LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Reklama internete
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-01-05
Videoreklama internete tvirtina pozicijas
Auganti interneto reklamos rinka ir kiekvieną dieną didėjanti reklamos formų įvairovė verčia interneto reklamos kūrėjus ieškoti vis naujų galimybių, kaip iš naudoti interaktyviosios reklamos privalumus. Viena iš naujovių, prieš porą metų pasirodžiusi JAV ir pamažu populiarėjanti Lietuvoje - videoreklama internete.

Videoreklama internete – tai videoklipai, transliuojami įvairaus formato reklaminiuose skydeliuose. Klipai būna įvairios trukmės, tiek su garsu, tiek be garso. Siekiant neerzinti interneto vartotojų, klipas su garsu transliuojamas tik vartotojui inicijavus šį procesą: nuspaudus mygtuką, užvedus pelę ir panašiai.

Techninės galimybės yra

Pagrindinė priežastis, dėl kurios videoreklama plėtojasi tik dabar - techninis barjeras: anksčiau dauguma vartotojų naudojosi pernelyg lėtu interneto ryšiu. Dabar vartotojai jau yra pasiruošę priimti videoreklamą: Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, 2005 m. antrąjį ketvirtį 75,3 proc. interneto prieigos taškų turėjo 128 kbps ir greitesnį ryšį, pakankamą videoreklamos transliavimui. Per antrąjį metų ketvirtį plačiajuosčio ryšio paslaugos naudojančių abonentų skaičius išaugo 11,2 proc., todėl labai tikėtina, kad išliekant panašiam augimo tempui, netrukus absoliuti dauguma interneto vartotojų naudosis greitu ir kokybišku ryšiu, tinkamu vaizdo ir garso transliacijoms internetu.

Videoreklamos demonstravimo metu automatiškai nustatomas vartotojo prisijungimo prie interneto greitis ir priklausomai nuo to parenkama videoklipo vaizdo ir garso transliavimo kokybė. 128 kbps interneto prisijungimo greitis yra pakankamas transliuoti vidutinės 20-30 sek. trukmės kokybišką videoklipą be jokių trukdžių. Technologiniai sprendimai videoreklamą leidžia transliuoti ir turintiems lėtesnį ryšį: klipas gali prasidėti šiek tiek vėliau, kai pakankama klipo dalis jau būna parsiųsta į vartotojo kompiuterį. Dėka šių sprendimų videoreklamą gali matyti visi, kurie mato ir kitas interaktyvias reklamas internete, – virš 95 proc. interneto vartotojų.

Videoreklama sparčiai auga

Videoreklama internete yra viena greičiausiai augančių reklamos sričių pasaulyje. 2004 metais JAV videoreklamai internete išleista 121 mln. JAV dolerių, šiais metais planuojama 198 mln. JAV dolerių, o 2008-aisiais – 509 mln. dolerių (šaltinis: Emarketer, JupiterResearch and ClickZ).

Apie videoreklamos perspektyvas kalba ir „Interactive Advertising Bureau“ (IAB), vienintelė pripažinta pasaulyje organizacija, nustatanti reklamos internete standartus ir teikianti rekomendacijas interaktyvios reklamos rinkos dalyviams. „Kol kas videoreklama internete sudaro labai mažą „pyrago“ dalį“, sako IAB prezidentas Gregas Stuartas, „bet mes pripažįstame, kad tai yra didelių galimybių sritis, leidžianti reklamuotojams perkelti TV reklamą į internetą“.

Pagrindiniai videoreklamos naudotojai yra pramogų verslas (kino filmai, koncertai, muzikos grupės ir kt.), bet pritaikymą randa ir „rimtasis“ verslas. Pramogų verslas buvo videoreklamos pradininkai JAV, tačiau įsibėgėjus videoreklamai didžiausiais videoreklamų naudotojais tapo ir patys stambiausi reklamuotojai: „Pfizer“, „Procter&Gamble“, „General Motors“, „Johnson & Johnson“.

Lietuva neatsilieka

Videoreklama Lietuvoje gyvuoja jau daugiau kaip metus ir po truputį tvirtina savo pozicijas interaktyvios reklamos srityje. 2004 m. liepos mėnesį interneto reklamos tinklas AD.NET, bendradarbiaudamas su interaktyvios rinkodaros sprendimų bendrove "Interactive Marketing Partner", įgyvendino pirmąją videoreklamos kampaniją Lietuvos internete. Tai buvo telekomunikacijų bendrovės "Bitė GSM" išankstinio mokėjimo paslaugos "Labas" reklama, kuri vienu metu vartotojams buvo transliuojama ir televizijoje, ir internete.

