LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Paieškos sistemos
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2005-08-19
Kas tas žiniatinklis?
Įsibėgėjo mokslo metai. Jums jau gal net ir šiek tiek pabodo kasdien mokytis iš tų pačių vadovėlių ir lapas po lapo atlikti pratybų sąsiuviniuose pateiktas užduotis. Aišku, jūsų šaunios mokytojos sugalvoja ir kitokių darbų. Pavyzdžiui, ar neteko jums rašyti pasakojimo apie jums labiausiai patinkantį Lietuvos žvėrelį ar augalą? O gal reikėjo surinkti medžiagą ir pasakoti visai klasei apie miestelį, kuriame gimė jūsų seneliai ar tėveliai? O gal mokytoja jums jau priminė, kad laikas pradėti ruoštis viktorinai apie Lietuvos Nepriklausomybę?

Aišku, atlikti tokias užduotis daug sudėtingiau, nei suskaičiuoti aritmetikos uždavinį ir parašyti teisingą atsakymą. Kur ieškoti informacijos? Kaip ką surasti? Kas gali padėti? Nežinau kaip jums, vaikai, bet man tokios užduotys vis tiek labai patinka. Kiek įdomybių pavyksta sužinoti! Juk tenka apsilankyti bibliotekoje, pavartyti įvairias knygas ar pasižvalgyti po žiniatinklio svetaines.

O ar jūs, vaikai, atlikdami namų darbus kada nors mėginote pasinaudoti žiniatinkliu? Ar pavyko surasti jums reikalingos informacijos? Ar buvo lengva ieškoti? Jie ne, tuomet kviečiu šiandien kartu su manimi pasivaikščioti po žiniatinklio paieškos sistemas. Tikiuosi, kad šis pasakojimas padės jums lengviau surasti reikalingus dalykus ir nepasiklysti šioje informacijos gausybėje.

Nuoširdžiai jūsų – Žybsis

Informacijos paieška žiniatinklyje

Žiniatinklis – informacijos vandenynas


Žinatinklis buvo sugalvotas dar visai neseniai – šiek tiek daugiau nei prieš dešimtį metų. Žiniatinklis – tai speciali interneto dalis, kurioje gali būti pateikta įvairi informacija: tekstas, paveiksliukai, garsas, animacija ir dar visokiausia kitokia. Visa informacija žiniatinklyje suskirstyta į lapus, kurie vadinami tinklalapiais. Tinklalapiai sugrupuoti į svetaines. Vienos svetainės tinklalapius dažniausiai sieja bendra tematika. Informacija žiniatinklyje užrašoma specialiu būdu – hipertekstu. Tinklalapiai tarpusavyje susiejami specialias ryšiais, kurie vadinami saitais. Nuvedus pelės rodyklę ant pasirinkto saito ir paspaudus kairįjį klavišą – žiniatinklio naršyklėje atsiveria naujas tinklalapis. Taip, pasirinkus įvairius saitus, galima peržiūrėti visus svetainės tinklalapius.

Pavyzdžiui, aš turiu mažytę vaikams skirtą svetainę. Jos adresas: http://interneto.takas.lt/straipsniai.php?tipas=mapie. Šioje svetainėje yra keli tinklalapiai: „Apie internetą“, „Konkursas“ ir „Interneto žodynas“. Pagrindiniame svetainės lape yra saitai į kiekvieną iš šių tinklalapių. Todėl nuvedus pelės rodyklę ant kurio nors pavadinimo ir spustelėjus kairįjį pelės klavišą, ekrane atsiveria pasirinktas tinklalapis.

Tačiau tokių kaip mano svetainių žiniatinklyje yra labai daug – apie 250 milijonų! Kaip sužinoti jums reikalingos svetainės adresą ir susigaudyti tokioje informacijos gausybėje?

