LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Vestuvių tradicijos
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-11-08
Vestuvių ir šeimyninio gyvenimo tradicijos Turkijoje

Kaip žinia, musulmoniškoje Turkijoje iki šiol galioja daugpatystės įstatymas. Deja, tik 4-5 procentai tenykščių vyrų gali sau leisti tokią prabangą. Todėl dauguma turkų tenkinasi viena, kartais - dvejomis žmonomis.

Piršlybos

Jaunikis ir nuotaka iki vestuvių ne tik nepažinojo, bet ir nebūdavo viens kito matę. Būsimasis jaunikis žinodavo tik jaunosios vardą, retkarčiais sutikdavo ją gatvėje, pagal tų šalių tradicijas susisupusią į neperžvelgiamą rūbą. Ypatingai smalsūs jaunikiai tegalėdavo paprašyti kokios moters apžiūrėti jo būsimąją hareme ar pirtyje ir vėliau pasidalinti savo įspūdžiais. Mergina gi savo ruožtu atsargiai pasidomėdavo jaunikio materialine padėtimi ir asmens savybėmis. Kitais aspektais sąjunga vykdavo kaip dalykinis susitarimas, prekybinis sandėris.

Vestuvės

Turtingi turkai vestuves švęsdavo daug dienų. Tik 8-14-tą vestuvių dieną lūkesčių iškamuotas jaunikis galėdavo išvysti savo žmonos veidą. Šeimos patikėtinė nuimdavo moters veidą dengiantį šydą ir, šnabždėdama palaiminimus, sujungdavo jaunos poros rankas.

Haremas

Žodis "haremlik" (haremas) reiškia moteriškąją namo pusę. Vyriškoji namo pusė vadinosi "selamlik".

Kiekviena turtuolio žmona hareme turėjo nuosavą kambarį - "odą" (odalik) ir tarnus.  Pats haremas buvo atskirtas nuo aplinkinio pasaulio stora aukšta siena, o į gatvę išeinantys langai papuošti dailiomis raštuotomis grotomis…

Gyvenimas hareme nebuvo labai įvairus. Jei sutuoktiniai priklausė žemiausiems visuomenės sluoksniams, iškart po vestuvių prasidėdavo kasdieniai darbai ir rūpesčiai. Žinomų turtingų žmonių haremuose pagrindinis užsiėmimas buvo dainos, šokiai apkalbos ir politinės intrigos.

Skyrybos

Kokios sudėtingos vestuvės, tokios paprastos turkų skyrybos. Turkui užtenka pasakyti žmonai, kad ji paleidžiama (laisva). Beje, išsiskyrusioji galėjo dar kartą ištekėti už to paties vyro. Papročiai leisdavo turėti ne daugiau 4 žmonų, tačiau perkamų belaisvių - sugulovių skaičius buvo neribojamas ir priklausė tik nuo piniginės storio. Dažnai turkas su tokiomis turguje iš akies pirktomis žmonomis susilaukdavo daugiau vaikų, nei su teisėtosiomis…

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Prekės ir paslaugos buičiai (2)    Wing Tsun (14)    Krikščionys demokratai (3)    Istorija (154)    2009 metų horoskopas (15)    Lietuva (2)    Dektinė (2)    Užgavėnes (9)    Šunys (67)    Britų trumpaplaukės katės (2)    Meninė gimnastika (14)    Alkoholizmas (15)    Lietuvių valgiai (28)    Bitė (5)    Jautis (7)    Ekonomika (259)    Šokiai (56)    Lietuvos istorija (110)    Kokainas (6)    Prokuratūra (4)    Novelės (102)    Hipnozė (10)    Užsienyje (50)    Draugystė (10)    LNK (2)    Gatvės šokiai (5)    Domenai (11)    Dvarai (36)    Brendis (6)    Trys karaliai (5)    Liberalų sąjūdis (5)    Fizika (11)    Rasizmas ir ksenofobija (9)    Eurointegracija (5)    Tadas Blinda (10)    Filologija (2)    Soliariumai (5)    Kovos menai (72)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Vandenis (7)    Duomenų apsauga (3)    Vadyba (89)    Geografija (22)    Vynas (16)    Omnitel (12)    Astrologija (27)    Seimo rinkimai (4)    Automobiliai (41)    Nusikaltimai (6)    Šaudymas iš lanko (2)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!