LT   EN   RU  
2024 m. kovo 19 d., antradienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Velykos
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Publikuota: 2009-04-05
Velykinių margučių dažymas

Nesvarbu kiek jums metų Velykos su savo smagia tradicija dažyti kiaušinius visuomet gražina į vaikystę. Tai puiki proga susiburti visai šeimai ir pasitelkus kūrybingumą ir keletą pagalbinių priemonių smagiai praleisti laiką. Kad nepritrūktumėte idėjų štai keletas įdomių Velykinių kiaušinių dažymo ir dekoravimo technikų.

Pirmiausia kiaušinių dažymui jums reikės kiaušinių (savaime suprantama). Galite naudoti kietai išvirtus kiaušinius arba išpūstus kiaušinių lukštus. Išpūsti kiaušiniai gan trapūs, tad mažiems vaikams gali netyčia susitraiškyti. Tiesa, tokius kiaušinius galėsite pakabinti ant virvutės ir padaryti velykines dekoracijas. Taip pat iš anksto galite įsigyti specialių kiaušinių indelių arba pasidaryti jų iš tualetinio popieriaus ar popierinių rankšluosčių kartoninės tūtelės, tiesiog sukarpykite ją 5 cm žiedeliais.

Kaip išvirti kietą kiaušinį

Atsargiai suguldykite kiaušinius ant puodo dugno. Nedėkite jų vieno ant kito, verčiau išvirkite keletą partijų jei reikia daugiau kiaušinių. Pripilkite šalto vandens kad apsemtų kiaušinius ir dar per porą pirštų virš jų.

Iš fizikos pamokų žinote, kad kaitinamos medžiagos plečiasi. Tikriausiai kiaušinio lukštas plečiasi lėčiau nei jo vidus, todėl verdami kiaušiniai neretai suskyla. Kadangi dažymui reikia sveikų kiaušinių teks virti taip, kad jie nesutrūktų.

Svarbiausia, kad kiaušinis neįkaistų per greitai, todėl ir užpilame juos šaltu vandeniu. Dar viena gudrybė yra įdėti šaukštelį druskos. Uždengiame puodą dangčiu ir užviriname. Kai kas virina lėtai ant mažos ugnies, kai kas greitai ant didelės. Pirmuoju atveju užvirus pavirkite dar 4-5 minutes, o antruoju užvirus iškart išjunkite viryklę ir palikite taip stovėti uždengtą puodą su kiaušiniais 15 minučių.

Kiaušiniams išvirus nuimkite puodą nuo viryklės. Nupilkite karštą vandenį ir užpilkite kiaušinius šaltu. Leiskite jiems atvėsti.  Štai ir paruošėte kietai virtą kiaušinį dažymui. Dažykite tik visiškai atvėsusį ir sausą kiaušinį.

Kaip išpūsti kiaušinį

Jums reikės storos adatos arba virbalo. Staigiu judesiu pradurkite kiaušinio galą, tą patį pakartokite iš kito galo, arba mėginkite besti virbalą gilyn ir antrą galą pradurti iš vidaus. Pasukiokite virbalą kiaušinio viduje, kad prasidurtų ir truputi susimaišytų trynys su baltymu. Tuomet laikydami kiaušinį virš dubenėlio stipriai pūskite, kol ištekės visas kiaušinis. Gerai išplaukite kiaušinio vidų tekančiu vandeniu ir padėkite išdžiūti. Pradėti rinkti išpūstus kiaušinius galite savaitę dvi prieš Velykas, kaskart kai gaminsite kiaušinienę, blynus ar bet ką kitą, kam reikia kiaušinio.

Kaip ir kuo galima dažyti kiaušinius

Paprastai kiaušinius dažome iš turgaus močiučių nusipirktais akriliniais dažais. Čia labai praverčia ausų ir dantų krapštukai atstojantys teptukus. Galite jais išpiešti įvairius raštus arba papilti po truputį pasirinktų dažų ant polietileno maišelio ir tose balutėse paridinėti kiaušinį. Pirmasis gaunasi aiškiausiomis dailiai išsiliejusiomis spalvų dėmėmis, o vėlesni kiaušiniai vis margesni spalvoms vis labiau persimaišant. Įdomų efektą galima išgauti dažant kiaušinį kempine. Reikės gabaliukais sukarpytos kempinės (kuo korėtesnė ir nevienodesnė, tuo geriau) ir drabužių segtukų. Sugnybkite kempinės gabalėlius segtukais, tai bus jūsų rankenėlės. Pamirkykite kempinėlę į dažus ir tapšnokite kiaušinį.

Jei kiaušinius dažys labai maži vaikai vienas saugiausių kiaušinių dažymo būdų yra tiesiog išpaišyti kiaušinius spalvotomis vaškinėmis kreidelėmis. Taip pat galite pasitelkti linksmus klijuojamus lipdukus.

Vientisą spalvą kiaušiniui galima suteikti maistiniais dažais. Jums reikės puodelių ar mažų dubenėlių kuriuose vanduo apsemtų kiaušinį. Į puodelį įdėkite 1/4 valgomojo šaukšto maistinių dažų, 3/4 puodelio karšto vandens ir 1 valgomojo šaukšto acto. Įmerkite kiaušinį ir palaikykite kol jis įgaus norimą spalvos intensyvumą. Išimkite šaukštu, nusausinkite ir kad dailiai žvilgėtų patrinkite aliejumi suvilgyta popierine servetėle.

