LT   EN   RU  
2024 m. kovo 28 d., ketvirtadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Atmintis
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2008-06-13
Atmintį būtina lavinti

Mokslininkai teigia, jog dažniau bloga atmintimi skundžiasi nesveikai besimaitinantys žmonės bei kad ją treniruojant galima padidinti genetiškai paveldimą intelekto koeficientą.

Pasak neurologo Gintaro Kaubrio, atmintis priklauso ne tik nuo genų, bet ir nuo to, ar mes ją laviname.

„Norime to ar ne, tačiau atmintis yra paveldima. Kitas dalykas, kaip mes praleidžiame savo gyvenimą: ar atmintį aktyviai naudojame, ar paliekame ją savieigai“, – sako G. Kaubrys.

G. Kaubrys tikina, jog svarbu nemaišyti išsiblaškymo ir silpnėjančios atminties. „ Jei kalbama apie žmones, kurie neserga ligomis dėl smegenų pažeidimo, tai atmintis silpsta ne tiek dėl pačios atminties sutrikimų, kiek dėl to, kad silpsta dėmesys, ir mes ne tiek užmirštame, kiek neįsimename. Atminties nereikia vertinti pagal darbus, kuriuos atlikome nesusikaupę“, – sako G. Kaubrys.

Anot specialisto, senstant atmintis blogėja daugiausia dėl to, kad dalis žmonių pasidaro mažai aktyvūs. Jie atlieka įprastus darbus taigi atmintis tampa tarsi nebereikalinga.

„Geresnę atmintį išlaiko tie, kurių darbas reikalauja ja naudotis. Su atmintimi kaip ir sau raumenimis. Jei atmintis treniruojama, galim ją išlaikyti ilgai“, – sako G. Kaubrys.

Atmintį galima lavinti sprendžiant kryžiažodžius, žaidžiant įvairius žaidimus, reikalaujančius susikaupimo, taip pat užsiemant intelektualia veikla ar net dainuojant. „Melodijos ir teksto mokymasis – tai irgi atminties užduotys, ir jei tai pastoviai ir aktyviai atliekama, žinoma, pagerina atmintį“, – teigia neurologas.

Pagerinti atmintį gali ir papildai, tačiau nereikėtų jų pervertinti. „Nereiktų pervertinti jų galimybės kažką išgydyti ar panašiai, bet jei žmogus daug dirbo, pavargo, mažai miegojo, tuomet smegenyse kai kurių medžiagų trūksta. Tokiu atveju papildai gali padėti“, – tikina G. Kaubrys.

Atminčiai naudinga ir mankšta, nes ji padidina žmogaus aktyvumą ir pagerina kraujotaką – smegenų taip pat.

G. Kaubrys sako, kad gera atmintis iš dalies lemia ir aukštą intelekto koeficiento lygį: „Genetiškai paveldimą intelekto koeficientą galima pagerinti lavinant atmintį. Gera atmintis būtina aukštam IQ, bet nepakankama, čia dar yra daug ir kitų elementų – kūrybiškumo, įvairių sugebėjimų, ir kitų“.
Parengta pagal laidą „Ryto garsai“

Parengta pagal:
www.lrt.lt

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Šv. Valentino diena (11)    Vokiečių aviganis (2)    Saugus internetas (11)    Helouvynas (7)    Susitaikymas (9)    Kompiuterio ergonomika (8)    Akvariumai (58)    Žala sveikatai (16)    Klaviatūros (11)    Nusikaltimai (6)    Metalas (22)    Šventasis Antanas (2)    Bibilija (10)    Anglų kalba (35)    Klonavimas (10)    Mokėjimo kortelės (7)    Atmintis (4)    Kitos šventės (7)    Euro naujienos (2)    Vox Populi (14)    Šaulys (7)    Projektavimas (7)    Tibetas (10)    Interjero dizainas (13)    Likeris (2)    Astrologija (27)    Darbdaviai (10)    Procesoriai (28)    Lietuvoje (16)    Šunys (67)    Drakonai (36)    Interneto dienoraščiai (2)    Mokslininkai (2)    Kūdikio maitinimas (3)    Paukščiai (5)    Kačių veislės (25)    Mistika (446)    Bučiniai (31)    Kino kritika (10)    Advokatai (10)    Antanas Terleckas (2)    Kinas (193)    Pirmoji meilė (3)    Informaciniai karai (11)    Vilniaus bendruomenės (4)    Vaizdo sistemos (34)    Proza (157)    Picerijos (4)    Makaronai (2)    Moters diena (4)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!