LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Plaukų priežiūra
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-11-25
Plaukų priežiūra

Gražūs, prižiūrėti ir tvarkingai sušukuoti plaukai visuomet patraukia aplinkinių dėmesį. Ideali plaukų priežiūra tai ne tik savalaikis ir taisyklingas plaukų plovimas, kaip pirmas priežiūros žingsnis, tam, kad jie būtų švarūs, gražūs, purūs ir blizgantys. Tai ir priežiūros priemonių bei procedūrų pritaikymas pagal esamą plaukų ir galvos odos būklę einamuoju periodu, o šiai būklei pasikeitus ir tinkamas plaukų priežiūros produktų keitimas. Yra visada svarbu pasirinkti tinkamus plaukų priežiūros produktus, naudoti juos pagal paskirtį ir pasirūpinti plaukų apsauga vasaros, rudens, žiemos ir pavasario metu. Idealus plaukų džiovinimas - natūralus džiovinimas be feno, džiovintuvo, žnyplių ar kitų prietaisų. Po plovimo plaukus geriausia džiovinti rankšluosčiu, tačiau nuo labai intensyvaus trynimo pažeidžiama plauko struktūra, todėl užtenka nusunkti vandens perteklių ir palikti galvą neuždengtą, kad plaukai išdžiūtų natūraliai. Idealus plaukų iššukavimas po plovimo - be jokių šukų - pasinaudojant savo pirštais. Tačiau jei tai yra neįmanoma, tuomet drėgnų plaukų iššukavimui reikia naudoti tik labai retas šukas ir ilgiems plaukams visais atvejais pradedant nuo plaukų galiukų ir palaipsniui kylant viršugalvio link. Idealus šukuosenos formavimas - geriau mažiau skirtingų priemonių ant plaukų, nei per daug, nes plaukai perkrauti nereikalingomis priemonėmis praranda blizgesį, atrodo sulipę ir nešvarūs ir juos tenka plauti iš naujo. Tačiau visada geriau nepamiršti apie specialių preparatų plaukų apsaugą nuo karščio poveikio prieš naudojant prietaisus šukuosenos kūrimui bei vengti stipriai suveržti ar susegti, ar surišti plaukus ir pan. Taip pat yra svarbu atsiminti, kad norint išlaikyti ilgainiui savo plaukus sveikais ir stipriais reikia nepamiršti apie galvos odos masažą, kurį taip "mėgsta" mūsų plaukai bei rūpintis savo organizmo bendra sveikata, pilnaverte mityba ir poilsiu. Juk iš nuolaužų, tame tarpe ir plaukų nuolaužų, nieko gero nesukursi.

Taisyklės

Plaukų priežiūroje yra trys pagrindinės taisyklės, kuriomis reikia vadovautis, jei mes norime turėti gražius plaukus:

  • Pirmoji ir pati svarbiausioji taisyklė - kokie bebūtų Jūsų plaukai, jie visada privalo būti švarūs.

  • Antroji taisyklė - plaukai turi būti tinkamai prižiūrėti ir sveiki.
  • Trečioji taisyklė - plaukai turi būti tinkamai nukirpti ir sušukuoti, nes šukuosena - tai kiekvieno mūsų vizitinė kortelė.

Penkios pagrindinės plaukų priežiūros klaidos:

  • Neteisingas plaukų trinkimas šampūnu - tegul jis delnuose pirma suputoja, taip suaktyvinamos reikiamos medžiagos, ir tik tada paskirstykite jį tolygiai per visą plaukų ilgį.
  • Per stiprus trinkimas - galvos oda mėgsta švelnų lengvą masažą pirštų galiukais.
  • Per greitas išdžiovinimas - fenas įjungiamas visu galingumu ir Jūs išlošiate keletą minučių laiko, bet plaukai praranda blizgesį ir sveiką išvaizdą - geriau nusausinti plaukus rankšluosčiu ir po to, jeigu nėra laiko duoti plaukams išdžiūti natūraliai, džiovinkite juos vėsia oro srove.
  • Šukuosenos formavimo priemonių nenaudojimas - želė, geliai, lakai, vaškai, kremai (naudojami saikingai) ne tik puikiai formuoja, prilaiko šukuoseną, bet ir apsaugo plaukus nuo dulkių, nešvaros.
  • Besaikis plaukų priežiūros priemonių naudojimas arba, atvirkščiai, taupymas plaukų priežiūros priemonių sąskaita.

