LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Pinigai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Publikuota: 2012-07-05
Pinigų vergai

Visų blogybių šaknis yra godumas pinigams. (6:10) [BIBLIJA. Naujasis Testamentas. Laiškas Timotiejui 1.]

Pinigus kaupiančio žmogaus gyvenimas nėra laisvas, ir aišku, kad turtas nėra mūsų siekiamas gėris – juk jis yra tik priemonė kam nors kitam. [Aristotelis. Rinktiniai raštai.]

Kokia nauda iš pinigų kvailo žmogaus rankoje išminčiai pirkti, jei jis proto neturi? (17:16) [BIBLIJA. Senasis Testamentas. Patarlių knyga.]

Žmonės, kuriems sekasi, pataria džiaugtis kiekviena savo gyvenimo akimirka, netgi smulkmenomis. Kiekvieną dieną visiškai įsitrauk į gyvenimą. Susitelk ir būk atidus, kad nepraleistum progų, kurias jis siūlo. Niekas nepadarys mūsų laimingais, jeigu patys tokie nebūsime. Žmonės, nuolat galvojantys apie pinigus, paprastai juos vis toliau ir toliau nuo savęs nuveja arba, vos tik jų gavę, iš karto praranda. Nebūti prisirišusiam prie pinigų - reiškia protingai suplanuoti, kam juos išleisi, kiek gali sutaupyti, o paskui kuo mažiau apie juos galvoti. Pagrindinė žmonių vergavimo pinigams priežastis yra ta, kad jie nori pasirodyti, o šitas noras veda į kitus klastingus spąstus. Prisirišti prie materialinių vertybių, kaupti jas, trokšti kuo daugiau - taip pat beprasmiška ir beviltiška, kaip mylėti be atsako. Galime mėgti brangenybes, puikius automobilius, puošnius drabužius, bet jie neatsakys tuo pačiu. Tai veltui iššvaistyta energija. Nesileisk nunešamas materializmo bangos. Tavo tikslas - visai ne kaupti ir saugoti daiktus, girtis jais ir dirbti dėl jų. Žinok, ko sieki gyvenime, turėk prieš akis tikslus, pirk tik tuos daiktus, kurių reikia tiems tikslams pasiekti. Nereikalingi daiktai nėra blogi. Tik jie tau nieko nereiškia. Jei visada darai, ką visada darydavai, visada gausi, ką visada gaudavai.

Ar pinigai daro žmogų laimingą?

Ne kūno jėga ir ne pinigai atneša žmogui laimę, o teisumas ir didi išmintis. (Demokritas)

Psichologai jau dešimtmečius tiria ryšį tarp materialinės gerovės ir laimės, – rašo psichologas Danielis Gilbertas iš Harvardo universiteto savo bestseleryje „Stumbling on Happiness“ (suklupti ant laimės).

– Ir jie padarė išvadą, kad pinigai gali padaryti žmogų laimingesnį, jei kalbama apie perėjimą iš skurdo į vidurinę klasę, tačiau vėliau jie nebeturi apčiuopiamos įtakos.

Tie amerikiečiai, kurie uždirba 50 tūkst. per metus yra gerokai laimingesni už tuos savo tautiečius, kurie uždirba 10 tūkst., - rašo D.Gilbertas. – tačiau tie JAV gyventojai, kurių metinės pajamos sudaro 5 mln. dolerių nėra žymiai laimingesni už tuos, kurie uždirba 100 tūkst. dol. per tą patį laikotarpį.

Už pinigus visiškos laimės nenupirksi

Už pinigus laimės nenusipirksi, tačiau už juos galima nusamdyti būrį mokslininkų, kurie šią problemą ištirtų. (Bill Vaughan)

Už pinigus galima nusipirkti saugumą, tačiau ne smagumą, rodo mokslininkų atliktas pasaulinis laimės tyrimas.

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, parodė, kad egzistuoja ryšys tarp saugumo jausmo ir pajamų, tačiau tarp smagumo ir pinigų tokio ryšio nėra, pranešė telegraph.co.uk.

Analizė, kurios duomenys reprezentuoja 96 proc. planetos gyventojų, leidžia tvirtinti, kad pasitenkinimas gyvenimu kyla augant asmeninėms ir šalies pajamoms.

Tačiau pozityvūs jausmai, tokie kaip smagumas ir mėgavimasis malonumais, daug labiau susiję su kitais veiksniais, tokiais kaip pagarbos jautimas, buvimas nepriklausomu, draugų turėjimas, pasitenkinimą teikiantis darbas.

„Visuomenė nuolat svarsto: ar pinigai suteikia laimės? Šis tyrimas parodė, kad viskas priklauso nuo to, kaip laimę apibrėši. Nes jei žvelgsite į pasitenkinimą gyvenimu, kaip bendrai vertinate savo gyvenimą, tuomet pastebėsite stiprią koreliaciją tarp pajamų ir laimės", - aiškino Ilinojaus universiteto psichologas Edas Dieneris.