Per metus Lietuvos internete buvo demonstruotos kelios dešimtys reklaminių kampanijų, kuriose buvo naudojami videoreklamos sprendimai. Dažniausiai videoreklama buvo naudojama "Forum Cinemas" kino filmų, kurių video anonsai labai domina interneto vartotojus, reklamai.

Taip pat verta pažymėti, kad videoreklamos transliavimas daugelyje Lietuvos interneto svetainių nėra brangesnis už įprastinių reklaminių antraščių rodymą, o videoklipą galima integruoti į praktiškai bet kokio formato standartinį reklaminį skydelį.

Dažniausiai pritaikomi TV klipai

Lietuvoje videoreklamai internete dažniausiai pritaikomi reklaminiai klipai sukurti televizijai. Šalyse, kuriose interneto paslaugos labiau išsivysčiusios nei Lietuvoje, o kartu ir interneto reklamos rinka kur kas didesnė, didžiąją dalį videoreklamos internete taip pat sudaro būtent adaptuoti TV klipai, bet vis dažniau pasitaiko pavyzdžių, kuomet sukuriamas videoklipas skirtas specialiai internetui.

Štai šiais metais Prancūzijoje „McDonald‘s“ sukūrė vien tik internetui skirtą video filmukų seriją apie mėsainį-begemotą ir tai jiems padėjo padidinti rinkos dalį 9% 18-25 metų pirkėjų tarpe. „McDonald‘s“ prieš kelis metus 80 proc. reklamos biudžeto skirdavo transliacijoms per TV geriausiu laiku. Šiomis dienomis „McDonald‘s“ TV reklamai skiria mažiau nei pusę pinigų ir jaunuosius pirkėjus bando pritraukti internetu.

Vartotojai reklamą žiūri savo noru

Interneto vartotojai – aktyvi visuomenės dalis, kuriuos sunku kuo nors nustebinti. Tačiau videoreklama yra pakankamai nauja reklamos forma ir ja galima sudominti vartotojus. Nenorint erzinti vartotojų, videoreklama demonstruojama tik vartotojui savanoriškai inicijavus peržiūrą.

Pirmąsias videoreklamas, pasirodžiusias Lietuvos internete, savo noru peržiūrėdavo daugiau kaip 70 proc. vartotojų. Šiuo metu videoreklama yra naujovė kuri domina: tinkamai pataikius į tikslinę auditoriją galima pasiekti, jog net daugiau kaip 50 proc. unikalių vartotojų savo noru peržiūrės videoreklamą.

Videoreklama nėra ta, kuri erzina ir kurios išjungimo ar sustabdymo mygtuko reikia ieškoti arba jo visai nėra. Vartotojas žiūri pagal savo norus: paleidžia, sustabdo, išjungia garsą, žiūri iš naujo.

Negana to, kiekvieną veiksmą technologinių sprendimų dėka galima suskaičiuoti. Galima gauti statistiką kiek vartotojų video klipą pažiūrėjo, kiek pradėjo žiūrėt ir nebaigė, kiek negalėjo pamatyti dėl techninių priežasčių, kiek vartotojų paspaudė antraštę prieš žiūrėdami klipą ir kiek paspaudė baigę žiūrėti.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Jautis (2)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Moters diena (4)    Anglų kalba (35)    Opel (4)    Jautis (7)    Gatvės šokiai (5)    Go-go (10)    Matematika (2)    Prancūzų buldogas (2)    Meninė gimnastika (14)    Kulinarija (181)    Gintaras Beresnevičius (26)    Švedija (9)    Žmogaus teisės (52)    Šventieji (10)    Krizė (59)    Airija (9)    Egzorcizmas (11)    Naujieji metai (12)    NLP (8)    Vartotojai (29)    Krašto apsauga (27)    Vaizdo sistemos (34)    Stilius (86)    Sel (10)    Svarstyklės (7)    Hipnozė (10)    Ekonomika (259)    Bildukai (3)    Optinis ryšys (12)    Miestų bendruomenės (7)    Vadyba (89)    Lietuvoje (5)    Kačių veislės (25)    Raganos (12)    Kinas (193)    Atviras kodas (23)    Ekologiškas maistas (2)    Helouvynas (7)    Žuvys (7)    Garso sistemos (15)    Priklausomybė (3)    Archeologija (42)    Atsiprašymas (3)    Katarai (2)    Vasario 16 (12)    MTV (5)    Pramoginiai šokiai (2)    Visuotinė istorija (44)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!