LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Platoniška meilė
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2012-03-25
Platoniška meilė

Kas yra Platoniška meilė?

Platoniška meilė [fraziol.] (lot. Amor platonicus) tik dvasinė partnerio meilė, be erotikos ir sekso. Posakio autorius – italų filosofas neoplatonistas M. Fičinas (Marsilio Ficino, 1433–1499), išvertęs sen. graikų filosofo Platono (Plato, ~423–347 pr. m. e.) raštus į lotynų kalbą. Platonas veikale „Puota, arba Apie meilę“ dialogo forma išdėsto savo pažiūras apie idealią, t.y. dvasinę meilę, dvasinio grožio pažinimą, tačiau tarp vyro ir jaunuolio.

Platoniški  santykiai

Tai tokie santykiai, kai žmonės stipriai myli vienas kitą emocionaliai bei dvasiškai ir jiems visai nereikia fizinio artumo. Tokiuose santykiuose įsimylėjėliai žavisi, garbina vienas kitą. Jie jaučiasi nuolat pakylėti, apgaubti romantikos ir euforijos.

Platoniška meilė

  • Žmonės dažnai domisi, kas yra platoniška meilė.
  • Taigi, bičiuliai, meilė turi dvi puses: dvasinę ir fizinę.
  • Prie dvasinės labiau traukia vyrus.
  • Fizinei meilei priklauso: skalbimas, indų plovimas, valgio ruošimas, namų tvarkymas, vaikų priežiūra.
  • Dvasinė meilė moksliškai dar vadinama platoniška.
  • Dar yra ideali meilė, į ją įeina ir dvasinė, ir fizinė. Tarkime, jeigu vyras žiūri televizorių, o žmona tuo metu plauna indus, tai čia ir bus ideali meilė.

Moteris ir vyras – tik draugai?

Daktaras Geoffrey Greifas, Maryland School of Social Work profesorius, susidomėjęs šiuo visada aktualiu klausimu, nusprendė atlikti apklausą ir išsiaiškinti, ar galimi tokie – platoniški – santykiai tarp vyro ir moters.

Nors tokios draugystės realumu tiki dauguma tiek vyrų, tiek moterų, visgi pastarųjų procentas kiek menkesnis. Moters ir vyro draugyste neabejoja trys ketvirtadaliai daktaro G. Greifo atlikto tyrimo dalyvių vyrų. Tuo tarpu tikinčios platoniška draugyste su vyrais teigė apie 65 proc. moteriškos lyties atstovių.

G. Greiffas neabejoja, jog platoniški santykiai yra įmanomi. Tačiau, jo nuomone, šie labai lengvai gali susikomplikuoti, kuomet atsiranda tam tikra fizinė trauka ir dingsta skaidrumas. Taip pat labai dažnai tokios draugystės tarp vyro ir moters tampa painios, kuomet vienas iš draugų susiranda antrąją pusę.

„Dauguma apklaustųjų teigė pirmiausia tampantys draugais, o vėliau juos ima sieti kažkas daugiau. Tokio siužeto pavyzdžių pilna kino filmų scenose. Tai visai kas kita, nei neplanuoti susitikimai darbe, parke ar bare, kurių metu tiesiog staiga imama jausti fizinė trauka kitam asmeniui. Čia draugystė toli gražu nėra pirminis motyvacjos šaltinis“, – dėsto G. Greiffas psychologytoday.com

Visgi dauguma žmonių tiki, jog draugystė tarp skirtingos lyties žmonių įmanoma. G. Greifo manymu, dauguma žmonių pažįsta save ir nujaučia, kuomet draugystė yra „saugi“, o kada platoniško bendravimo ribos gali būti peržengtos.

Šiuo atveju iškyla tam tikra rizika tiek draugystei, tiek ir rimtiems santykiams, jei kuris nors iš draugų tokius turi. Daktaro nuomone, svarbiausia – atvirumas. Būtina suvokti, kada pats sieki tik draugystės, o kada draugiškai bendrauji su žmogumi, nuolat puoselėdamas viltį kažkada su juo tapti pora. Pastarasis variantas atsiranda tuomet, kai žmogus traukia dvejopai – ir emocionaliai, ir fiziškai. Tokios situacijos negalima vertinti neigiamai ar teigiamai – tiesiog visuomet naudinga būti sąžiningam pačiam su savimi, mat tai gali apsaugoti nuo santykių painiavos bei širdies skausmo.

Neskubančios į lovą randa geresnius vyrus

Matematikai apskaičiavo, kad moterys, kurios pirmojo pasimatymo metu atsisako mylėtis, turi didesnę tikimybę susirasti gerą vyrą.

Tyrimai rodo, kad ilgesnė platoniška draugystė ir atsisakymas mylėtis pirmojo pasimatymo metu gali padidinti tikimybę užmegzti sėkmingus santykius.