Žiniatinklio paieškos svetainės

Tam, kad būtų lengviau surasti reikalingus dalykus ir nereikėtų gaišti laiko peržiūrint visas žiniatinklio svetaines, sumanūs internautai sugalvojo paieškos sistemas. Tai specialios žiniatinklio svetainės. Jos skirtos informacijos paieškai internete. Paieškos sistemos būna kelių rūšių. Daugelis žmonių mėgsta naudotis sistemomis, kurios ieško informacijos pagal reikšminius žodžius. Reikšminiais – vadinami tokie žodžiai, kurie tiksliai ir trumpai apibūdina ieškomą informaciją. Paieškos sistemos surenka iš žiniatinklio visą informaciją, kuri susijusi su parašytais reikšminiais žodžiais, ir nuorodas į surastus tinklalapius parodo kompiuterio ekrane.
Paieškos sistemų yra labai daug. Pavyzdžiui, viso pasaulio internautai naudoja „Google“ paieškos sistemą. Ji yra pritaikyta daugeliui pasaulio kalbų. Lietuviškosios „Google“ sistemos adresas gerai žinomas net patiems mažiausiems internautams: http://www.google.lt. Tačiau galima naudoti ir kitas sistemas. Pavyzdžiui, kai kam gal būt labiau patinka nedidukė lietuviška „NetSprint“ paieška: http://www.seklys.lt.

Naudotis bet kuria paieškos sistema labai paprasta. Svarbu paieškos laukelyje įvesti teisingą užklausą. Kitaip tariant, reikia sugalvoti ir užrašyti tokius reikšminius žodžius, kurie trumpai, bet labai tikslai apibūdina reikalingą informaciją. Pamėginkime kartu paieškoti informacijos ir sukurti kelias užklausas. Pavyzdžiui, mes su kitais „Bitutės“ vabalais nusprendėme vykti į ekskursiją. Jos tema – „Lietuvos valstybė“. Puiki proga pabuvoti pačiose netikėčiausiose vietose! Tačiau reikia iš anksto sudaryti išvykos planą. Turime išsirinkti, kur važiuosime, sužinoti lankymo tvarką ir laiką. Mes nusprendėme, kad įdomu būtų apsilankyti vienoje iš svarbiausių valstybės institucijų – Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose. Tačiau nežinome, kaip ir kada ten įleidžia lankytojus. Aišku, tokia informacija turėtų būti prezidentūros žiniatinklio svetainėje, bet nežinome jos adreso L.

Prezidentūros svetainę geriausiai apibūdina du reikšminiai žodžiai: „Lietuvos“ ir „prezidentūra“. Surinkus juos paieškos sistemos užklausos laukelyje, nuorodos į tinklalapius, kuriose yra šie žodžiai, atsiranda kompiuterio ekrane. Tačiau paieškos sistema surado net kelis tūkstančius tinklalapių! Daugelyje iš jų net neužsimenama apie prezidentūros lankymo laiką ir tvarką!

Nenuostabu, juk mes savo užklausoje neužsiminėme, kad mums reikia informacijos apie ekskursijas Prezidento rūmuose. Pamėginkime patikslinti užklausą. Įveskime keturis raktinius žodžius: “Lietuvos” “prezidentūra”, “rūmai”, “ekskursijos”. Dabar paieškos sistema surado vos kelias dešimtis tinkamų tinklalapių. Iš jų išsirinkti tinkamą visai sudėtinga, nes viena iš nuorodų sąrašo pradžioje ir yra nuoroda į lankytojams skirtą Lietuvos Prezidento rūmų svetainę.

Iš reikšminių žodžių galima sukonstruoti ir dar tikslesnes užklausas. Jei jums patinka ieškoti informacijos žiniatinklyje, pamėginkite savarankiškai išmokti kurti įvairias užklausas. Kaip tai daryti, paskaitykite „Google“ svetainės skyrelyje „Viskas apie Google. Kaip ieškoti“: http://www.google.lt/intl/lt/help.html.

Žiniatinklio katalogai

Kita informacijos paieškos sistemų rūšis – žiniatinklio katalogai. Juose pateikiamos nuorodos į įvairias svetaines. Žiniatinklio katalogai šiek tiek panašūs į paprastus popierinius žinynus. Juose visa informacija yra surūšiuota pagal temas. Pradžioje visas katalogas suskirstomas į kelis pagrindinius skyrius, po to skyriai padalomi į mažesnius skyrelius, o skyreliai – į dar siauresnius poskyrius.

