporto stotelė.

Pastaba: vienas iš kambarių yra pereinamas.

Mūsų išvada: švarus, tvarkingas butas už priimtiną kainą.

Pasirinkimas yra

Iš viso internetiniuose portaluose apžiūrėjome apie tris tūkstančius butų. Mūsų kriterijus atitinkančių, žinoma, buvo gerokai mažiau – apie 100. Tačiau vis dėlto buvo. Be to, manome, kad ieškodami ilgesnį laiką – mėnesį ar du – rastume ir itin patrauklių variantų. Kol kas akivaizdu, kad pigūs butai dažniausiai yra bendrabučio tipo ar turi kitų trūkumų: atstumas (daug butų radome Grigiškėse, Naujojoje Vilnioje, Verkiuose), prasta būklė, pereinami kambariai, pasenę vamzdynai.

Kita vertus, tai neatrodo baisu, kai pagalvoji, jog turėsi savo nuosavą butą. Remontą galima pasidaryti ir vėliau, o tolimesnis atstumas nuo miesto centro gali tapti ir privalumu, kai pasižiūri, kiek daug žalumos aplinkui, mažai triukšmo ir koks grynas oras.

Jei norite gyventi arčiau centro, buto pasiieškoti galite Naujininkų arba Šnipiškių mikrorajone. Norintys gyventi miegamuosiuose mikrorajonuose gali būsto žvalgytis Fabijoniškėse, Pašilaičiuose, Viršuliškėse ar Karoliniškėse. Čia taip pat už kiek daugiau nei 100 000 litų rasite tinkamų variantų.

Ieškome namo

Butų pasirinkimas sostinėje tikrai didelis. Dabar pasidomėkime namais.

Žinoma, jeigu šiuo metu namui pirkti pinigų neturite, tačiau labai to norite, galite pasiieškoti ir sodo namelio ar pigesnio sklypo, ant kurio statybas pradėsite vėliau.

Mes pasidomėjome senesnės statybos namais, kurie ir yra atpigę labiausiai, bei naujos statybos namais su daline apdaila, kurių kaina yra apie 2 400 Lt/kv.m. Ką už tiek galime nusipirkti?

Paieškos kriterijai tie patys, kaip ir ieškant buto. Mūsų nedomino nei vieta, nei papildomo patogumo elementai, pavyzdžiui, židinys. Ieškojome pigaus namo sostinėje arba netoli jos.

Pirmasis mus sudominęs namas yra Antakalnyje, sodų bendrijoje. 1 kv. m kaina – 1 402 Lt. Namas medinis su daline apdaila. Kaina – 300 000 Lt. Bendras pastato plotas – 214.00 kv. m. Sklypo plotas – 5,23 a.

Mediniame, tašytų rąstų name yra 2 miegamieji, svetainė bendroje erdvėje su virtuve, židinys, vonios kambarys/WC, balkonas.

Šildomas kietuoju kuru ir dujomis.

Rami vieta. Kraštinis sklypas.

Mūsų išvada: namas įdomus, geroje, ramioje vietoje. Vis dėlto, norėdami čia apsigyventi, turėsite įdėti daug darbo ir pinigų. Be to, namas mums pasirodė gana didelis.

Antrasis mus sudominęs namas yra Naujojoje Vilnioje: dviejų aukštų šių metų statybos mūrinis kotedžas. 1 kv.m kaina – 1 992 Lt. Kotedžo kaina – 239 000 Lt.

Name vietinis vandentiekis, katilinė, kanalizacija. Pirmajame namo aukšte yra svetaine, sujungta su virtuvės zona, katilinė, WC. Antrajame aukšte – 3 miegamieji ir vonios kambarys.

Mūsų išvada: nėra pateikta daug nuotraukų ar didelio aprašymo, tačiau iš turimos informacijos galime daryti išvadą, kad namas yra geroje, ramioje vietoje. Namo projektas paprastas, bet patogus, o ir kaina itin patraukli.

Trečiąjį įdomų pasiūlymą aptikome Grigiškėse. 1 kv.m kaina – 1500 Lt., namo plotas – 100 kv.m, namo kaina 150 000 Lt.

Sklypo plotas – 3,89 a. Namas statytas iš silikatinių blokelių pagal individualų projektą, uždengtas bitumine stogo danga.

Name yra numatyti 5 kambariai, paruoštas rūsys (iškasta duobė). Šildomas elektra. Artimiausi vandens telkiniai – 150 m iki Vokės upės bei 200 m iki Neries. Asfaltuotas privažiavimas.

Mūsų komentaras: kaina itin patraukli, graži vieta. Vis dėlto nėra ne tik vidinės, bet ir išorinės apdailos, kaip anksčiau minėtuose variantuose.

Ką rinktis?

Internetiniuose portaluose apžiūrėjome daugiau nei 300 parduodamų namų pasiūlymų. Atitikusiųjų mūsų kriterijus buvo gana daug. Tokių atvejų, kai parduodama namo dalis senos statybos name, kainų pavyzdžių jums net nenurodėme. Šiuo metu už kiek didesnę nei buto kainą galima nusipirkti ir nuosavą namą – neteks gyventi po vienu stogu su kaimynais. Tiesa, vis dėlto reikėtų paminėti, kad norintieji įsigyti namo dalį senos statybos pastate gali tai padaryti už vos keliasdešimt tūkstančių litų.

Parduodamų namų kainos panašiai kaip ir butų – kuo toliau nuo Vilniaus centro, tuo pigiau. Be to, pigesni namai sodo bendrijose, su mažu žemės sklypu, seni ir neremontuoti, be kanalizacijos arba nauji, su minimalia apdaila. Čia investuoti teks gerokai daugiau nei į buto remontą. Kita vertus, rezultatas gali gerokai pranokti lūkesčius, tačiau tam, deja, reikia turėti pinigų.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Nealkoholiniai gėrimai (12)    Optinis ryšys (12)    Z.Jurgelevičiaus rubrika (23)    Biologija (222)    Striptizas (8)    Krikščionys demokratai (3)    Intel (6)    Pramoginiai šokiai (2)    Skinheadai (9)    Susitaikymas (9)    Sektos žudikės (6)    Kovo 11 (4)    Žemės ūkis (33)    Žydai (32)    Kulinarija (181)    Rinkimai (23)    Įdomybės (87)    Aukštasis mokslas (13)    Duomenų apsauga (3)    Šalys (61)    Religija ir tikėjimai (315)    Sveikata (313)    Velniai (9)    Džiaugsmas (2)    Rašytojai (11)    Runkeliai (18)    Vitaminai (2)    Imtynės (29)    Prezidento rinkimai (6)    Lotynų šokiai (5)    Apskaita (15)    Kovo 8 (3)    Laikrodžiai (3)    Šventasis Pranciškus (3)    Žindymas (14)    Meino meškėnas (2)    Eurointegracija (5)    Kinų horoskopas (14)    Teisėtvarka (24)    Menas būti kartu (2)    Ožiaragis (7)    Liemenėlės (3)    Nokia (24)    Masonai (7)    Geografija (22)    Narkotikai (97)    Ginklai (22)    Pankiškos muzikos grupės (15)    „Laisvės kryžkelės“ (10)    Pramogos (191)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!