LT   EN   RU  
2024 m. kovo 29 d., penktadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Žvejyba dugnine meškere
  Technologijos > Kompiuterinės technologijos > Kompiuteriniai žaidimai
Lankomumo reitingas Publikuota: 2009-06-08
Žvejojame dugnine: Pirma dalis – Pagrindai

Tai pirmoji pažintinė žvejojimo dugnine meškere dalis.

Apžvelgsime žvejybą dugnine meškere, pradedant paprastomis sistemėlėmis žvejoti stovinčiame vandenyje, baigiant beždžionėlėmis ir elektroniniais signalizatoriais. Pabandysime paaiškinti kada ir kaip naudoti įvairias kibimo stebėjimo įrangos formas, skirtingo masalo panaudojimą įvairiose situacijose. Šiame straipsnyje pateiksime žvejybos dugnine meškere pagrindus tiems, kurie nori pabandyti žvejoti dugnine meškere pirmą kartą.

Tai pirmoji pažintinė žvejojimo dugnine meškere dalis. Apžvelgsime žvejybą dugnine meškere, pradedant paprastomis sistemėlėmis žvejoti stovinčiame vandenyje, baigiant beždžionėlėmis ir elektroniniais signalizatoriais. Pabandysime paaiškinti kada ir kaip naudoti įvairias kibimo stebėjimo įrangos formas, skirtingo masalo panaudojimą įvairiose situacijose. Šiame straipsnyje pateiksime žvejybos dugnine meškere pagrindus tiems, kurie nori pabandyti žvejoti dugnine meškere pirmą kartą.

Žvejojame dugnine: Pirma dalis – Pagrindai

Kas yra žvejyba dugnine meškere?

Paprasčiausiai, žvejyba dugnine meškere apibudina meškeriojimo būdą, kai masalas guli ant dugno bei kibimą žvejui rodo NE PLŪDĖ, o kibimą rodantis-signalizuojantis įrenginys. Vietoj plūdės naudojami įvairūs įrenginiai – juos aptarsime vėliau, kitose mokomosios medžiagos dalyse.

Kodėl rinktis žvejybą dugnine meškere, o ne plūdine? Yra daug priežasčių. Gal dėl to,  kad vandens telkinys yra per gilus žvejoti plūdine meškere, gal vėjas per stiprus. Žvejojant stiprioje upės srovėje ir norint išlaikyti masalą tam tikroje vietoje dažniausiai renkamasi dugninę meškerę. Žvejojant naktį su plūdine meškere taip pat nelabai ką nuveiksi, kai tuo tarpus žvejojant dugnine, galima ramiai sau prie laužo laukti signalizatoriaus įspėjamojo signalo.

Dugninės meškerės koto galūnėlė

Paprasčiausias ir populiariausias kibimą rodantis įrenginys  - dugninės meškerės galūnė. Pradedančiajam žvejui nuo jos ir reikėtų pradėti, o ne skubėti įsigyti elektroninius signalizatorius ir pan.  Dugninės meškerės galūnė yra paprasčiausia meškerės galūnės modifikacija. Pirmosios galūnėlės buvo pagamintos iš stiklo pluošto, labai plonos ir gana tvirtos. 

Viršūnėlės, koto parinkimas

Plonos ir lanksčios galūnės fiksuoja net ir labai atsargų kibimą. Seniau, kai dar nebuvo kur įsigyti dugninės meškerės kotų, buvo imama paprasta meškerė ir nugludinama galūnėlė, kad būtų lankstesnė (tada matydavosi žuvies kibimas, standartinių meškerykočių galūnėlės per storos).

Dabar galūnėlės gaminamos įvairios: stovinčiams vandens telkiniams, žvejoti stipriose srovėse ir kt... Svarbus dugninės meškerės koto ypatumas – galūnėlės yra keičiamos. Mažiau jautresnę galūnėlę galime išsitraukti iš meškerės koto ir vietoj jos naudoti lankstesnę žvejojant atsargiai kimbančią žuvį.

Parduotuvėse yra gana didelis galūnėlių pasirinkimas, kaip ir kotų, kuriems jos taikomos. Sunku bendrai pasakyti, kokį pradedančiajam žvejui kotą ir galūnėlę reikėtų įsigyti. Tai priklauso nuo žūklės specifikos, pavyzdžiui, ilgis, tvirtumas kitos koto savybės skirsis žvejojant karšius ir žvejojant karpius. Be to, kuo toliau nuo kranto žvejosite, tuo ilgesnis meškerės kotas bus reikalingas.

Nėra vieno idealaus meškerės koto, kuris būtų idealus visose situacijose. Norėdamas nors kiek nukreipti jus tinkama linkme, nuo ko reikėtų pradėti, rekomenduočiau įsigyti vidutinio stiprumo „fyderį“, su dvejom galūnėlėm: „minkšta“ ir „kieta“, su užmetimo svoriu 100-130g. Šis "fyderis" puikiai tiks ne tik stovinčiuose vandenyse, bet ir upėse.

Šis kotas turėtų tikti kiekvienam pradedančiajam, norinčiam šiek tiek universalesnio dugninės meškerės koto. Pradedantieji su ribotu biudžetu paprastai nori žvejoti  tekančiame ir stovinčiame vandenyje, nori žvejoti baltąją žuvį ir karpius komerciniuose tvenkiniuose, todėl, tikrai, šis rekomenduojamas kotas turėtų tikti pradžiai.

Kad ir kokį meškerės kotą bepirktumėte, pirkite mažiausiai 3.5m ilgio su keičiama galūnėle, net stovinčiam vandens telkiniui. Kotas turi būti pagamintas iš anglies arba sudėtinio anglies pluošto. Kaip ir su plūdine meškere, kuo daugiau kainuoja kotas, tuo jo kokybė geresnė. Stenkitės nepirkti naudoto koto, nebent esat priversti. Dažnai senesnio modelio kotai nesuderinami su naujausnėmis galūnėlėmis (jas visai nesunku sulaužyti ;) ).

