LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Stomatologija
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-06-04
Kai dantys... krenta į akis
Priimta, kad gražūs dantys – tai pirmiausia sveiki dantys. Tiek matomi, tiek išoriškai nepastebimi dantų defektai sudaro nemalonų estetinį įspūdį. Palyginti nauja odontologijos sritis – estetinė, arba kosmetinė, odontologija (gr. kosmetike – puošimo menas, priemonės ir būdai žmogaus išvaizdai gerinti) – sudaro sąlygas šypsotis apie tai nesusimąstant. Estetinės odontologijos galimybės labai didelės – nuo pavienių dantų papuošimo įvairių formų ir spalvų „deimantukais“ iki dantų grupės atnaujinimo.

Jei pakito dantų spalva

Dantų spalva gali kisti dėl išorinių ir vidinių priežasčių. Dėl vidinių priežasčių (t.y. dėl bendros organizmo būklės) atsirandantys pokyčiai būna susiję su dantų užuomazgų jų formavimosi laikotarpiu pažeidimu arba kai kurių vaistų (pvz., tetraciklino) vartojimu. Dėmėti dantys gali būti dėl per didelio fluoro kiekio vandenyje ar preparatų su fluoru vartojimo. Išorinės dantų spalvos kitimo priežastys – kasdieninės burnos ir dantų higienos taisyklių nesilaikymas, rūkymas, gausus kavos ir stiprios arbatos, preparatų, turinčių dažiklių, vartojimas.

Šiuo metu yra saugių metodų dantims balinti. Gydytojas odontologas geriausiai patars, koks tinkamiausias konkrečiu atveju.

Kosmetinis (estetinis) plombavimas

Estetinio plombavimo būdu galima restauruoti ėduonies pažeistus dantis, pakeisti senas plombas bei koreguoti dantų formą, spalvą. Kai defektai nedideli, galima koreguoti ir dantų išsidėstymą žandikaulyje.

Jeigu dantis anksčiau jau gydytas ir plombuotas, būtina atlikti danties rentgenogramą, įvertinti danties ir aplink esančių audinių būklę bei gydymo ir plombavimo kokybę. Plombavimas – tai ne tik danties gydymas, bet ir prarastos funkcijos bei išvaizdos grąžinimas.

Plombuojant naudojamos medžiagos, kurios puikiai sukimba su danties audiniais. Jos parenkamos pagal danties spalvą ir yra ilgalaikės. Šiuo metu naudojamos kompozicinės plombos („helio plombos“). Jos sudarytos iš šviesoje kietėjančio polimero ir specialių stiklo komponentų.

Jei reikia protezuoti

Medicininės estetinio plombavimo indikacijos – nedideli danties vainiko defektai. Kai defektai didesni, tikslingiau restauruoti protezuojant.

Protezavimui gali būti pasirenkamos įvairios medžiagos. Viena naujausių metodikų – bemetalė keramika (visas protezas bei įklotas gali būti iš porceliano su stiklo užpildu (presuojant pagamintas vainikėlis) arba tik iš porceliano (frezuojant pagamintas vainikėlis); jos pagrindas – aliuminio oksidas arba cirkonio oksidas.

Dantims tenka didelis nuolatinis mechaninis krūvis. Šiuolaikinių keramikos masių, naudojamų dantų protezams gaminti, mechaninės savybės yra geros ir labai geros.

Kas geriau?

Lyginamoji šiuolaikinių plombavimo medžiagų ir keramikos masių analizė „kalba“ apie keramikos medžiagų, taigi ir protezavimo, pranašumą. Pačių geriausių plombų nusidėvėjimas, įrodyta tyrimais, yra maždaug du kartus greitesnis nei natūralaus danties. O porceliano protezai dėvisi taip pat, kaip ir dantų emalis, arba lėčiau. Jeigu plombuojant atkuriamas didelis danties paviršius, nepriekaištingo ir ilgalaikio jo tarnavimo tikėtis negalima. Kitaip dėvisi porceliano gaminių paviršius. Jie spalvą bei spindesį išlaiko dešimtmetį ir ilgiau (kaip ir porcelianiniai pietų serviso indai nesikeičia dešimtmečius; tuo tarpu plastmasiniai tarnauja ribotą laiką).

Estetinis plombavimas – labiau sveikų danties audinių tausojamasis metodas. Protezuojant paprastai dantis depulpuojamas, tuo tarpu plombuojant paprastai nervas išsaugomas.

Gydytojas odontologas, įvertinęs dantų būklę ir kitas aplinkybes, patars, kokią metodiką taikyti. Neretai didelės danties dalies atkūrimas plombuojant, ypač jei likusi tik šaknis, nėra tinkamas sprendimas.

Ar reikia „ką nors“ daryti?