„Tačiau kita vertus, šokiruoja tai, kokia silpna koreliacija kalbant apie teigiamas emocijas ir linksminimąsi", - pridūrė jis.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of Personality and Social Psychology".

Apklausa, kurioje dalyvavo 136 tūkst. žmonių iš 132 šalių, vyko 2005-2006 metais. Ji vykdyta telefonu ar tiesioginio interviu būdu.

Tirtos šalys reprezentuoja 96 proc. viso pasaulio gyventojų, skelbia tyrėjai, ir atspindi kultūrinę, ekonominę ir politinę įvairovę.

Pinigai smegenis veikia kaip narkotikai

Pinigai - mano narkotikas. (Whilde, Stefan. „Zaratustra kalba makaronams“)

Mintys apie pinigus svaigina ne mažiau nei kvaišalai. Vien mintis apie didesnį atlyginimą, nepaisant didėjančių kainų ir silpnėjančios perkamosios galios, aktyvuoja tam tikras galvos smegenų sritis.

Tokią išvadą padarė Bonos universiteto (Vokietija) mokslininkai, vadovaujami profesoriaus Armino Falko. Tyrimo autoriai 18 jame dalyvavusių savanorių paprašė už atlyginimą kompiuteriu atlikti tam tikrų užduočių. Už sudėtingesnes buvo skiriamas 50 proc. didesnis atlyginimas. Uždirbtus pinigus savanoriai galėjo išleisti pirkdami prekes iš dviejų prekių katalogų. Visi katalogų egzemplioriai buvo identiški, išskyrus tai, kad kainos vienuose iš jų buvo 50 proc. didesnės (tiek, kiek daugiau uždirbo kai kurie savanoriai) nei kituose.

Pasak mokslininkų, nors iš tikrųjų visų tyrimo dalyvių perkamoji galia buvo vienoda, užfiksuota, kad tų, kurie gaudavo daugiau pinigų, smegenys imdavo veikti aktyviau.

Anot profesoriaus A.Falko, šio tyrimo rezultatai patvirtina teoriją, teigiančią, kad žmogaus smegenyse "įspausta" vadinamoji pinigų iliuzija. "Tai reiškia, kad bet koks pajamų padidėjimas vertinamas teigiamai, net jei dėl didėjančių kainų perkamoji galia lieka tokia pat", – aiškino jis.

Pasak mokslininkų, galvojimas apie pinigus stimuliuoja smegenų sritis, susijusias su malonumo pojūčiu. Kuo didesnis atlyginimas – net jei jis tik įsivaizduojamas, – tuo didesnį malonumo pojūtį generuoja smegenys. Tai verčia žmones neracionaliai leisti pinigus ar net tapti priklausomiems nuo jų leidimo tarsi narkomanams.

Vergų visuomenė

Kas nepažįsta tipo, atsidėjusio vien pinigų kalimui, siekiančio pragyvenimo priemonių ir pamirštančio patį gyvenimą. Pinigų kalimas tampa savitikslis. Toks žmogus turi daug pinigų, šiems pinigams dar keliami tikslai, tačiau paties žmogaus gyvenimas jau neturi jokio tikslo. (Frankl, Viktor Emil. „Sielogyda“)

Tie, kurie matuoja gyvenimą pinigais, tikrai yra vergai. Jų ateitis aiški. Pinigas yra tik popieriaus gabalėlis, kuriuo mus kažkas valdo. Pabandysiu priminti senus laikus, kai buvo vergovė ir vergai surakinti grandinėmis sunkai dirbdavo. Juos prižiūrėdavo prižiūrėtojai, kurie buvo atsakingi vergvaldžiams. Dirbdavo dažniausia tam, kad gautų maisto ir išgyventų. Tik va, laikui bėgant vergvaldžiai suvokė, jog ta sistema yra nenaudinga. Daug išlaidų, reikia visiems mokėti. Pasitaikydavo, kad vergai sukildavo ar pabėgdavo pas kitą vergvaldį. Protingi dėdės sumąstė, jog neverta eikvoti tiek daug aptarnaujančio personalo, kaip dabar juos vadina. Panaikino grandines, vietoj jų uždėjo kaklaraiščius, kuriais jie užsiveržia savo arterijas ir sėdi ofisuose pamėlynavusiomis galvomis, o vietoj maisto duoda popieriukus, pinigus, už kuriuos mes perkame maistą. Leisdami tuos popierėlius ir pirkdami iš jų maistą, paslaugas, jiems uždirbame dar didesnes jų krūvas. Taigi, jeigu dar manote,  jog nėra vergvaldinės santvarkos, jūs klystate.

