LT   EN   RU  
2024 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Žiniasklaida
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2006-05-05
Spaudos atgavimo diena – žurnalistų profesinė šventė
Kasmet gegužės 7-ąją Lietuvoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Ji kiekvienam sąmoningam ir pilietiškam lietuviui primena baisias rusų carinės valdžios represijas, kuriomis buvo varžomi kiekvienos tautos brandumą liudijantys ženklai – kalba, knygų leidyba, spauda, laisvas žodis.

1864 metais Lietuvoje uždraudus spaudą lotyniškais rašmenimis, lietuvių visuomenė buvo atribota nuo visų atvirų ryšių su Europos kultūra, su jos pažinimu. Spaudos draudimas 1864-1904 metais buvo lietuvių pasipriešinimo kovos laikotarpis, pažymėtas giliu konfliktu dėl raidės, spausdinto lietuviško žodžio. Caro valdžia visomis priemonėmis mėgino įvesti rusiškuosius spaudmenis į lietuvių raštiją ir persekiojo tradicinio lotyniškojo raidyno vartojimą. Spaudos draudimui lietuviai pasipriešino organizuodami slaptą draudžiamųjų raštų leidybą, gabenimą ir platinimą ir taip sukūrė naują tautinę spaudą. Ir kai po 40-ties metų, aktyviausių lietuvių visuomenės veikėjų pastangomis, caro valdžia sutiko grąžinti Lietuvai spaudos lotyniškais rašmenimis teises, prasidėjo tikras kultūrinis sąjūdis, turėjęs didelės reikšmės lietuvių tautos sąmonėjimo vyksme, tautinių santykių raidoje ir apskritai kultūros istorijoje bei nulėmė gilių lietuviškų tradicijų
atgimimą.

Gerbiami žurnalistai, kalbininkai ir knygos mylėtojai, nuoširdžiai sveikinu Jus Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga. Kiekvieno iš Jūsų darbas yra be galo svarbus visuomenei ir ne visuomet dėkingas, todėl linkiu Jums kantrybės. Žurnalistams linkiu aštrumo atliekant žurnalistinius tyrimus ir objektyvumo, kuomet žmogaus teisės tampa svarbiausia Jūsų tema. Geros Jums nuotaikos šią šventinę dieną ir sėkmės.

Straipsniai.lt redaktorius
Laurynas Dinsmanas

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Stomatologija (6)    Astrologija (27)    Užgavėnes (9)    Savižudybė (12)    Žvaigždės (19)    Egiptas (24)    Skundai (22)    Tatuiruotės (7)    Žydai (32)    Tamplieriai (7)    Vokiečių aviganis (2)    Chemija (5)    SSL sertifikatai (6)    Partizanai (12)    Architektūra (11)    Homeopatija (5)    Trys karaliai (5)    Kulinarija (181)    Tėvynės sąjunga (4)    TELE-2 (7)    Stalo žaidimai (7)    Kelionių pasiūlymai (7)    Paieškos sistemos (14)    Astronomija (46)    Go-go (10)    Džiazo muzikos grupės (11)    Prokuratūra (4)    Variakojis (11)    Žmogaus teisės (52)    Netolerancija (6)    Atviras kodas (23)    Jautis (7)    Seimo rinkimai (4)    Šventieji (10)    Teatrai (21)    Nekilnojamasis turtas (22)    Sąmokslo teorijos (19)    Žemės grobstymai (50)    Artūras Zuokas (41)    Interneto dienoraščiai (2)    Sąmokslo teorija (19)    Švietimas (1281)    Liberalų sąjūdis (5)    Kalbos kultūra (39)    Buto remontas (3)    Kačių veislės (25)    Pavydas (5)    Lotynų šokiai (5)    Žala sveikatai (16)    6 branduolių (3)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!