Siekiant „tobulinti šypseną“, reikia atsižvelgti į daugelį veiksnių. Patarimai iš šalies, ypač kai jie kvalifikuoti, – labai vertingi. Bet pirmiausia pats žmogus turėtų nuspręsti, ar jį tenkina esama išvaizda. Rekomenduojama emocinė ir objektyvi savianalizė.

Emocinis vertinimas pagrįstas savianalize bei psichologinio komforto kriterijais.

Atsakykite sau:

• Ar dažnai pagalvojate, kad kiti žmonės atkreipia dėmesį į jūsų šypseną?
• Ar fotografijose jūs šypsotės?
• Ar manote, kad jūsų dantų, ypač priekinių, būklę reikėtų gerinti? Kodėl?
• Ar šypsantis jums reikia užsidengti burną?
• Ar netenka su pavydu žiūrėti į besišypsančius žmones?
• Ar jaustumėtės geriau, jei turėtumėte patrauklesnius dantis?
Objektyvus vertinimas. Žvelgdami į veidrodį, atsakykite:
• Ar jūsų dantų spalva „nekrenta į akis“, t.y. ar jūsų dantys balti (gal gelsvi, pageltę, patamsėję ar dėmėti)?
• Ar yra didelių tarpų tarp dantų?
• Ar trūksta danties (-ų)?
• Ar dantys tvarkingai išsidėstę (nėra susigrūdę ar atsikišę)?
• Ar šypsantis lūpos simetriškai atidengia dantenas?
• Ar yra dantų, kurie atrodo per dideli arba per maži, per platūs arba per siauri, per trumpi ar per ilgi?
• Ar linija tarp centrinių dantų sutampa su veido vidurio linija?
• Ar kandamasis dantų kraštas yra lygus?
• Ar šypsantis matyti platus dantenų ruožas (didesnis nei 2 mm)?
• Ar dantenų linija yra simetriška?
• Ar šypsantis matyti patamsėjusios, „rėkiančios“ plombos ar vainikėliai?

Bent vienas jus netenkinantis atsakymas yra tarsi patarėjas, raginantis kreiptis į odontologą.

Kaip šypseną vertina profesionalai?

Gydytojas odontologas, rekomenduodamas estetinio dantų koregavimo metodus, pirmiausia įvertins:

• kokia asmens veido forma, dantų forma ir spalva, koks dantų išsidėstymas žandikaulyje (ar dantys susigrūdę, ar, priešingai, tarp jų yra didoki tarpai),
• koks dantų aukštis, plotis, santykis su kitais dantimis,
• ar dantys simetriški centrinės veido linijos atžvilgiu,
• koks dantų ir dantenų santykis (šypsantis turėtų matytis ne daugiau kaip 2 mm dantenų),
• kokia plombų, vainikėlių kokybė ir patvarumas,
• asmens amžių, lytį, profesiją bei motyvus koreguoti dantų išvaizdą.

Gražūs dantys, maloni šypsena ne tik puošia, bet ir didina pasitikėjimą savimi. Todėl valandas, praleistas odontologijos kabinete, pagrįstai galima vadinti geresnės savijautos bei grožio procedūromis. Jų veiksmingumas išties ilgalaikis!

Danguolė ANDRIJAUSKAITĖ
Konsultavo Odontologijos klinikos „Dentvalda“ gydytoja odontologė Nomeda LABANAUSKIENĖ
Odontologijos klinika „Dentvalda“
V.Zamenhofo g. 7, Kaunas
Registratūros tel.: (8 ~ 37) 22 41 58; mob.: 8 ~ 656 82 505;
Gydytojų odontologų tel.: 8 ~ 611 49 066; 8 ~ 687 79 883.
Darbo laikas: 9–18 val. (I–V)

"Sveikas žmogus" 2006 m. Nr. 6

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Užsienyje (2)    Nokia (24)    P2P tinklai (2)    Kailiniai (15)    Pramogos (191)    Feng šui (7)    Bankrotas (2)    Shidokan (3)    Ekologija (15)    Žemės grobstymai (50)    Darbdaviai (10)    Klonavimas (10)    IT parodos (10)    Barai (7)    Labradoras (2)    Kompiuterinis piratavimas (43)    Pasakos (60)    Liberalų sąjūdis (5)    Trys karaliai (5)    Chemija (5)    Sąmokslo teorija (19)    Breakdance (4)    Įvaikinimas (3)    Kulinarija (181)    Spiritizmas (4)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Homeopatija (5)    Nealkoholiniai gėrimai (12)    Pagonybė (3)    Dailė (34)    Paukščiai (5)    Britų trumpaplaukės katės (2)    Motociklai (12)    6 branduolių (3)    Istorija (154)    Spausdintuvai (12)    Raganos (12)    Lobiai (12)    Viskis (8)    Klubai (8)    Amfetaminas (2)    NLP (8)    Jautis (7)    Klaviatūros (11)    Atleidimas (4)    Rinkimai (23)    Jurga Ivanauskaitė (17)    Kokainas (6)    Vaizdo kortos (3)    Geografija (22)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!