Bendrai galima pasakyti, kad plaukų priežiūros taisyklės tai ne tik higienos sumetimais ištrinkti plaukai ir galvos oda. Tai visų pirma, naudojamų plaukų priežiūros priemonių kokybė ir mokėjimas pasirinkti sau tinkamus preparatus bei teisingai juos panaudoti. Antra, tai taisyklinga plaukų priežiūra po plovimo ir šukuosenos kūrimas - plaukų šukavimas, džiovinimas, šukuoseną formuojančių preparatų naudojimo būdas, cheminių procedūrų dažnis bei stiprumas ir pan. Kiekvieną mėnesį mūsų plaukai paauga nuo 1 iki 2 cm priklausomai nuo mūsų amžiaus. Taip pat vasarą plaukai auga greičiau nei žiemą, ir dienos metu jie auga sparčiau nei naktį. Plaukai visuomet reikalauja priežiūros ir norint, kad jie visada būtų sveiki ir gražūs reikia taip pat paisyti priežiūros taisykles priklausomai nuo bei mūsų amžiaus.

Priežiūra

Pirma ir pagrindinė plaukų priežiūros taisyklė - kokie bebūtų Jūsų plaukai, jie visada privalo būti švarūs. Dėl to pagrindinė plaukų priežiūros dalis kiekvienam iš mūsų yra atitinkamai jų plovimas ir skalavimas. Atrodo, kad išplauti plaukus yra labai paprasta. Tačiau norint trinkimo metu ne kiek jiems nepakenkti reikia stengtis prisilaikyti tam tikrų taisyklių:

  • Prieš plaukų plovimą, ypatingai tankių ir ilgų, juos reikia gerai iššukuoti visomis kryptimis šepečių tam, kad išjudinti visus nešvarumus, kurie susikaupė ant galvos odos ir plaukų bei iššukuoti standinančių preparatų likučius, kas papildomai stimuliuoja kapiliarinę kraujotaką ir be to po plaukų plovimo jie žymiai mažiau susivels.
  • Kruopščiai sušlapinti visus plaukus šiltu vandeniu. Plaukų plovimui nenaudoti labai karšto ar šalto vandens, nes galima pakenkti galvos odos mikrofloros pusiausvyrai. Nuo šalto vandens kraujo kapiliarai staiga susiaurėja ir šaltas vanduo nepašalina visų nešvarumų. Kita vertus karštas vanduo sausina galvos odą ir oda gali pradėti šerpetoti.
  • Kuo mažesnį šampūno kiekį ištrinti tarp delnų ir tolygiai paskirstyti plaukuose. Šiuolaikiniai šampūnai yra pakankamai efektingi, tad net ilgų plaukų plovimui pilnai pakanka vieno arbatinio šaukšto šio preparato, o trumpiems plaukams pakaks vos keleto lašų. Net jeigu Jus paimsite daug šampūno, plaukai nebus nuo to švaresni, bet tam, kad išskalauti per daug paimto šampūno Jums prireiks daugiau laiko ir vandens. Jeigu šampūnas yra labai koncentruotas, galima jį praskiesti vandeniu. Nereikia pilti šampūną tiesiai ant galvos, nes tada šampūnas netolygiai pasiskirsto per plaukus ir nelabai gerai pašalina nešvarumus.
  • Niekada netrinkite plaukų, nes galite mechaniškai juos pažeisti, tik švelniai pirštų galiukų sukamaisiais judesiais pamaigykite plaukus ir galvos odą, kol šampūnas suputos. Daug putų turintys šampūnai nebūtinai parodo šampūno kokybę, šampūnas gali būti ir visai be putų, bet labai gerai išplauti visus nešvarumus.
  • Neleiskite šampūnui per ilgai veikti, šampūno veikliųjų medžiagų poveikiui dažniau pakanka vos kelių sekundžių. Jeigu šampūnas savo sudėtyje turi balzamą, kapsules su specialiomis veikliosiomis medžiagomis ar specialių pigmentų, tai tokį šampūną reikia ilgiau pamaigyti (pagal šampūno anotacijos rekomendaciją).
  • Bet kokį šampūną reikia gerai nuskalauti nuo plaukų šiltu vandeniu, kad jie blizgėtų ir būtų purūs, nes šampūno likučiai daro plaukus matiniais, lipniais ir jie žymiai greičiau tampa vėl nešvariais. Nuskalavimui reikia trigubai daigiau laiko negu plaukų plovimui. Jei galvos oda sveika, galima šampūno nuskalavimo pabaigoje apipilti plaukus ir galvos odą drungnu ar vėsesniu vandeniu.
  • Po šampūno nuskalavimo geriau panaudoti kondicionierių, balzamą arba kitą skalavimo priemonę, kad plaukai nesiveltų ir juos būtų lengva iššukuoti. Tokį preparatą reikia tolygiai paskirstyti per kiek rankšluosčiu nusausintus plaukus nuo šaknų iki galiukų, išlaikyti tiek, kiek yra nurodyta instrukcijoje, po to kruopščiai išskalauti drungnu vandeniu. Tačiau jeigu Jūs naudojate nenuskalaujamą kondicionierių, balzamą ar kitą specialų preparatą, tai juos reikia naudoti ant rankšluosčiu nusausintų plaukų ir nenuskalauti. Po šių priemonių panaudojimo (nuskalaujamų ar nenuskalaujamų) plaukai ženkliai geriau atrodys, bus puresni ir natūraliai žvilgės.

