LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Vitaminai
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-11-22
Kokių vitaminų reikia mokyklinukui

Norėčiau sužinoti, ką daryti ir kokius vitaminus geriausia duoti mokyklinio amžiaus vaikams, kad jie greitai nepervargtų ir nenusilptų nuo didelio pamokų krūvio?

Eugenija

Vilniaus Šeškinės poliklinikos vaikų ligų gydytoja Dalia Adomaitienė:

- Kiekvieno žmogaus organizmas į vitaminų trūkumą reaguoja skirtingai. Vienų tampa ploni ir pradeda slinkti plaukai, kitų sluoksniuojasi nagai ar šerpetoja oda. Treti jaučia nepaliaujamą nuovargį, išsekimą, padidėjusį nervingumą ar dirglumą.

Vaikų protiniam darbingumui daug reikšmės turi išorinės aplinkos sąlygos, emocinė būklė, nuotaika, miegas ir poilsis bei visavertė mityba.

Maistas - ne tik energijos, bet ir organizmui naudingų medžiagų šaltinis. Tačiau norint gauti būtinų vitaminų dozę, reikėtų suvalgyti nemažai įvairių produktų - pavyzdžiui, kad žmogus gautų pakankamai vitaminų B1 ir B2, reikėtų suvalgyti kilogramą juodos duonos arba 400-500 g neriebios veršienos ir pan. Be to, nevalia pamiršti, kad daržovėse ir vaisiuose yra toli gražu ne visi normaliai medžiagų apykaitai reikalingi vitaminai ir mineralai. Maitindamiesi daržovėmis gausime pakankamai folio bei askorbo rūgšties ir vitamino P, o B2 yra tik piene ir jo produktuose, vitamino A - svieste. Aliejai - vitamino E šaltinis.

Todėl sustiprinti sveikatą, pasipriešinti peršalimui, akių nuovargiui gali padėti ir specialūs vaikams skirti maisto papildai su vitaminais ir mineralais.

Kaip rodo apklausos, geriausiai vaikai toleruoja skystus maisto papildus, kuriuos galima duoti tiek pusės metų kūdikiams, tiek ir mokyklinukams. Be to, skystus, be sintetinių priedų, kvapų ir dažiklių maisto papildus organizmas pasisavina ir lengviau, ir greičiau nei tabletes.

Renkantis organizmą stiprinančius preparatus pirmiausia reikia žiūrėti į jų sudėtį. Geriausia, kai juose yra ir vitaminų, ir mineralų. Pavyzdžiui, skystuose maisto papilduose be vitaminų, vaikų organizmui būtino kalcio, gali būti ir natūralių vaisių, daržovių sulčių ekstraktų, įvairių žolelių, kurios skatina apetitą, gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą.

Asta Pilypaitė džiaugiasi, kad dukros auga sveikos

Saulę ir Rūtą auginanti dainininkė:

- Kadangi įpratau atidžiai klausytis savo organizmo, labai greitai pastebiu ir mergaičių negalavimus, dar jiems nesuspėjus įsisiautėti. Todėl dažniausiai pakanka vadinamųjų “bobučių metodų”, kuriais tikiu ir kurie dar nepavedė. Tiesa, jei jau prarandu budrumą, tai ką gi darysi - tenka eiti į vaistinę ir ieškoti homeopatinių vaistų, o “rimtų” vaistų vartojame tik kraštutiniu atveju.

Dabar, prasidėjus mokslo metams svarbiausia išlaikyti tą imunitetą, kurį abi mergaitės įgijo vasarą. Kaži ko ypatingo dėl to tikrai nedarau - tiesiog valgome daugiau daržovių ir vaisių, vartojame natūralių maisto papildų. Beje, per vasarą labai pamėgome medų ir jo produktus, įvairias žolelių arbatas.

Mano abi dukros labai lepios vandeniui. Nekankinu jų ir neprievartauju priverstinėmis vandens procedūromis. Tenka prisipažinti, kad nedarome ir mankštos. Bet per dieną labai daug judame - šokame, dainuojame. Mokykloje Saulė šiemet dar jokių būrelių nepasirinko, bet kaip ir pernai, žada lankyti čiuožimą... Taigi, kol kas esame sveikos ir apie ligas tikrai negalvojame.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Burtai (8)    Susitaikymas (9)    Metalinės muzikos grupės (8)    Hipiai (9)    „Laisvės kryžkelės“ (10)    Taksas (2)    Škotų aviganis (3)    Raganos (12)    Programos (61)    Bibilija (10)    Tibetas (10)    Helouvynas (7)    Meilė bloguose (6)    Leo LT (12)    Geologija (20)    Apatinis trikotažas (17)    Erich Fromm (5)    Paukščiai (5)    Programavimas (20)    Maudymosi kostiumėliai (7)    Vokiečių aviganis (2)    Tamplieriai (7)    Vaiduokliai (23)    Barai (7)    Sel (10)    Depresija (29)    Aukštasis mokslas (13)    Tadas Blinda (10)    Sąmokslo teorija (19)    TELE-2 (7)    Vėlinės (5)    Emo (10)    Amerikos lietuviai (7)    Partijos (41)    Liūtas (7)    Liemenėlės (3)    Klaviatūros (11)    Astronomija (46)    Procesoriai (28)    Egzorcizmas (11)    Homeopatija (5)    Kompiuterinis saugumas (43)    Biologija (222)    Zigmas Vaišvila (10)    Šventasis Antanas (2)    AMD (3)    Krizė (59)    Kačių veislės (25)    Politika (26)    Savivaldybių rinkimai 2007 (9)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!