LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Sekimas ir privatumas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-01-23
Slaptas sekimas vietoje atviros kovos

Visas naujienas apie tai, kad muzikos leidėjai ar kino platintojai nutraukė skaitmeninių kūrinių su DRM (skaitmeninėmis autorių teisių apsaugos priemonėmis) pardavimą, reikėtų vertinti labai skeptiškai. Matydami, kad publikos simpatijos akivaizdžiai krypsta į nevaržomos užraktais informacijos pusę, pardvėjai iš pradžių labai aktyviai priešinosi (pamenate istoriją apie Sony sąmoningai platintą Trojan programą muzikiniuose CD?), o pastaruoju metu ėmė tiesiog masiškai „kapituliuoti“, prisiekdami daugiau tokių nenaudoti.

Tačiau apsaugos sistemas kuriančios firmos nebankrutuoja, o muzikos ir filmų platintojų akcininkai irgi triukšmo nekelia. Ar firmos rado tinkamą joms DRM pakaitalą? Žinoma! - Tai jau seniai visiems pažįstamas ženklinimas be specialios įrangos nematomais, negirdimais ir neaptinkamais „pėdsakais“ (watermarks).

Kas mūsų svarstomame kontekste yra tie „watermarks“? Tai slaptai ir be atviro vartotojo sutikimo į perkamą internetu muzikos ar filmo failą užsakymo metu įterpiama pardavėjo turima informacija apie pirkėją: vardas, pavardė, kliento numeris duomenų bazėje, regionas, kalba, mokestis, data, laikas, IP, kliento operacinė sistema, naršyklės versija - bet kas, ką galima gauti automatiškai ar pareikalauti užpildyti prieš įsigyjant prekę. Įsigyta prekė neturi užraktų - ją galima atkurti bet kuriame kompiuteryje ar nešiojamame įrenginyje, tačiau turint priemones, mokančias rasti tuos paslėptus pėdsakus, galima patikrinti, kas pirko vieną ar kitą aptiktą kūrinį, kam jis priklauso/nepriklauso.

Tokia taktika siekiama sumažinti vartotojų pasipriešinimą, sutaupyti pinigus, išleidžiamos brangioms, tačiau neišvengiamai išlaužiamoms DRM užkardoms, „užsidirbti taškų“ iš menamo atvirumo ir jautrumo žmonių pageidavimams, tuo pačiu kuriant baimės ir persekiojimo jausmą, didesnį, nei buvęs naudojant medijas su DRM. Su DRM bent žinodavai, kad į 5 vietas dainą gali nukopijuoti, o į šeštą nukopijavus jau nebeveiks. Su paslėptais pėdsakais bijosi nusiųsti draugui ir vieną kartą - kaip įrodysi savo nekaltumą, jei kūrinį RIAA ras internete?

Tačiau vienas dalykas nesikeičia - vėl baudžiami tie, kas savanoriškai moka už muziką ar filmus. Jei iš CD ar DVD perrašysite muziką, suglaudinsite ją ir pasidalinsite internete - jokių problemų. Neskaudės galvos ir dėl tolesnio MP3 failų, kažkieno jau nukopijuotų iš CD platinimą. Tačiau jei sumokėsite pinigus ir pasisiųsite oficialiai iš iTunes, Sony parduotuvės ar dar kur nors - tuomet teks atidžiai saugoti kiekvieną failą, nes jam paplitus, policija gali pasibelsti būtent į sumokėjusio už kūrinį duris…

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Pramoginiai šokiai (2)    Juvelyriniai dirbiniai (2)    Telekomunikacijos (188)    Elektronika (8)    Barai (7)    Hakeriai (273)    Buto remontas (3)    Go-go (10)    Žmonės (241)    Prekės ir paslaugos buičiai (2)    Programavimas (20)    Televizoriai (2)    Saugus internetas (11)    Viktor Uspaskich (61)    MTV (5)    Žuvininkystė (2)    Kaziuko mugė (3)    Optinis ryšys (12)    Vaizdo kortos (3)    Programos (61)    Nusikaltimai (6)    Muzika (196)    Picerijos (4)    Spiritizmas (4)    Statyba (29)    Įdomybės (87)    Kornreksai (3)    Klubai (5)    Neištikimybė (2)    Alus (22)    Pasakos (60)    Narkotikai (97)    Šventasis Antanas (2)    Lobių ieškotojai (3)    Krišnaizmas (3)    Burtai (8)    Airija (9)    Geležinkeliai (4)    Ekologinis ūkis (2)    Mokyklos (22)    Grožio salonai (6)    Tatuiruotės (7)    Krikščionys demokratai (3)    Proza (157)    Delfinologija (4)    Antanas Terleckas (2)    Modemai (8)    Vadyba (89)    Prezidento rinkimai (6)    Bildukai (3)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!