Kai kurios visų laikų finansinės sėkmės paslaptys

1. Pinigų stoka yra nelaimė nusverianti visas žmogiškas nelaimes. Nilton Bonder

2. Dideli pinigai yra didelis iššūkis net dvasingam ir išmintingam žmogui. Todėl su labai dideliais pinigais gali sėkmingai tvarkytis tik ypač išmintingas ir stiprus žmogus.

3. Turtingas žmogus yra tik tas, kuris turi sočiai pinigų (tai subjektyvus, reliatyvus skaičius) ir ramius nervus (ramią sąžinę) vienu metu. Kitaip sakant - turtingas žmogus tas, kuris yra pusiausvyroje tarp dvasios ir materijos.

4. Vieną kitą didelę sumą trumpam laikui žmogus gali ir pavogti, tačiau nuo to jis bus tik nelaimingesnis. Tačiau pačiais turtingiausiais žmonėmis tampama tik sąžiningu darbu ir protu. (Warren Buffett pavyzdys)

5. Jei žmogus stokoja pinigų, reiškia to priežastis yra tik jo charakterio trūkumai. Tiesiai šviesiai sakant tai yra tiesiog tinginystė, darbštumo stoka.

6. Jei tinginiausi - tave greitai pasieks negandos ir vargas. Todėl, tinginy, mokinkis iš skruzdėlės darbštumo.

7. Pinigų stokojantys žmonės paprastai daro esminę finansinę klaidą - dirba dėl pinigų, t.y. kad darbo pabaigoje gautų atlyginimą. Turtingi sėkmingi žmonės dirba tik todėl, kad tą darbą laiko savo paskirtimi, misija, negali jo nedaryti, nes tai jiems yra pats maloniausias užsiėmimas, kurį jie darytų net negaudami atlyginimo, tai malonumas, kurį jie nori teikti ne tik sau, bet ir kitiems. Pirmas atvejis yra vergavimas pinigams. Antras atvejis - pinigai tarnauja žmogui.

8. Norėdamas turėti sočiai pinigų žmogus turi daryti tik vieną esminį dalyką - mylėti savo darbą. Indų Vedos

Šaltiniai

  1. Raimonda Mikatavage „Tavo kelias į sėkmę“
  2. Tomas Girdzijauskas „Kai kurios visų laikų finansinės sėkmės paslaptys“
  3. bukimevieningi.lt „Vergų visuomenę valdo pinigai“
  4. LRT „Mokslininkai: už pinigus visiškos laimės nenupirksi“
  5. telegraph.co.uk
  6. „Journal of Personality and Social Psychology“
  7. http://sveikata.diena.lt „Pinigai smegenis veikia kaip narkotikai“
  8. Citatų katalogas Citatos.com
  9. BIBLIJA. Naujasis Testamentas
  10. Aristotelis. Rinktiniai raštai.. Vilnius: Mintis. 1990, 67p.
  11. BIBLIJA. Senasis Testamentas. Patarlių knyga.
  12. Whilde, Stefan. Zaratustra kalba makaronams. Kaunas: Kitos Knygos. 2011, 71p.
  13. Frankl, Viktor Emil. Sielogyda. Vilnius: Vaga. 2008, 171p.

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

                                 

Komentuoti

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal













































































































































































Atsitiktinės gairės:    Parapsichologija (22)    Religija ir tikėjimai (315)    Omnitel (12)    Aerobika (3)    AMD (3)    Energetika (13)    Automobiliai (41)    Šventasis Kazimieras (2)    Mokėjimo kortelės (7)    Meino meškėnas (2)    Žmogaus teisės (18)    Kreditai (2)    Kelionių įspūdžiai (26)    Lengvosios muzikos grupės (27)    Tadas Blinda (10)    Švedija (9)    Regbis (4)    Atmintis (4)    Amfetaminas (2)    Krikščionys demokratai (3)    Lotynų kalba (11)    Pramoginiai šokiai (2)    Lobių ieškotojai (3)    Toyota (2)    Skirmantas Valiulis (32)    Psichiatrija (64)    Aviacija (38)    Grožio salonai (6)    Novelės (102)    Liberalai demokratai (3)    Elektroninės šiukšlės (10)    Proza (157)    Vestuvės (16)    Motociklai (12)    Statyba (29)    Auklėjimas (7)    Kompiuterinis saugumas (43)    Informaciniai karai (11)    Eurointegracija (5)    Advokatai (10)    Prezidento rinkimai (6)    Darbdaviai (10)    Akvariumai (58)    Shidokan (3)    Prancūzų buldogas (2)    Shotokan (11)    Interneto dizainas (5)    Žydai (32)    Egiptas (24)    Ištikimybė (4)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!