Kaip dažnai mes galime plauti galvą? Kai tik atsiranda poreikis. Jeigu tenka tai daryti kasdien ir didesnių problemų su plaukais nėra tai tiks specialus lengvi visų tipų plaukų šampūnai skirti kasdieniam naudojimui. Prieš plaukų trinkimą tokiais šampūnais normaliai yra geriau plaukus iššukuoti, lygiai kaip esant skalpo odos mikrofloros pažeidimams. Tačiau kai šukuosenai sukurti naudojama daug standinimo ir fiksavimo preparatų arba Jūsų plaukai yra stipriau pažeisti, šviesinti ir pan. - geriau nešukuoti jų prieš plovimą ir pasirinkti plovimui specialias dažno naudojimo priemonės. Tokiais atvejais suvilgykite plaukus šiltu vandeniu, įpilkite į delną šampūną ir tolygiai paskirstykite per plaukus, įtrinkite į galvos odą, pamasažuokite galvos odą apie 5 min., judant nuo viršugalvio plaukų augimo linijos link į visas puses (nereikia stipriai trinti - varvančios žemyn šampūno pūtos labai gerai nuvalo ir galvos odą ir plaukus. Gausiai nuskalaukite šampūną šiltu vandeniu (galvos odos plovimui ir plaukų trinkimui jokiu būdu nenaudokite karšto vandens). Lengvi ir specialus kasdienės priežiūros šampūnai puikiai nuvalo purvą ir standinimo bei fiksavimo preparatų nuosėdas, nepažeidžiant galvos odos natūralios apsauginės riebalinės dangos.
 
Vanduo, kurį mes naudojame plaukų plovimui, turi būti minkštas. Kaip taisyklė, vanduo iš čiaupo yra labai kietas ir ne labai tinka plauti ir ypatingai skalauti nei odą, nei plaukus. Tam, kad suminkštinti vandenį, galimą iš anksto išvirinti ją ar įberti 1 litrui vandens ¼ arbatinio šaukštelio geriamosios sodos miltelių. Jeigu dar pasirūpinti ir iš anksto padaryti žolelių nuovirą, jį užšaldyti, po to, esant reikalui, ištirpinti ir pašildyti ir panaudoti plaukų skalavimui - bus ženkliai geresnis efektas nei paprastas plaukų skalavimas vandeniu iš čiaupo. Tačiau kai tokių galimybių nėra yra geriau naudoti tinkamą balzamą ar kitą skalavimo priemonę. Plaukų skalavimui yra ypatingai efektyvus iš anksto pašildytas ir prieš tai ištirpintas sušalęs į ledą virintas vanduo. Mokslininkų yra patvirtinta, kad vanduo, kuris atsiranda ištirpus ledui, turi visai kitą molekulių struktūrą ir ženkliai skiriasi nuo vandens iš čiaupo, be to toks vanduo turi labai stiprias biostimuliacines savybes. Reguliariai naudojant tokį vandenį ženkliai pagerėja odos ir plaukų būklė - plaukai tampa stipresni, mažėja pleiskanų ir odos riebumas.

