LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Pensijų reforma
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-12-16
Kas trečias darbingo amžiaus žmogus senatvėje gali negauti pensijos
Maždaug trečdalis darbingo amžiaus žmonių negautų pensijos arba turėtų tenkintis tik minimaliomis valstybės socialinėmis išmokomis, jei į pensiją išeitų šiandien. Būtent tiek gyventojų (apie 660 tūkst.) šiuo metu yra neapdrausti valstybiniu socialiniu draudimu. Nepasirūpinę savo ateitimi patys, sulaukę senatvės šie žmonės susidurtų su finansiniais sunkumais.

Net ir apdraustieji, turintys reikalingą pensijai 30 metų darbo stažą, senatvėje gautų tik kiek daugiau negu trečdalį dabartinio savo atlyginimo. Paprastai senatvės pensija sudaro apie 30-40 proc. buvusių pajamų, šiuo metu vidutinė pensija yra 755 litai. Ekspertai įspėja, kad tokia dalis yra nepakankama oriai senatvei užtikrinti - tam reikėtų 70-80 proc. esamų pajamų.

„Senstanti visuomenė, blogėjantis pensinio amžiaus ir dirbančių žmonių santykis, deja, optimistinių vilčių valstybės finansuojamai pensijos sistemai nežada. Daugelis Europos Sąjungos šalių jau svarsto galimybę didinti pensinio amžiaus ribą arba bus priverstos mažinti pensijas. Tikėtina, kad ilgainiui žmonės turės dirbti ilgiau, mokėti dar daugiau mokesčių, tačiau senatvėje gaus mažiau", - sakė „SEB investicijų valdymo" generalinis direktorius Jonas Iržikevičius.

Pasak jo, valstybės mokama pensija užtikrina tik būtinąsias pajamas pagrindinėms išlaidoms. Todėl dabartiniams trisdešimtmečiams būtina jau šiandien patiems planuoti, kaip jie norėtų gyventi senatvėje. „Tai svarbiausia visas savo pajamas gaunantiems pagal autorines sutartis - jie senatvėje apskritai negaus pensijos, jei jos nekaups savarankiškai. Papildomos pensijos kaupimas taip pat aktualus dirbantiems pagal verslo liudijimą, nes jie kaupia tik pagrindinei pensijai - šiandien tai 360 litų", - sakė investicijų valdymo ekspertas.

SEB banko atstovas primena, kad autorinės pajamos nedidina kaupiamos pensijos. Dažnai dalį pajamų pagal autorines sutartis gauna kūrybinių profesijų atstovai (architektai, mokymą organizuojantys asmenys, menininkai, žurnalistai ir kiti).

Ekspertai pataria pensijai savarankiškai kaupti ir tiems, kurie šiuo metu dirba pagal darbo sutartis, tačiau senatvėje norėtų gauti pensiją, prilygstančią savo dabartinėms pajamoms. Dalyvavimas antroje pensijų pakopoje, kai „Sodra" dalį lėšų perveda į privačius pensijų fondus, sudaro galimybę pensiją pasididinti iki 50 proc. dabartinių pajamų. Likusią dalį galima sukaupti pasitelkus kitas ilgalaikes kaupimo priemones joms skiriant apie 10 proc. savo atlyginimo.

„Dirbantiesiems pagal darbo sutartis pensiją geriausia kaupti naudojantis priemonėmis, kurios suteikia galimybę pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata. Tuo tarpu tiems, kas dirba ne pagal darbo sutartis, geriausias būdas yra naudotis kitomis investavimo priemonėmis, pavyzdžiui, reguliariai skiriant lėšų į investicijų fondus", - patarė J. Iržikevičius.


Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Sportas (180)    Vynas (16)    Kalėdos (12)    Vadyba (89)    Vaizdo sistemos (34)    Panayiotis Zavosas (2)    Romas (3)    Draugystė (10)    Pedagogika (21)    Korupcija (22)    Religija ir tikėjimai (315)    Picerijos (4)    Istorija (154)    Auklėjimas (7)    Gyvūnai (174)    Hipiai (9)    Žirgų sportas (4)    Runkeliai (18)    Liemenėlės (3)    Wing Tsun (14)    Kačių veislės (25)    Mokyklos (22)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Kelnaitės (2)    Paieškos sistemos (14)    Medžioklė (63)    Mistika (9)    Likeris (2)    Krizė (59)    Išpažintis (16)    Komunikacija (166)    Lotynų šokiai (5)    NSO (33)    Erich Fromm (5)    Internetas (184)    Parašiutizmas (15)    Liūtas (7)    Vorai (2)    Mokykla be narkotikų (20)    Avinas (7)    Vestuvės (16)    Kazimiera Prunskienė (13)    Arkliai (12)    Bankrotas (2)    Technologijos (1819)    Dažasvydis (3)    Emigrantai (22)    „Lietuvos” kino teatras (13)    Švietimas (1281)    Vaistai (15)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!