LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 19 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Stomatologija
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2005-05-04
Pas odontologą - be baimės

,,Kai buvau mokinė, sėdėdama dantų gydytojo kėdėje sau į koją iš baimės žnybdavau taip, kad po to ilgą laiką toje vietoje dar būdavo matyti žymės.0 dabar drąsiai sėdžiu odontologo kėdėje, nes nebejaučiu jokio streso, skausmo, nebegirdžiu erzinančio garso", - džiaugėsi Kauno medicinos universiteto visuomenės sveikatos specialistė Liudvika Lovkytė.

Tokiais žodžiais patikėti sunku. Juk dažniausiai apsilankymas pas odontologą asocijuojasi tik su neigiamomis emocijomis: nerimu, baime, skausmu. Jaustis saugiai ir ramiai pas dantų gydytoją dažnai negali netgi patys odontologai.

L.Lovkytės požiūris radikaliai pasikeitė po to, kai ji išbandė naują dantų gydymą odontologiniu lazeriu. Anksčiau dantų gydytojų bijojusi moteris įsitikino, jog gydymas šiuo prietaisu nesukelia jokių nemalonių pojūčių. Tuomet ji ryžosi netgi ištaisyti kosmetinius dantų ir dantenų defektus.

Vis daugiau žmonių nori turėti ne tiktai sveikus, bet ir gražius dantis. Vien higienos ne visada pakanka. Naudojant odontologinį lazerį tobulas šypsenas be skausmo gali turėti kiekvienas, ne tik kino žvaigždės", - teigė Vilniuje įsikūrusios lazerinės kosmetinės odontologijos klinikos ,,Pilėnė" odontologė Lina Tvarijonavičienė.

Su ja - pokalbis apie beskausmį dantų gydymą lazeriais.

Gražios šypsenos standartai

- Ar egzistuoja ideali šypsena? - paklausiau gydytojos.

- Senovės graikai pastebėjo, jog tarp įvairių kūno dalių galioja vadinamoji auksinė proporcija, ir nustatė žmogaus kūno estetinį etaloną. Auksinės proporcijos taisyklės taikomos ir dantims.

Pagal idealios šypsenos standartus, priekiniai dantys - centriniai kandžiai - turi būti maždaug 10 milimetrų aukščio. Be to, žiūrint iš priekio, kiekvienas tolimesnis dantis turi sudaryti 60 procentų arčiau centro esančio danties pločio.

Yra ir dantenų linijos taisyklės. Tiek viršutiniai, tiek apatiniai antrieji kandžiai turi būti 1 milimetru žemesni už pirmuosius kandžius ir iltis. Idealu, jei šypsantis atsiveria ne daugiau kaip 2 milimetrai dantenų.

Paprastai ne specialistui sunku pastebėti nedidelius netikslumus. Be to, vienam žmogui kreivas dantis nesukelia jokių problemų, tuo tarpu kitam svarbus kiekvienas etalono neatitikimas.

Graži šypsena nebūtinai ta, kuri visiškai atitinka taisykles. Nėra idealios šypsenos, kuri tiktų visiems, bet yra šypsena, kuri idealiai tinka kiekvienam iš mūsų. Kiekvienas žmogus gali susikurti savo idealią šypseną. Dantų aukštis, plotis, spalva, forma, išsidėstymas lanke, dantų bei dantenų simetrija, dantenų aukštis taikant naujausias technologijas ir medžiagas gali būti koreguojami.

Išvengiama nemalonių pojūčių

- Bet daugumai vien nuo minties, kad reikės eiti pas odontologą, pašiurpsta nugara. Į dantisto kėdę ryžtamės sėsti tik prispirti milžiniško skausmo.

- Apklausos rodo, kad labiausiai žmonės bijo grąžto, nemalonaus gręžimo garso bei adatos dūrio, kai leidžiami nuskausminamieji vaistai. Paprastai žmonės odontologų bijo jau nuo vaikystes būtent dėl šių nemalonių pojūčių. Pastebėta, jog ypač odontologų bijo vyrai.