Norėdami įrodyti, kad patikimesni vyrai yra labiau linkę palaukti sekso, o nerimtai nusiteikę - pabėgti jo negavę per pirmąjį pasimatymą, tyrėjai naudojo matematinį modelį.

Šio modelio autorius Londono universiteto koledžo (UCL) profesorius Robertas Seymouras teigė, jog ilgesnė platoniška draugystė suteikia moteriai galimybę surinkti daugiau informacijos apie vyrą: "Nutolindama seksą, moteris gali sumažinti tikimybę suartėti su blogu vyru. Vyro pasiryžimas ilgai laukti sekso yra ženklas, kad jis tikriausiai bus geras vyras”.

“Ilgesni platoniški santykiai - tai kaina, kurią sumokėsite už tai, kad padidintumėte tikimybę sukurti harmoningus, abiems pusėms naudingus santykius. Tikriausiai dėl šios priežasties moterys dažnai įspėjamos nemiegoti su vyru per pirmąjį pasimatymą”, - teigė R. Seymouras.

Logiška platoniškos meilės pabaiga

Kartais platoniški santykiai trunka ne vienerius metus (taip įsimylime klasės ar studijų draugą). Po to abu pasuka savais keliais, o po kelerių metų susitinka netyčia. Ir kartu praleidžia naktį, kuri padeda galutinį tašką santykiuose. Supranti, kad laikas nelaukė, ir žmogus, apie kurį daug metų svajojai, jau seniai nebe tas. Tuomet pagalvoji “gerai, kad kažkada pritrūko drąsos prisipažinti apie savo jausmus”.

Draugystę kunigas gali palaiminti

Aistė:  Ar įmanoma, kad mano ir mano draugo draugystę palaimintų kunigas, ir kiek kainuotų ši paslauga?

Vyskupijos Kurija:  Draugystę, kuri suprantama, kaip dviejų asmenų nuoširdūs ir platoniški santykiai, kunigas gali palaiminti. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad nėra numatytas joks palaiminimas poroms, kurios gyvena kartu be santuokos. Kartais pasitaiko, kad poros, kurios negali arba nenori sudaryti bažnytinės santuokos, prašo Bažnyčios palaiminimo, norėdamos imituoti pačią santuoką ir nuraminti savo sąžinę. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad Bažnyčia "paslaugų" neteikia. Tinkamai prašantiems Bažnyčioje suteikiami patarnavimai. Jie, kaip jūs rašote, nieko nekainuoja, nors tikintieji kartais jų proga savanoriškai aukoja Bažnyčios reikmėms.

Mintys apie meilę

Platoniška meilė - lyg šautuvu taikytis ir niekada nešauti

Graikų posakiai

Platoniška meilė

Platonui reiškė filosofinio pažinimo siekį, išminties meilę, veržimąsi į nemirtingumą kūno ir dvasios kūrybinėmis galiomis. Posakis vartojamas kalbant apie santykius, paremtus tik dvasiniu potraukiu, be aistros ir geidulių.

Šaltiniai:

  1. zodynas.lt
  2. sveikata.diena.lt
  3. ve.lt
  4. lrt.lt
  5. gyvenimas.delfi.lt
  6. psychologytoday.com
  7. eli.mama.lt
  8. panevezys.lcn.lt
  9. mintys.debian.lt
  10. mintys.lt

Straipsniai.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

                                 

Komentuoti

Lankomumo reitingas

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal

Draugystė

Nuotraukos 1 - 10 iš 11   <<< 1 2 >>>
Atgal













































































































































































Atsitiktinės gairės:    Arbata (10)    Skinheadai (9)    Metalistai (8)    Kanapės (15)    Šaulys (7)    Dvyniai (9)    Vadyba (89)    Hipnozė (10)    Ekologinis ūkis (2)    Vytautas Landsbergis (6)    Žmonės (241)    Partijos (41)    Žiniasklaida (108)    Bankinės technologijos (11)    Šaudymas iš lanko (2)    Užgavėnes (9)    Vadovavimas (185)    Panayiotis Zavosas (2)    Medžioklė (63)    Advokatai (10)    Šunų veislės (52)    Kazino (10)    Ekologiški produktai (2)    Jausmai (27)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Ekonomika (259)    Partizanai (12)    Vabzdžiai (5)    Helouvynas (7)    Literatūra (239)    Kailiniai (15)    Tibetas (10)    Proza (157)    Nešiojami kompiuteriai (12)    Bitė (5)    Lietuvių valgiai (28)    Lobių ieškotojai (3)    Kompiuterio ergonomika (8)    Liberalai demokratai (3)    Filmai (91)    Vaizdo sistemos (34)    Filosofija (326)    Rasos (2)    Soliariumai (5)    Lengvosios muzikos grupės (27)    Kompiuterių virusai (52)    Skorpionas (7)    Joninės (6)    Savižudybė (12)    Alkoholiniai gėrimai (74)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!