Priežiūra pagal plaukų tipą

Priežiūros ypatumai kiekvienu konkrečiu atveju visu pirma priklauso nuo mūsų  plaukų tipo . Norint parinkti tinkamą odos ir plaukų priežiūros priemonę pagal savo plaukų tipą reikia visu pirma jį nustatyti ir nepamiršti apie tai, kad laikui bėgant plaukų tipas gali kisti. Žemiau išvardyti įvairių plaukų tipų priežiūros pagrindiniai ypatumai:

  • Normalūs plaukai - normaliai nereikalauja ypatingos priežiūros, pakanka kokybiško normalių plaukų šampūno su neutraliu pH (rūgštinio odos balanso rodyklė), kuris saugo galvos odos pusiausvyrą, balzamo ir kasdienio šukavimo minkštu šepečiu bei kartą per mėnesį galiukų patrumpinimo.
  • Riebūs plaukai - prieš plaukų trinkimą galima įtrinti į galvos odą specialius preparatus, kurie skatins geresnį galvos odos riebalų nuvalymą. Plaukai yra trenkami taip: iš pradžių 2-3 min. skalauti galvos odą drungnu ar šiltu vandeniu, tik po to naudoti šampūną. Balzamas yra naudojamas pagal poreikį. Po plaukų trinkimo gali būti naudojami galvos odos specialūs preparatai, kurie normalizuotų riebalų sekreciją. Džiovinant tokius plaukus džiovintuvu, reikia pasirinkti švelnų šaltesnį džiovintuvo režimą ir naudoti džiovintuvą ne daugiau dviejų kartų per savaitę. Riebių plaukų per dažnai nešukuoti, nes intensyvus braukymas šepečiu tik paskleidžia riebalus po visą galvą. Šukuoti tokius plaukus irgi reikia minkštu šepečiu. Labai svarbu plaunant galvą, kiekvieną kartą plauti ir šukas bei šepetį.
  • Sausi plaukai - sausus, dažniau trapesnius, skilinėjančius ir lūžinėjančius plaukus negalima skalauti su rūgštintais balzamais, reikia vengti naudoti preparatus, kurie sausins odą: muilą, kietą vandenį, spirituotus ekstraktus, cheminį sušukavimą, dažną plaukų dažymą, saulės spindulius, sūraus ar chloruoto vandens, vėjo, staigaus oro temperatūros svyravimo, dažno džiovinimo karštu džiovintuvo oru. Negalima tokių plaukų skalauti karštu vandeniu. Sausi, lūžinėjantys, skilinėjantys, trapūs plaukai reikalauja ypatingos priežiūros, nes jų raginis sluoksnis sutrūkinėjęs ir skylėtas, ypač atsargiai reikia elgtis plaunant plaukus. Geriausia naudoti šampūną su skalavimo priemonės savybėmis, nes jame yra riebalų ir atstatančių medžiagų, kurios nešiurkštins raginio sluoksnio, bet jį lygins. Labai svarbu po kiekvieno plovimo skalauti tokius plaukus su specialiomis priemonėmis (balzamai, kondicionieriai), kad šukos be pasipriešinimo lengvai slystų plaukais ir nesužeistų raginio sluoksnio. Kartą per tris / keturis plovimus vietoj balzamo ar kondicionieriaus po plovimo naudoti plaukų kaukę, kuri turi didesnę atkuriamųjų medžiagų koncentraciją ir poveikis po jos išlieka ilgiau. Papildomai patartina atlikti galvos odos masažą, kuris skatina galvos odos kraujotaką, normalizuoja riebalinių liaukų išskyrimą, galima naudoti galvos odos specialius preparatus su stimuliuojančiais sveikų plaukų augimą žolelių ekstraktais. Kokybiški plaukų aliejai, losjonai, tonizuojantys skysčiai yra naudojami po plaukų nusausinimo rankšluosčių ir prieš šukavimą. Specialių sausos galvos odos preparatų įtrynimas subalansuoja galvos odos riebalinių liaukų veiklą.
  • Mišrūs plaukai - kai galvos oda labai greitai susiriebaluoja, o patys plaukai yra labai sausi - yra ypatinga tuo, kad iškart yra naudojami dviejų rūšių šampūnai arba specialūs šampūnai tokio tipo plaukams, t.y. prie šaknų mes paimame nedidelį kiekį riebių ar normalių plaukų priežiūros šampūną, o pačiam plaukui panaudojame nedidelį kiekį sausų ar purėtų plaukų priežiūros šampūną. Panašiai ir su balzamais, tik galvos odai geriau panaudoti skystą nenuskalaujamą losjoną, kuris reguliuotų galvos odos riebalavimąsi, o plaukams panaudoti sausų ar nualintų plaukų nenuskalaujamą balzamą. Plaukams galima naudoti ir nuskalaujamą balzamą, tiktai galvos odai reikia panaudoti nenuskalaujamą losjono įtrynimą jau nuskalavus plaukų balzamą. Naudojant tokį derinį greičiau normalizuojasi galvos odos mikroflora ir pagerėja plaukų struktūra.
  • Pažeisti plaukai - priežiūra yra panaši į sausų plaukų, be to po plovimo plaukus šukuoti retomis šukomis su visiškai lygiu dantukų paviršiumi, kad nepažeistų raginio sluoksnio. Atsargiai išpainioti plaukų sąvėlas, jokiu būdu netempti ir nepešti. Nereikėtų šlapia galva gultis miegoti, tai kenkia plaukams, nes galvos oda atšąlą ir plaukų svogūnėliai gauna mažiau maisto. Kai plaukai jau beveik išdžiuvo ar yra jau sausi, juos reikia labai švelniai šukuoti minkštu šepečių (geriausia būtų kokybiškomis plastiko šukomis ar retų dantukų šepečiu), vengti mechaninių plaukų pažeidimų, stiprių plaukų suveržimų, kietų plaukų segtukų ar gumyčių, karšto džiovintuvo oro, nevelti, nešiaušti, nenaudoti kasdien elektrinių suktukų bei žnyplių, nes sausas karštis ištraukia iš plaukų drėgmę ir padaro juos dar trapesniais. Tokie plaukai reikalauja papildomos apsaugos nuo aplinkos poveikio (UV saulės spindulių, jūros, chloruoto bei kieto vandens, žvarbaus vėjo ar šalčio, nusausinto patalpų oro).