Arba galite rinktis natūralius augalinius pigmentus:

  • Raudoną spalvą suteiks vyšnių sirupas, granatų sultys, sutrintos spanguolės (galima nusipirkti šaldytų)
  • Žalia – virti špinatai
  • Ruda – kava, arbata, lazdyno riešutų kevalai
  • Oranžinė – svogūnu lukštai, morkų sultys, paprika
  • Geltona – žalioji arbata, ramunėlės, citrinų žievelė, maltas tumerikas, šafranas
  • Mėlyna – trintos mėlynių uogos, virinami raudonojo kopūsto lapai
  • Violetinė – Hibiskų arbata (dedešvų, Sudano rožės)

Natūralių medžiagų dažniausiai reikia nemažai norint išgauti sodrią spalvą, eksperimentuodami nustatykite kiek jų reikia dėti į vandenį verdant kiaušinius. Į vandenį taip pat įpilkite pusę šaukšto acto, kad spalva būtų intensyvesnė, o nudažytus kiaušinius patrinkite aliejumi suvilgyta popierine servetėle.

Kad maistiniais ar augaliniais dažais dažyti kiaušiniai nebūtų tokie monotoniški galite paįvairinti jų išvaizdą. Prieš panardindami kiaušinį į maistinius dažus ar virdami su augaliniais priedais galite užnerti ant jų keletą gumelių arba apklijuoti sukarpyta lipnia juostele. Taip liks nenusidažiusios plonos juostelės. Juosteles galite taip ir palikti baltas, arba nuėmę gumeles panardinti kiaušinį į kitą šviesesnę spalvą ir jas nudažyti.

Arba išmarginkite kiaušinį spalvotomis kreidelėmis ar paprastu lydytu vašku ir smeigtuku ir tik tuomet merkite į maistinius dažus. Vašku padengtos vietos nenusidažys. Jei vašką norėsite pašalinti trumpai pakaitinkite kiaušinį orkaitėje. Kai vaškas išsilydys nuvalykite jį popierine servetėle. Tuomet baltas vietas galite nudažyti pamerkdami kiaušinį į kitą šviesesnę spalvą.

Kitas būdas sukurti raštą kiaušiniams yra pridėti prie jų gėlyčių ir žolelių, tampriai suvynioti į tvarstį ir apsukti siūlu, kad neišsileistų. Taip “sutvarstytas” kiaušinis išvirs išmargintas augalų raštais. Vietoje tvarsčio galite panaudoti nailoninę kojinę. Žolelėmis apsuktą kiaušinį įdėkite į kojinę ir virš jo suriškite mazgą, taip dėkite tiek kiaušinių, kiek tilps.

Jei turite spalvotų piešimo kreidelių likučių galite sukurti marmurinio rašto kiaušinį. Užvirinkite nedideliame indelyje vandenį ir įmeskite keleto spalvų kreidelių drožlių ar smulkių gabalėlių. Kai tik jie ims tirpti įmerkite virtą ar išpūstą kiaušinį, kad vaškas prie jo priliptų.  Greitai ištraukite šaukštu ir leiskite atvėsti. Taip papuošti galite ir šviesia spalva nudažytą kiaušinį.

Vyresniems ir kantresniems turėtų patikti išskutinėti vientisa tamsesne spalva nudažytą kiaušinį. Tokiu būdu išgaunami itin smulkūs ir detalūs raštai. Grožis neapsakomas, bet tam reikia įgūdžių, tad nenusiminkite jei pirmas blynas, t.y. kiaušinis nebus lyg iš atviruko.

Tikros auksarankės gali pamėginti papuošti kiaušinius dekupažo technika apklijuodamos juos iš servetėlių iškirptais Velykiniais paveikslėliais. Arba galite apnerti kiaušinį spalvingu tinkleliu ir pakabinti ant vazoje sužaliavusios šakelės.

Linksmų jums švenčių ir gražių margučių.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

         

Komentuoti

Diskusijos - aptarti forume

Versija spausdinimui - versija spausdinimui

Atgal
Nuotraukos 1 - 10 iš 16   <<< 1 2 >>>
Atgal
Atsitiktinės gairės:    Naršyklės (7)    Striptizas (8)    Parašiutizmas (15)    Nešiojami kompiuteriai (12)    Vaistai (15)    Civilinė sauga (7)    Kaukazo aviganis (2)    Meilė bloguose (6)    Breakdance (4)    Linux/Unix (34)    Kazimiera Prunskienė (13)    Masonai (7)    Dvarai (36)    Vaizdo kortos (3)    Kietieji diskai (17)    Džiazo muzikos grupės (11)    Savivaldybių rinkimai (9)    Labradoras (2)    Meninė gimnastika (14)    Runkeliai (18)    Interneto dizainas (5)    Velykos (10)    Feng šui (7)    Pagalba ir prevencija (124)    Viešieji ryšiai (20)    Žiniasklaida (108)    Aikido (14)    Kelionių įspūdžiai (26)    Vorai (2)    Krikščionybė (135)    Programavimas (20)    Fotografija (17)    Mada (4)    Šamanai (7)    Sektos žudikės (6)    Kompiuterinis saugumas (43)    Hipiai (9)    Vaiko sveikata (8)    Joga (56)    Burtai (8)    Žmogaus klonavimas (2)    Nekilnojamasis turtas (22)    Brendis (6)    Gyvenimo džiaugsmas (2)    Užgavėnes (9)    Soliariumai (5)    Drakonai (36)    Kanapės (15)    Informaciniai karai (11)    NLP (8)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!