Žiniatinklio katalogų yra labai daug. Daugelis jų angliški, tačiau keletas yra ir lietuviškų. Pavyzdžiui, vienas iš žinomiausių lietuviškų katalogų yra svetainė “Lietuva internete“: http://www.on.lt. Kita puiki nedidelė lietuviška paieškos svetainė yra katalogas „WWW Search.lt“: http://www.search.lt.

Ieškoti informacijos kataloguose taip pat nesudėtinga. Pavyzdžiui, Lietuvos Prezidento rūmų svetainės adreso mes galėjome ieškoti ir kataloge „Lietuva internete“. Jame yra specialus skyrius, kuriame saugomi visų Lietuvos įstaigų adresai. Šis skyrius vadinamas „Registru“. Taigi, pirmajame katalogo puslapyje pasirinkus skyrių „Registras“, po to – skyrelį „Valstybė“ ir, bakstelėjus nuorodą „Prezidentūra“, kompiuterio ekrane atsiveria prezidentūros svetainė.

Beje, skyrelyje „Valstybė“ yra nuorodos ir visas svarbiausias valstybės institucijas: Seimą, Vyriausybę bei kitas. Ar tai ne puiki pagalba planuojant visą išvyką apie Lietuvos valstybę? Juk jos metu mes galime apsilankyti ne tik Prezidentūroje, bet ir Seimo rūmuose bei Vyriausybėje. Tereikia bakstelti katalogo nuorodas ir šių institucijų žiniatinklio svetainėse perskaityti informaciją apie ekskursijas. Štai kelionės planas ir paruoštas. J

Taigi, vaikai, ieškoti informacijos internete paprastas ir labai smagus užsiėmimas. Tačiau svarbu išmokti teisingai parinkti reikšminius žodžius ir išsiaiškinti, kaip informacija suskirstyta žiniatinklio kataloguose. Bet tai nesudėtinga.

O dabar įdomiausios užduoties konkursas!

Vaikai, manau jūsų išradingi mokytojai ne kartą jums pateikė visokių įdomių užduočių, kurias atlikdami jūs ieškojote informacijos žiniatinklyje. Papasakokite man apie tai. Parašykite, kokia tai buvo užduotis? Kaip jūs ją atlikote? Kodėl ji jums patiko? Jūs ją atlikote vienas, su draugais, o gal visa klasė?

Pačių įdomiausių pasakojimų autoriams ir užduotys sugalvojusiems mokytojams (!) įteiksime akcinės bendrovės „Lietuvos telekomas“ dovanėles. Manau šis prizas bus malonus netikėtumas ir graži padėka jūsų šauniajam mokytojui.

Lauksiu jūsų laiškų. Mano elektroninio pašto adresas: Zybsis.Jonvabalis@takas.lt.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Liūtas (7)    Knygos (23)    Kompiuterių virusai (52)    Žmonės (241)    Teatrai (21)    Kūdikio maitinimas (3)    Velniai (9)    Lobiai (12)    Grybai (3)    Aikido (14)    Lobių ieškotojai (3)    Bitė (5)    Šachmatai (11)    Žuvininkystė (2)    Sportiniai šokiai (2)    Dvarai (36)    Skundai (22)    Savivaldybių rinkimai (9)    Prevencija (14)    Vasario 16 (12)    Istorija (154)    Egiptas (24)    Šokoladas (10)    Pavydas (5)    Kietieji diskai (17)    Rasos (2)    Visuotinė istorija (44)    LNK (2)    Tadas Blinda (10)    Labradoras (2)    Alus (22)    Airija (9)    Turizmo agentūros (10)    Paieškos sistemos (14)    Religija ir tikėjimai (315)    Sektos (12)    Wing Tsun (14)    Sony Ericcson (40)    Bendravimas (743)    2009 metų horoskopas (15)    Kelnaitės (2)    Rašytojai (11)    Telekomunikacijos (188)    Vitaminai (2)    Grožio salonai (6)    Pasakos (60)    Politika (26)    Zodiako ženklai (88)    Sekimas ir privatumas (12)    Ekologiškas maistas (2)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!