Pagrindinės priemonės

Prie pagrindinių arba dažno naudojimo plaukų priežiūros priemonių yra priskiriami kasdienės priežiūros produktai - plaukų plovimui, skalavimui ir formavimui. Iš jų visų šampūnas yra aplamai pagrindinė kiekvieno mūsų praktiškai be išimčių priemonė prižiūrint plaukus. Gerai išplauti plaukus galima tik su geru šampūnu ar gera specializuota priemone. Bent kurio šampūno pagrindinė paskirtis - pašalinti nešvarumus ir nuosėdas, kurie galėjo atsirasti dėl negatyvaus aplinkos poveikio, dėl užteršto oro, dūmų, dulkių, šukuosenos formavimo medžiagų ir t.t. Kai nešvarumai ir nuosėdos yra pašalintos ir plaukai gerai išskalauti, išdžiuvus plaukui jo žvyneliai primena vos prasiskleidusį kankorėžį. Geras šampūnas išplauna visus nešvarumus ir pašalina nuosėdas, nesausinant plaukų, neiššaukiant uždegiminių galvos odos reakcijų. Po gero šampūno išskalavimo drėgni plaukai lengvai iššukuojami, o sausi plaukai nesielektrina ir turi lengvą malonų aromatą. Šampūnai, išskyrus tam tikras specializuotas priemones, negali stipriai pagerinti galvos odos būklę ar plaukų struktūrą ar paskatinti plaukų augimą, tačiau geras šampūnas gali apsaugoti plaukus nuo drėgmės praradimo, ultravioletinių spindulių poveikio, padėti „rekonstruoti" pažeistą plauko struktūrą, pagerinti galvos odos būklę, suteikti plaukams purumo ir sugrąžinti natūralų blizgesį. Ne kiekvienas šampūnas ar priemonė tinka kiekvienam plaukų tipui ir visais atvejais. Pasirenkant tinkamą šampūną ar specialią priemonę, reikia visuomet atsižvelgti į plaukų būklę būtent esamu momentu. Šampūnas turi gerai išvalyti odą bei plaukus, nedirgindamas odos, nepašalindamas visų riebalų, turi turėti žemą šarminę reakciją (pH 5,5 - normalios odos rūgštingumo lygis). Nepatartina nuolat naudoti tą patį šampūną, nes plaukai „pripranta" ir su laiku norimas efektas mažėja. Taigi šampūnai - tai visų pirma plaukų ir galvos odos plovimo priemonė, todėl visi šampūno komponentai, turintys maitinamąsias ir atkuriamąsias savybes, turi tik antra reikšmes funkcijas, nes išplovus visus nešvarumus, reikia labai kruopščiai išskalauti šampūno medžiagas iš plaukų.. Šampūnuose yra daugybė įvairių plovimo substancijų ir aktyvių medžiagų, skirtų išvalyti paviršių ir sumažinti paviršiaus įtempimą (anijonai, katijonai, amfoterinės ir kitos medžiagos). Be to, šampūnuose yra hidrofobinių junginių (pvz., izopropilmiristatas), kurios saugo odą nuo perdžiovimo. Šampūno konsistencijos reguliatoriai suteikia jam reikiamą tirštumą, o putų susidarymą reguliuoja specialūs putų stabilizuojantys komponentai. Tačiau, esant labai jautriai odai, dėl cheminių komponentų gausos, šampūnai gali sukelti alerginę reakciją. Be to į šampūnus yra dedama įvairių augalų ekstraktų, natūralių aliejų, vitaminų, mikroelementų, minimalios koncentracijos eterinių aliejų, pieno, medaus, kiaušinių baltymų ir kt. Taip pat yra naudojami aktyvūs komponentai (aminorūgštys, peptidai, silikonai, keramidai ir kt.). Į šampūnus yra dedami vitaminai B5, B6, B12, E, aminorūgštys ir peptidai, kurie reguliuoja vandens balansą odos sluoksnyje, be to aminorūgštys, kaip baltymų dalis, sudaro visų gyvųjų audinių pagrindą ir yra vienos iš svarbiausių gamtos komponentų.