Yra tokių žmonių, kurie vien dėl paniškos odontologų baimės kenčia dantų skausmus. Pasitaiko tokių pacientų, kurie bijo adatų dūrių. Jie sutinka į specialisto kėdę sėstis tik tuomet, jei nebus leidžiami nuskausminamieji vaistai. Tačiau dabar šių pojūčių galima išvengti.

Prieš šešerius metus sukurtas specialus kietųjų ir minkštųjų audinių lazeris ne tik palengvina įprastą dantų gydymą, bet ir leidžia atlikti šypsenos tobulinimo procedūras be skausmo, kas iki tol buvo neįmanoma.

Kol kas Lietuvoje yra tik du tokie lazeriai - po vieną Vilniuje ir Kaune.

Gydymas tinka ir vaikams

- Kaip veikia naujasis odontologinis lazeris?

- Lazeris suaktyvina vandens lašelius, kurie švelniai ir tiksliai šalina ėduonies pažeistus danties dantenų audinius. Įprastas grąžtas įkaitina dantį ir sukelia vibraciją. Būtent dėl to procedūrų metu juntamas skausmas neretai dantyse atsiranda mikroįtrūkimų.

Jei dantys gydomi naudojant lazerį, nepakinta danties temperatūra, nėra vibracijos. Dėl to dažniausiai nebereikia nuskausmino. Priešingai nei veikiant grąžtui, lazeris nesukelia ir erzinančio garso. Girdimas tik spragsėjimas. Lazerio pjūvis yra itin tikslus. Todėl galima išsaugoti daugiau sveikų danties audinių. Taip pat prietaisu atlikus danties bakterijų sterilizaciją plomba geriau sukimba su danties audiniu ir užkerta kelią ėduoniui atsinaujinti.

Lazeriu atliekant chirurgines operacijas, gydant minkštuosius audinius ir dantenas gydymas yra ne tik neskausmingas, sterilus, bet ir be gausaus kraujavimo. Tokios žaizdos greičiau gyja ir nelieka rando. Be to, lazeriu gydyti dantys tampa atsparesni ėduoniui.

-Ar šis naujas prietaisas tinka ir gydant dantis vaikams?

- Lazeris efektyviai naudojamas daugelyje procedūrų tiek gydant vaikus, tiek suaugusiuosius. Vaikams jis ypač tinka dėl to, kad maži vaikai ypač bijo adatų dūrio ir grąžto. Be to, jiems sunku ramiai išsėdėti vienoje vietoje.

Be to, veikdamas lazeris nekontaktuoja su dantimi, dantenomis. Todėl nepažeidžiami aplinkiniai audiniai.

Be grąžto dar neapsieinama

- Ar lazeris visiškai pakeičia iki šiol buvusius odontologimus įrankius?

- Jį galima naudoti beveik visur kaip vieną pagrindinių priemonių tiek įprastoje, tiek kosmetinėje odontologijoje. Bet įprastų įrankių jis pilnai nepakeičia. Lazeris netaikomas išimant metalines plombas, šalinant akmenis, šlifuojant dantį. Plombai apdirbti, poliruoti taip pat vieno jo nepakanka. Visiškai be grąžto apsieiti dar neįmanoma.

Iki šiol odontologams itin sudėtinga buvo tinkamai išgydyti dantų šaknų kanalus. Lazeriu įmanoma išgydyti netgi labai didelius židinius - už danties ribų atsirandančius kaulo defektus.

Pataisomi ir dantenų defektai

- Kokias iki šiol neimanomas procedūras dabar galima atlikti šiuo prietaisu? Ar jos brangios?

- Lazeris ypač naudingas koreguojant kosmetinius dantenų defektus. Iki šiol buvo manoma, kad jei šypsantis dantenos atsiveria labai plačiai, to pataisyti neįmanoma. Atlikti skalpeliu šią procedūrą sudėtinga, o dantenos po kurio laiko ataugdavo.

Dirbant lazeriu ši procedūra paprasta - tereikia pakelti dantenas. Tokią šypseną be jokio skausmo galima pakeisti vos per porą valandų. Dantenų kontūrų taisymas ties vienu dantimi kainuoja 80 litų.