Renkantis kotą atkreipkite dėmesį, kiek galūnėlių įeina į komplektą. Paprastai galūnėlių tvirtumas matuojamas uncijomis ar gramais (1oz = 28.3495231 g) ir yra pagamintos iš stiklo ar anglies pluošto. Lanksčiausios galūnėlės (apie 1oz) naudojamos stovinčiuose ar labai lėtai tekančiuose vandenyse ir yra padarytos iš stiklo pluošto. Tokios galūnėlės informuos jus apie atsargiausią žuvies kibimą bei žuvis mažiausiai jus galūnėlės pasipriešinimą kimbant. Galūnėlių konstrukcija su lig kiekvienu uncijos matavimo padidėjimu tvirtėja, paprastai yra ½ oz galūnės kietėjimo įverčio žingsnis iki 4oz vertės. 3oz ir kietesnės galūnėlės yra daromos jau iš anglies pluošto bei naudojamos stipriose srovėse, komerciniuose tvenkiniuose žvejojant karpius su sunkia neryklėle.

Ritės

Dugninei meškerei naudojame neinercinę ritę. Ritė turėtų būti naudojama didesnė nei naudojama plūdinei meškerei. Pastovus neryklėlės užmetimas ir traukimas, svarelio  svoris reikalauja rimtesnės ritės. ‘3000’ ritės dydis turėtų tikti.

Ir vėl, pirkite geriausios kokybės kokią tik išgalite. Modeliai turintys daugiau guolių dirbs švelniau bei lėčiau susidėvės nei modeliai su mažiau guolių. Jei įmanoma, įsigykite modelį su neribojamo antireverso funkcija. Tai reiškia, kai įjungtas antireversas, nesvarbu kokioje vietoje sustabdysite ritės rankenėlę sukdami, ritė neatliks atgalinio sūkio į ritės fiksacijos poziciją. Kai kurios ritėms reikia rankenėle atsukti atgal vos ne visą apsisukimą, kol sudirba antireversas. Neribojamo antireverso funkcija leidžia tiksliau ir lengviau nustatyti galūnėlės poziciją žvejojant.

Valas

Naudojamas valas priklauso nuo dugninės žvejybos tipo ir gaudomos žuvies dydžio. Paprastai pagrindinis valas yra pintas (0.10-0.17mm skersmens), pavadėliams naudojamas monofilamentinis valas. Žvejojant lengva šeryklėle su musės lervomis stovinčiame vandenyje nedideles žuvis, pavadėliams naudokite 0.01-0.14mm skersmens valą. Žvejyboje 0.16-0.22mm storio pavadėlis naudojamas gaudant dideles žuvis ar  srauniose upėse, kur žuvys ne tokios atsargios.

Nesvarbu koks valo skersmuo, valą reikia susukti ant ritės beveik iki pat ritės krašto, mažiausiai 100m ilgio.

Kita įranga

Vienas svarbiausių papildomos įrangos elementų – meškerės stovelis. Viena iš savybių – keičiamas ir fiksuojamas stovelio ilgis. Ant stovelio meškerę laikome taip, kad žvejui būtų lengva stebėti kibimą ir užtikrintai pakirsti laimikį.

Griežtai draudžiama Straipsniai.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo. Cituojant būtina aiški nuoroda į Straipsniai.lt kaip informacijos šaltinį.

Atsitiktinės gairės:    Prekės ir paslaugos buičiai (2)    Go-go (10)    Imtynės (29)    Užsienyje (50)    Šventasis Antanas (2)    Prokuratūra (4)    Kovo 11 (4)    Pasakos (60)    Reinkarnacija (6)    Rasos (2)    Shidokan (3)    Civilinė sauga (7)    Mitingai (5)    Siemens (6)    Lietuvoje (43)    Tamplieriai (7)    MTV (5)    P2P tinklai (2)    Lietuva (2)    Lietuvoje (16)    Renginiai (31)    Vokiečių aviganis (2)    Lietuvių valgiai (28)    Pankiškos muzikos grupės (15)    Regbis (4)    Bendruomenės (158)    6 branduolių (3)    Priklausomybė (3)    Viešnia iš ateities (2)    Parašiutizmas (15)    Anglų kalba (35)    Krikščionys demokratai (3)    Specialiosios tarnybos (36)    Advokatai (10)    Samsung (3)    Archeologija (42)    Sąmokslo teorijos (19)    Pelės (5)    Taksas (2)    Hipnozė (10)    Filatelija (11)    Labradoras (2)    Liberalų sąjūdis (5)    Pirmoji meilė (3)    Mokyklos (22)    Artūras Zuokas (41)    Ekologinis ūkis (2)    Depresija (29)    Šventės (117)    Monitoriai (11)
1. Pietų Korėjos valdžia uždraudė nepilnamečiams žaisti kompiuterinius žaidimus naktimis
2. Internetiniame žaidime vaikams – seksualūs apatiniai ir „egzotiško“ įvaikio pirkimas
3. „Windows 7“ žaidimų mėgėjams: pliusai ir minusai
4. Kompiuterinių žaidimų entuziastai rinksis Kaune
5. Žaidimui "Žuvies kelionė" - prizas už netradicines viešųjų ryšių priemones
6. Baltijos šalių kompiuterinių žaidimų asai iš WCG finalo medalių neparsiveža
7. Nusipirkau pasaulį
8. Kaip apsaugoti savo akis žaidžiant kompiuteriu?
9. Vivisektorius. Žvėris viduje
10. Oddworld Inhabitants keičia profilį
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!