  • Normalių plaukų priežiūros priemonėse tokių polimerų yra dvigubai mažiau. Riebių plaukų priežiūros priemonėse šių polimerų beveik nėra, nes pagrindą sudaro būtent tenzidai ir taninai (taninai, tai rauginamosios medžiagos, suteikiantys plaukų žvynelių sluoksniui purumo).
  • Į riebių plaukų šampūną dedama sieros (reguliuoja riebalų išskyrimą) ir cinko salicilato - keratolitiko (padeda šalinti suragėjusius odos žvynelius). Kai kurie natūralūs augalų ekstraktai turi priešuždegiminių, antiseptinių ir antibakterinių savybių, ramina ir tonizuoja odą (medetkos, jonažolės, ramunėlės, gyslotis, šalavijas, asiūklis, alijošius, nasturtai, mėtos, arbatmedžių aliejus), tąsumo savybių (ąžuolo žievė, kalganas, citrinų ir kiparisų aliejai). Kaip priemonę, reguliuojantį odos riebumą ir prieš pleiskanas į šampūną yra dedama deguto. Dilgėlių ir ajerų ekstraktai stiprina kraujotaką ir skatina plaukų augimą.
  • Priemonės, kurios skirtos sausų plaukų priežiūrai, savo sudėtyje turi specialius polimerus, kurie drėkina plauką ir padengia kiekvieną plaukelį apsaugine plėvele. Šie polimerai kompensuoja natūralių riebalų ir natūralios drėgmės praradimą dėl šampūne esančių tenzidų (tenzidai, tai specialūs komponentai, kurie sausina plauką ir odą). Sausų plaukų šampūnai, kurie yra pagaminti raudonųjų dumblių, sudygusių kviečių grūdų proteinų ir lipidų bei keramidų pagrindu, aprūpina sausus plaukus vitaminais ir mikroelementais.
  • Dažytų plaukų šampūnuose yra specialių spalvą palaikančių komponentų be amoniako ir oksiduojančių medžiagų, kurie nekenkia galvos odai ir plaukams.
  • Glebnos odos ir sausų plaukų priežiūrai pridedama alijošių, apynių ir ženšenio ekstraktų, kurie turi į hormonus panašių medžiagų, be to, apyniai turi raminamąjį poveikį odai.
  • Šampūnus nuo pleiskanų reikėtų naudoti labai atsargiai, nes juose yra priešgrybelinių, antibakterinių, antiseptinių, antibiotikų komponentai, mikroelementai, siera, degutas, cinko piritionatas, oktopiroksas, selenas, akmens anglies dervų, molių, augalinių ekstraktų ir eterinių aliejų bei negyvosios jūros mineralinės druskos. Prieš pasirenkant tokią priemonę reikia kreiptis į specialistą, kuris galėtų nustatyti pleiskanų atsiradimo priežastis, pleiskanų tipą, nes, pavyzdžiui, sausos ir riebios Seborėjos gydymui reikia skirtingų priemonių. Be to, norint atsikratyti pleiskanų, reikia pašalinti pleiskanas sukeliančias priežastis, t.y. naudoti ne tik higienines kosmetines ir gydamasis priemones, bet ir subalansuoti mitybą sureguliuoti įvairias organizmo funkcijas. Toks šampūnas turi būti minkštas, kad nesudirgintų ir neperdžiovintų odos. Po tokių šampūnų nuo pleiskanų, kurie reguliuoja riebalinių liaukų sekreciją, ramina ir tonizuoja odą, reikia būtinai panaudoti skalavimo priemonę, atstatanti apsauginę odos mikroflorą.

Procedūros

Stiprinimo procedūros reikalingos tuo atvejų kai galvos odos ir plaukų būklė yra prasta, pažeista plaukų struktūra ir reikia sugrąžinti plaukams natūralų blizgesį bei tamprumą. Įvairių intensyvios plaukų priežiūros produktų (tonikai, kaukės, kremai, serumai, ir t.t.) derinys su natūralių augalų nuovirais bei skalavimais gali būti naudojami profilaktiškai arba, reikalui esant, dažniau. Bet kuriuo atvejų kompleksinis priėjimas prie galvos odos balanso stabilizavimo bei plaukų sustiprinimo ir atitinkamai stipresnių plaukų augimo skatinimo garantuoja ilgalaikį ir visada gerą rezultatą. Dauguma pasaulio profesionalios kosmetikos gamintojų turi plaukų ir galvos odos priežiūros produktų asortimente specialius biologiškai aktyvius skysčius, losjonus, tonizuojančius preparatus, emulsijas, pienelius, kremus, kurie rekonstruojančiai veikia plaukų struktūrą ir kartu turi drėkinamąjį ir galvos odos mikrofloros būklės normalizuojantį euderminį poveikį. Kai kurie preparatai yra naudojami prieš pat plaukų plovimą, kai kurie yra naudojami nakčiai ir tik ryte išplaunami; o didžioji dauguma tokių produktų yra naudojamą po plaukų plovimo. Dėka veikliųjų medžiagų koncentracijos savo struktūroje (reguliariai ar profilaktiškai naudojant) juos, šie preparatai maksimaliai pašalina esamus pažeidimus ir atgaivina plaukus nuo šaknų iki galiukų.
 
