LT   EN   RU  
2020 m. vasario 22 d., šeštadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Konservavimas
Konservavimas. Uogos ir vaisiai

2010-01-08 | Į 0,5 I stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir truputį patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius ir užpilkite išvirtu pravėsu-siu marinatu. Kaitinkite 85 °C temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite. Marinuotos vyšnios labai tinka šventiniams mėsos patiekalams papuošti - jos ir dekoratyvios, ir skanios. Spanguoles pavirkite 3 min. su trupučiu vandens ir pertrinkite per tinklelį. Riešutus truputį pavirkite ir susmulkinkite. Iš vandens ir medaus išvirkite sirupą. Jį supilkite į spanguolių tyrę, užvirkite ir staigiai atvėsinkite. Taip kartokite 3 kartus. Paskutinį kartą užvirinę, suberkite riešutus ir pavirkite 10 min. Karštą uogienę supilkite į stiklainius ir uždarykite. Įkirpkite agrastus ir iš jų išspauskite sėklas. Į vidų prikimškite smulkintų riešutų. Įdarytus agrastus virkite meduje, kol jie taps skaidrūs. Sudėkite į stiklainiukus ir uždarykite. Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir, sudėję į puodą bei užpylę truputį vandens, virkite, kol suminkštės. Šiek tiek atvėsusius obuolius sutrinkite, sudėkite spanguoles, cukrų, nuluptus susmulkintus apelsinus, susmulkintą vieno apelsino žievelę, razinas ir virkite 20 min. Tada suberkite riešutus, dar keletą minučių pavirkite. Tyrę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Konservavimas. Uogienės

2010-01-08 | Šviežias uogas perrinkite, nuplaukite ir, sluoksniuodami su cukrumi, sudėkite į dubenį. Palikite 8-10 valandų pastovėti, paskui išvirkite. Virdami pakaitomis kaitinkite ir atvėsinkite puodą su uogomis: iš pradžių puodą įkaitinkite iki virimo temperatūros, paskui 15-20 minučių nukelkite jį nuo ugnies. Tada vėl užvirkite, pavirkite kelias minutes ir vėl nukelkite nuo ugnies - taip darykite kelis kartus, kol uogienė išvirs. Žemuogių uogienė lengvai susicukruoja.Tad kad taip neatsitiktų, prieš baigdami virti įdėkite citrinų rūgšties. Atvėsusią uogienę supilkite į kruopščiai išplautus sausus stiklainius. Trintas braškes sumaišykite su cukrumi ir virkite, kol pradės tirštėti. Tada sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus, supilkite citrinų sultis ir pavirkite 15 min. Supilsty-kite į kaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite. Braškes šiek tiek sumaigykite ir sumaišykite su cukrumi. Palaikykite 2-3 vai. Citrinas supjaustykite, išrinkite sėklas ir sumalkite mėsmale. Braškes virkite, kol pradės tirštėti.Tada sudėkite citrinas ir virkite dar 4-7 min. Uogienę supilstykite į kaitintus stiklainius, atvėsinkite ir uždarykite.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Daržovių konservavimas

2010-01-08 | Jaunus 3-4 cm skersmens patisonus marinuokite nepjaustytus. Nuskustas morkas supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Paprikas perpjaukite išilgai, išimkite sėklas ir supjaustykite 2 x 2 cm kvadratėliais. Svogūnėlius nulupkite. Šparagines pupeles supjaustykite maždaug 3 cm gabaliukais. Paruoštas daržoves plikykite sūdytame verdančiame vandenyje apie 5 min. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Į iškaitintus stiklainius sluoksniuodami sudėkite paruoštas daržoves. Iš vandens, kuriame buvo plikomos daržovės, paruoškite ma-rinatą. Karštu marinatu užpilkite daržoves ir kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje. 3 l talpos stiklainius - 25 min., 1lI - 15 min. Sandariai uždarykite, stiklainius apverskite ir atvėsinkite. Agurkus nuplikykite karštu vandeniu ir tuoj pat perliekite šaltu vandeniu. Kiekvieną agurką įvyniokite į nuplikytą vynuogės lapą.Taip paruoštus agurkus sudėkite į iškaitintus stiklainius. Išvirkite marinatą, užpilkite juo agurkus ir palaikykite 10 min.Tada marinatą nupilkite, dar kartą užvirinkite ir, užpylę ant agurkų, stiklainius tuoj pat sandariai uždarykite. Stiklainius apverskite, šiltai apklokite ir laikykite, kol atvės. Vynuogių lapai išlaiko žalią agurkų spalvą.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Grybų konservavimas. Žaliuokės