Dažno žmogaus dantys būna jautrūs šalčiui ar dantų valymo metu. Iki šiol bandyta dantis padaryti nejautrius naudojant specialią pastą ar laką.

Bet šios priemonės yra trumpalaikės. Lazeriu išgydyti jautrūs dantys pacientams problemų gali nekelti net porą metų. Toks vieno danties gydymas kainuoja 10 litų.

Šis prietaisas nepakeičiamas ir gerybinių burnos auglių šalinimo metu, gydant lūpų ir burnos pūslelinę, opas, parodontines ligas.

Taip pat atliekant lūpų ir liežuvio pasaitėlių. kurie neretai būna per daug priaugę. plastiką. Atliekant šią procedūrą lazeriu žaizdos nereikia siūti. Ji nepatinsta, neskauda.

Balti dantys - per valandą

- Ar tiesa, kad dabar akinančia šypsena galima džiaugtis vos valandą praleidus odontologo kėdėje?

- Taip. Sukurtas specialus dantų balinimo lazeris gali labai efektyviai, greitai ir saugiai išbalinti dantis per 40 minučių. Tiek įprastais būdais, tiek lazeriu balinant dantis naudojama panaši medžiaga. Balinant dantis lazeriu, dantys išbąla iš karto keliais atspalviais, nes lazeris sustiprina balinamosios medžiagos poveikį, neveikdamas gilesnio danties sluoksnio. Dėl to toks balinimas nekenkia dantims.

Šiuo metodu galima išbalinti netgi tokius stipriai spalvą pakeitusius dantis, kurie įprastiems balinimo būdams nepasiduoda.

Tiek balintus, tiek nebalintus dantis itin veikia tokie produktai kaip kava, arbata, rūkymas, raudonasis vynas.

Bet dantis išbalinus lazeriu, jie švytės keletą metų.

-Ar dantis balintis lazeriu gali kiekvienas?

- Jaunesniems nei 18 metų žmonėms nerekomenduojamas bet koks balinimas, nes dantys dar tik formuojasi. Dantų balinti nerekomenduojama ir nėščiosioms bei maitinančioms motinoms.

Procedūrų metu užmiega

- Kokios dar naujovės pacientams leidžia geriau pasijusti odontologų kabinetuose?

-Jau seniai pacientai procedūrų metu pro specialius videoakinius gali žiūrėti kino filmus, klausytis koncertų. Tai nukreipia žmogaus mintis, jis atsipalaiduoja ir nebejaučia tokio didžiulio streso.
Neretai odontologų bijantys pacientai taip atsipalaiduoja, kad taisant dantis net užmiega

Žurnalas "Veikli", 2005 gegužės mėn.
Lietuvos rytas / 2004 m. spalio 19 d., Nr. 243 SVEIKATOS GIDAS

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Kinų horoskopas (14)    Kultūra (749)    Jurga Ivanauskaitė (17)    Prevencija (14)    Gyvenimo džiaugsmas (2)    Runkeliai (18)    Prezidento rinkimai (6)    Geografija (22)    Ekologija (15)    Žmogaus teisės (52)    Paukščiai (5)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Klonavimas (10)    Gimimo diena (3)    Atleidimo svarba (2)    Žydai (32)    Užgavėnes (9)    Mokėjimo kortelės (7)    Skirmantas Valiulis (32)    Prekės ir paslaugos buičiai (2)    Elektroninės muzikos grupės (3)    Joga (56)    Zigmas Vaišvila (10)    Lietuvoje (5)    Poetai (11)    Geologija (20)    TV3 (4)    Britų trumpaplaukės katės (2)    Visuotinė istorija (44)    Mokyklos (22)    6 branduolių (3)    Bendruomenės (158)    Aiškiaregiai (11)    Žemės ūkis (33)    Žemės grobstymai (50)    Religija ir tikėjimai (315)    Kabala (6)    Teisėtvarka (24)    Interneto tinklai (4)    Partizanai (12)    Pagonybė (3)    Lietuvoje (16)    Aukštasis mokslas (13)    2009 metų horoskopas (15)    Savivaldybių rinkimai (9)    Turizmas (151)    Romas (3)    Metalistai (8)    Psichiatrija (64)    Brendis (6)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!