LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Stresas
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-10-10
10 patarimų, kaip efektyviau mokytis

Spartus gyvenimo tempas, gausi informacija, pastangos rasti savo vietą gyvenime didina psichologinę ir emocinę įtampą, todėl ne veltui mūsų amžius vadinamas stresų amžiumi. Kiekvienas didesnis susijaudinimas ar susinervinimas neigiamai veikia organizmą. Pasak psichologų, dvasinei pusiausvyrai po patirto streso atgauti reikia ne mažiau kaip trijų dienų...

Įdomybės:

10 patarimų, kaip efektyviau mokytis

1. Susikoncentruokite ties medžiaga, kurią norite išmokti

Dėmesingumas yra labai svarbus norint ką nors įsiminti. Norint informaciją perkelti iš trumpalaikės į ilgalaikę, reikia gerai sutelkti dėmesį. Mokykitės vietoje, kurioje neblaško pašaliniai garsai.

2. Venkite informacijos „grūdimo“ į atmintį, susikurdami mokymosi sesijas

Moksliniai tyrimai įrodė, kad moksleiviai, kurie reguliariai mokosi, prisimena daugiau nei tie, kurie stengiasi išmokti viską per vieną kartą.

3. Rūšiuokite informaciją, kurią mokotės

Mokslininkai atrado, kad atmintis yra suorganizuota į grupes. Tuo galite pasinaudoti rūšiuodami bei grupuodami medžiagą, kurią mokotės. Pabandykite sugrupuoti panašius terminus ir sąvokas kartu.

4. Pasinaudokite mnemonika, kad įsimintumėte informaciją

Mnemonika – įsiminimo menas. Daug moksleivių ja naudojasi. Tai yra paprastas būdas informacijai įsiminti. Pavyzdžiui, terminą, kurį reikia įsiminti, susiekite su kuo nors, ką jis jums primena. Galima rimuoti, dainuoti norint įsiminti specifinę informaciją.

5. Detalizuokite ir kartokite informaciją

Norint prisiminti informaciją, reikia ją įrašyti į ilgalaikę atmintį. Efektyviausias būdas tai padaryti – detalizavimas. Pavyzdžiui, perskaitote apibrėžimą, išmokstate jį ir tuomet paskaitote daugiau apie tai, ką jau išmokote. Pakartojus šį procesą kelis kartus, reikiamą  informaciją bus lengviau prisiminti.

6. Susiekite naują informaciją su tuo, ką jau žinote

Kai mokotės ką nors nauja, pagalvokite, kaip ši informacija galėtų būti susijusi su dalykais, kuriuos jau žinote. Atradę giminystės ryšį tarp naujų ir jau žinomų terminų, padidinate tikimybę prisiminti naujai išmoktą informaciją.

7. Vizualizuokite sąvokas

Daugumai žmonių vizualizavimas padeda įsiminti. Atidžiai išanalizuokite nuotraukas, diagramas ir kitas vaizdines priemones. Jei tokių neturite, susikurkite patys. Nusipieškite schemas ar figūras savo užrašų pakraštyje arba naudokitės skirtingų spalvų rašikliais ar žymekliais tam, kad sugrupuotumėte panašias sąvokas.

8. Išmokykite naujas sąvokas kitą žmogų

Mokslininkai ištyrė, kad skaitymas garsiai padeda įsiminti. Mokytojai ir psichologai taip pat atrado, kad mokiniai, kurie moko vienas kitą, lengviau įsimena. Tuo galite pasinaudoti – išmokykite savo draugą ar bendraklasį to, ką patys turite išmokti.

9. Ypač įdėmiai mokykitės sudėtingą informaciją

Gal kada nors pastebėjote, kaip kartais daug lengviau yra prisiminti tai, ką mokėtės skyriaus pradžioje ar pabaigoje? Mokslininkai atrado, kad informacijos vieta skyriuje yra svarbi mokantis. Kartoti viduryje esančią informaciją gali būti sunkiau. Šią problemą galite išspręsti skirdami jai daugiau laiko arba ją pertvarkydami, kad būtų lengviau įsiminti. Kai prieisite itin sunkias sąvokas, skirkite joms daugiau laiko.

10. Paįvairinkite savo mokymosi rutiną

Dar vienas geras būdas lengviau įsiminti - retkarčiais pakeisti mokymosi rutiną. Jei visuomet mokotės vienoje vietoje, pabandykite persikelti į kitą. Jeigu mokotės vakare, pabandykite kasdien ryte mokymuisi skirti kelias minutes, peržiūrėkite tai, ką išmokote vakare. Įvairindami mokymąsi, savo pastangas galite paversti efektyvesnėmis bei taip ištobulinti savo ilgalaikę atmintį.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Anglų kalba (35)    Ekonomika (5)    Šokoladas (10)    Motociklai (12)    Omnitel (12)    Ekologija (15)    Buto remontas (3)    Kelionių įspūdžiai (26)    Žmogaus teisės (18)    Ožiaragis (7)    Trys karaliai (5)    Filosofija (326)    Aikido (14)    Vaizdo sistemos (34)    Lietuvoje (5)    Mada (4)    Atmintis (4)    Sąmokslo teorijos (19)    Vaizdo kortos (3)    Ekologiški produktai (2)    Šunų veislės (52)    Avinas (7)    Alus (22)    Auklėjimas (7)    Politika (363)    Sony Ericcson (40)    Bendruomenės (158)    Roko muzikos grupės (10)    Runkeliai (18)    Šventieji (10)    Žinių visuomenė (14)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Reinkarnacija (6)    Politikai (183)    Tibetas (10)    Užgavėnes (9)    Kelionių pasiūlymai (7)    Gaisrininkai (7)    Katės (33)    Lobiai (12)    Programos (61)    Opijatai (13)    Delfinologija (4)    Dailė (34)    Tėvynės sąjunga (4)    Siemens (6)    Lietuvių fantastika (11)    Lotynų šokiai (5)    Interneto tinklai (4)    Shotokan (11)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!