2010-01-08 | Žaliuokes rūpestingai nuplaukite, o ypač smėlėtas - kelias valandas pamirkykite, trumpai pavirinkite, išpilkite ant kiaurasamčio ir dar kelis kartus perplaukite. Gerai nuvarvinkite. Molinio arba emaliuoto indo dugne sudėkite kelių centimetrų storio grybų sluoksnį, perpilkite saujele druskos, geriausia rupios, vėl sudėkite grybų sluoksnį, perpilkite druska ir t.t. Viršutinį sluoksnį taip pat apiberkite druska, pridenkite lentele arba lėkštele ir prislėkite akmeniu. Į indą ir po to dar galima dėti naujų grybų, bet ne ilgiau kaip 10 dienų. Rauginimui atrinkite sveikų, nepjaustytų žaliuokių - jų dydis neturi reikšmės. Indą su grybais reikėtų laikyti šaltoje vietoje. Po 3 savaičių žaliuokes jau galima valgyti. Jeigu indo paviršiuje atsiranda apnašų, o žaliuokės neišskiria pakankamo sulčių kiekio, reikia įpilti truputį atšaldyto virinto vandens, o viršutinį grybų sluoksnį pridengti sterilizuota marle. Žaliuokes vartojimui imkite iš gilesnio sluoksnio, o viršutinį - atidėkite, po to vėl viršuje sudėkite atidėtus grybus ir prislėkite lentele bei akmeniu. Vėsioje patalpoje grybai puikiai išsilaiko 3-4 mėnesius. Paprastai žaliuokės būna labai žemėtos, todėl, prieš konservuodami, jas gerai nuplaukite tekančiu vandeniu. Po to sudėkite į emaliuotą puodą, sluoksniuodami su svogūnų griežinėliais. Kiekvieną sluoksnį pabarstykite maltais kvapiaisiais pipirais, sutrintais laurų lapeliais ir druska. Taip vis paspausdami pridėkite pilną puodą, jį uždenkite ir po truputį kaitinkite. Nuo už vir

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Grybų Marinavimas (Konservavimas)

2010-01-08 | Marinavimas - šis grybų konservavimo būdas truputį sudėtingesnis nei sūdymas. Be to, marinuojami vertingesni ir tik jauni, be kotų, tvirtos konsistencijos grybai, geriausia kiekvieną rūšį atskirai, bent nemaišyti baravykinių su lakštabudiniais.Marinavimo yra įvairių būdų. Svarbiausia paruošti marinatą, kuriame negalėtų daugintis botulino bakterijos. Šios bakterijos (Clostridium botulinum) gyvena trąšioje dirvoje, kur auga daržovės, grybai. Todėl surinktus grybus reikia labai švariai nuvalyti, gerai išvirti, konservuoti labai steriliai. Nežuvusios botulino bakterijų sporos auga, dauginasi ir išskiria labai nuodingus toksinus. Apsinuodijimo požymiai pasireiškia po 2 valandų ir vėliau, kartais net po 2 savaičių. Ši bakterija negali gyventi rūgščioje aplinkoje (marinate). Kartais pasitaiko smarkiai apsinuodyti namų sąlygomis konservuotais grybais, daržovėmis, net nepakankamai gerai išrūkyta žuvimi, kumpiu. Konservuojant grybus ir kitus maisto produktus namuose, būtina viską atlikti švariai ir steriliai. Grybai gerai laikosi 3—4% acto marinate. Vartojant silpnesnį marinatą, stiklainiai 100°C temperatūroje kaitinami apie 40 minučių. Pirmas būdas. Grybai verdami 15—20 minučių pasūdytame vandenyje (0,5 šaukšto druskos litrui vandens). Po to išgriebiami ant rėčio, kad nuvarvėtų. Po to sudedami į švarius stiklainius (maždaug 2/3 stiklainio) ir užpilami išvirtu atvėsintu marinatu.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Konservavimas. Kaip konservuoti?

2010-01-08 | Konservavimas karščiu sandariai uždarytuose induoseGeriausias konservavimo būdas, nors daug sudėtingesnis už kitus, yra sterilizavimas, arba konservavimas kaiščiu sandariai uždarytuose induose. Šio būdo esmė yra ta, kad sudėti į sandariai uždaromus stiklainius arba metalines dėžutes produktai kaitinami vandenyje arba garuose, kol sunaikinami mikroorganizmai. Šitaip galima užkonservuoti visų rūšių uogas ir vaisius, daržoves, grybus, mėsą, žuvis. Vaisiai ir kai kurių rūšių daržovės turi nemaža organinių rūgščių. Bakterijos tokioje aplinkoje negali vystytis, bet užtat gerai vystosi pelėsiai bei mielės ir gadina produktus. Kaitinant pelėsiai ir mielės žūva greičiau, negu kitų rūšių mikroorganizmai. Jiems sunaikinti pakanka 100, kai kuriems ir 75 °C temperatūros. Todėl rūgščias uogas ir vaisius, tokioje temperatūroje iškaitintus sandariai uždarytuose induose, net nepridedant jokių priedų, išskyrus medžiagas, kurių reikia skoniui pagerinti (cukraus, prieskonių), galima sėkmingiausiai išlaikyti. Nerūgščiuose produktuose, be mielių ir pelėsių, gali vystytis daug atsparesnės bakterijos, kurios veisiasi sporomis. Jos sunaikinamos, kaitinant ne mažesnėje kaip 115-120 °C temperatūroje. Namų sąlygomis tai sunkiai pasiekiama.
Todėl konservuojant nerūgštūs produktai – grybai, daržovės – užpilami silpnais marinatais.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 6 dalis

