LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Stinta
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2007-01-19
Stintų išteklių užteks ir vaikaičiams

Pastaruoju metu pasigirdo nuogąstavimų, kad Baltijos jūros priekrantėje bei Kuršių mariose labai sumažėjo stintų ir kad dėl intensyvios žvejybos jos čia galinčios visai išnykti. Esą tai rodo dabar itin maži žvejų laimikiai. Tačiau, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjo Vilmanto Graičiūno, nėra jokio pagrindo nerimauti, kad mūsų vaikaičiai jau gali pamiršti šių žuvų skonį.

Stintos, kaip patvirtina kasmet vykdomos jų stebėsenos duomenys, yra gausiausios praeivės žuvys Baltijos jūros priekrantėje ir Kuršių mariose. Jų gausa labiausiai priklauso nuo gamtinių ir hidrologinių sąlygų, o ne nuo žvejybos intensyvumo. Pavyzdžiui, pernai Kuršių mariose buvo užfiksuotas pats didžiausias šių žuvų jauniklių gausumas per pastaruosius metus. Stintos yra trumpaamžės, todėl net ir labai intensyvi žvejyba jų ištekliams nėra tokia pavojinga kaip kitoms, lėčiau subręstančioms žuvims. Mokslininkų nuomone, leistina, nepadarant žalos, sužvejoti iki 50 proc. stintų išteklių. Kadangi šių žuvų sugavimas irgi labai priklauso nuo gamtinių sąlygų, žvejų laimikiai gali ir neatspindėti tikrojo stintų išteklių dydžio.

Verslinė stintų žvejyba Baltijos jūroje prasidėjo 1990 metais. Pastarąjį dešimtmetį ji vis intensyvėjo, o laimikiai gausėjo. Vien tik Kuršių mariose ir Nemuno deltoje verslininkai 2005 m. sužvejojo 206 t, o pernai - net 319 t stintų. Žvejai mėgėjai pastaraisiais metais taip pat džiaugėsi gerokai gausesniais laimikiais.

Tačiau siekiant išsaugoti stintų išteklius, jų žvejybai pagal mokslininkų rekomendacijas yra taikomi kai kurie apribojimai. Pavyzdžiui, nuo 2003 m. draudžiama žvejoti po neršto grįžtančias stintas. Taip pat šių žuvų žvejyba nutraukiama, kai prasideda masinis jų nerštas. Yra nustatyti ir stintų gaudyklių, žvejybos vietų ir įrankių, sugavimo limitai.

Šiemet Kuršių mariose Lietuvos žvejai gali sugauti 470 t, o Rusijos - 240 t stintų. Tokį kiekį nustatė bendra abiejų valstybių komisija žuvininkystės klausimais. Ši komisija, remdamasi Lietuvos ir Rusijos mokslininkų tyrimų rezultatais bei rekomendacijomis, kasmet nustato pagrindinių verslinių žuvų sugavimo Kuršių mariose limitus.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Astronomija (46)    Mokykla be narkotikų (20)    Skaneriai (5)    Makaronai (2)    Žinių visuomenė (14)    Kompiuterių virusai (52)    Stalo žaidimai (7)    Šaudymas iš lanko (2)    Tiškevičiai (18)    Bendruomenės (158)    Lietuvoje (16)    Viktor Uspaskich (61)    Literatūra (239)    Mitingai (5)    Airija (9)    Draugystė (10)    Lietuva (2)    Kompiuteriniai žaidimai (270)    Medžioklė (63)    Astrologija (27)    Elektroninės šiukšlės (10)    Reklama internete (18)    MTV (5)    Pedagogika (21)    Kvepalai (10)    Mokslai (1219)    Specialiosios tarnybos (36)    Opel (4)    Fantastika (21)    Katalikybė (49)    Britų trumpaplaukės katės (2)    Mada (4)    Gimimo diena (3)    Trys karaliai (5)    Muzika (196)    Mokesčiai (8)    Įvaikinimas (3)    Duomenų apsauga (3)    Tibetas (10)    Budizmas (73)    Bibilija (10)    Vandens slidės (2)    Skirmantas Valiulis (32)    Filologija (2)    Kreditai (2)    Statyba (29)    Automobiliai (41)    Vėlinės (5)    Filmai (91)    Atleidimas (4)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!