Preparatai, kurie yra naudojami galvos odos mikrofloros būklei pagerinti (pleiskanos, niežulys, paraudimai, sudirginimai ir kt.), gerina galvos odos epidermio ląstelių atsinaujinimą ir šalina esamą diskomfortą. Plaukų kaukės ir koncentruoti balzamai savo sudėtyje apart keramidų ir proteinų turi kolageną, kuris atkuria pažeistus plaukus, ir augalinį vašką, kuris sulygina plauko paviršiaus nelygumus. Tokias priemones reikia tepti per vertikalius ar horizontalius sklastymus, tolygiai paskirsčius per plaukus, po to lengvai masažuojami pirštų pagalvėlėmis į plaukus ir jeigu reikia ir į galvos odą, po šių manipuliacijų retų dantukų šukomis plaukai su kauke gerai iššukuojami, tai leidžia geriau paskirstyti kaukės masę per plaukus. Kaukės geriau padengti celofanu ar pergamento skarele, po to šiltai aprišti rankšluosčiu ir palaikyti nuo 10 min. iki 2 valandų (priklausomai nuo kaukės paskirties ir sudėties), po to kruopščiai išskalauti. Stipriau koncentruotos priemonės plaukų struktūros atkūrimui dažniausia yra ampulėse. Kad ampulių koncentratas patektų ir ant šaknų, plaukai yra nuosekliai skirstomi sruogomis, po to yra lašinamas šis koncentratas per sklastymus ant galvos odos ir pirštų galiukais ar vatos tamponu yra atsargiai įtrinamas į odą. Plonų plaukų intensyviai priežiūrai dažnai yra naudojami nenuskalaujami purškiami preparatai, kurie gerina plaukų tamprumą ir purumą, neapkrauna ir nesulipina plaukų, dažnai turi standinamųjų savybių. Šie produktai turi mažos koncentracijos maitinamųjų komponentų, gerai išsaugoja drėgmę, savo sudėtyje turi arba labai mažą riebiųjų medžiagų kiekį, arba yra be jų. Tokie produktai yra rekomenduojami, kai viršugalvyje esantys plaukai yra lengvai pažeisti, o plaukai žemiau pakaušio yra normalūs arba kai plaukai labai greitai tampa riebaluoti, ar tiesiog elektrinasi šukuojant juos. Be to, po tokių produktų galima nenaudoti jokių šukuoseną standinančių preparatų, nes savo sudėtyje jie turi lengvos fiksacijos elementų ir apsauginius filtrus nuo išorinių veiksnių. Kai plaukai yra dažnai veikiami cheminiais preparatais ir žalojami mechaniškai, ar plaukai ilgą laiką buvo veikiami saulės spindulių, chloruoto ar jūros vandens, tokie plaukai turi pažeistą struktūrą ir dažnai yra sausi, lūžinėja, skilinėja. Sausų, skilinėjančių, pažeistų plaukų preparatų sudėtyje dažnai yra naudojami įvairūs aliejiniai ir kreminiai komponentai, kurie maitina plauko struktūrą, gerina jų elastingumą ir tamprumą, lengvina iššukavimą, mažina elektrinimąsi ir skilinėjimą, suteikia plaukams natūralaus blizgesio ir švelnumo. Tokie preparatai dažnai yra nenuskalaujami purškiamų emulsijų ar tepamų lengvu kremo pavidalu.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Teisėtvarka (24)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Šunų veislės (52)    Miniatiūros (7)    Nekilnojamasis turtas (22)    Klubai (5)    Meilė (138)    Meino meškėnas (2)    Lietuva (2)    Mokesčiai (8)    Picerijos (4)    Ekologiškas maistas (2)    Labradoras (2)    Krišnaizmas (3)    Garso ir vaizdo technika (2)    Laikrodžiai (3)    Įdomybės (87)    Kazino (10)    Krašto apsauga (27)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Valstiečių sąjunga (2)    Regbis (4)    Foje (3)    Omnitel (12)    Procesoriai (28)    Domenai (11)    Mokyklos (22)    Miestų bendruomenės (7)    Homeopatija (5)    Katės (33)    Ekonomika (5)    Interneto tinklai (4)    Psichiatrija (64)    Reklama internete (18)    Ekologinis ūkis (2)    Burtai (8)    Šventieji (10)    Vaiduokliai (23)    Savižudybė (12)    Atviras kodas (23)    Atsiprašymas (3)    Avalynė (7)    Istorija (154)    Bendruomenės (158)    Breakdance (4)    NSO (33)    Kazimiera Prunskienė (13)    Pyktis (6)    Savivaldybių rinkimai (9)    Toyota (2)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!