2010-01-08 | Marinuoti saldžiarūgščiai žali pomidorai. Pomidorus supjaustome skiltelėmis arba griežinėliais, svogūnus pjauname per pusę ir supjaustome griežinėliais (pusmėnuliais), suberiame druską ir viską išmaišę paliekame pastovėti parą. Išverdame marinatą ir užpilame jį ant pomidorų ir svogūnų. Viską paverdame apie 2-3 minutes ir supilstome į stiklainius. Stiklainius apverčiame dangteliais žemyn ir kuo nors šiltai užkloję leidžiame pamažu atvėsti. Pamėginkit, juk nesudėtinga ir labai skanu! Marinuoti baravykai (raudonikiai). Nuplautus ir susmulkintus baravykus (tinka tik jauni, tvirti grybai) sudėti į puodą ir užvirti iki
putų bei nugraibius putas sudėti į indą su verdančiu marinatu, pavirti marinate 15 min. supilti į stiklainius ir užsukti su dangteliu karštus. Žiemą puikiai tinka prie visų mėsos patiekalų. Marinuotos voveraitės. Voveraites apvirti pasūdytame vandenyje 20-30 minučių ir įdėti į kiaurasamtį, kad padžiūtų. Vandenį su druska ir actų pakaitinti iki virimo, įdėti į verdantį vandenį grybus ir virti juos 20-25 minučių ir gale pridėti cukraus ir prieskonių. Tada viską atvėsinti ir išdėlioti į stiklainius, sandariai juos uždaryti.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Vaikų numylėtiniai "Agurkėliai su garstyčiom"

2010-01-08 | 4 kg agurkų supjaustomi plonomis riekutėmis išilgai agurko. Marinatas užverdamas, įdėjus visokių žalumynų. Atvėsinamas, nukošiamas ir užpilamas ant supjaustytų agurkėlių. Paliekama maždaug 12-14 valandų. Neišsigąskite, kad marinatas neapsemia visų agurkų. Praėjus marinavimo laikui, agurkai gražiai (meiliai) sudedami į 0,8 ar 1 litro stiklainius, užpilamas tas pats marinatas. Stiklainiai sudedami į indą su vandeniu, pridengiami ir kai užverda, pasterizuojami apie 10 min. Stiklainiai išimami iš puodo ir užsukami dangteliais.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Džiovinti pomidorai, konservuoti alyvuogių aliejuje

2010-01-08 | Nuplaunam pomidorus ir paliekam juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas – daliname jį į dvi dalis, jei didesnis – į daugiau). Skilteles dedami į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi. Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidarus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis. Skardą pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60-70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8-10 valandų. Reikėtų karts nuo karto patikrinti kaip džiūsta pomidorai – svarbu, kad jie neperdžiūtų, bet kad ir nebūtų šlapi. Pabaigus džiovinti pomidorai labai susitraukia, todėl reiktų nenustebti, kad konservuoti reiks nedidelį pomidorų kiekį. Sudžiovintus pomidorus jau turime. Paimame nedidelį puodą ir jame užverdame balto vyno actą (turėtų tikti ir paprastas actas su trupučiu vadens). Kai actas užverda į jį nedidelėmis porcijomis nardiname džiovintus pomidorus. Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių ir ištraukę dedame tiesiai į išplautą švarų stiklainį. Tai kartojame, kol baigiasi pomidorai arba stiklainiai. Nuluptą česnaką taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais. Sudėję viską į stiklainius į juos pilame alyvuogių aliejų. Aliejus turėtų apsemti pomidorus, kuriuos dar truputį paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Kai viskas padaryta, belieka stiklainius su visu turiniu pasterizuoti.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Konservavimas. Konservuoti obuoliai

2010-01-08 | Geriausia konservuoti antaninius obuolius, bet tinka ir nepernokę alyviniai obuoliai. Obuolius reikia nuplauti, išimti specialiu peiliuku sėklalizdžius (galima ir neišimti), dar galima perpjauti per pusę ir nulupti plonai odelę figūriniu peiliuku. Jeigu išimate sėklalizdžius ar pjaustote obuolius reikia iš karto juos merkti į citrinos rūgštimi parūgštintą tirpalą, kad nepatamsėtų. Sudėti į 3-jų litrų stiklainius. Viename puode užvirinti paprastą vandenį, o kitame puode sirupą. Sirupas: 2 litrai vandens, 0,5 litro cukraus. Pirmiausia ant obuolių į stiklainį pilti paprastą vandenį, uždėti dangtelius, palaikyti 6-10 minučių. tada vandenį nupilti, ant obuolių į stiklainį įpilti 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties, įmesti keletą gvazdikėlų arba cinamono lazdelę ir užpilti sirupu, palaukti kol išmuš didieji burbulai ir dangtelius užsukti. Stiklainius statyti ant dangtelių ir palaukti kol atvės. Šie obuoliai tinka prie paukštienos, tinka su žele arba valgyti, kaip desertą, sirupas tinka gaivai ruošti. Galima dėti į mažesnius stiklainius tik reikės mažiau citrinos rūgšties pilti.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Populiariausių straipsnių Top-100
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!