LT   EN   RU  
2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kulinarija
Dietos kenkia sveikatai

2005-01-01 | Dietos laikymasis gali sukelti sveikatos sutrikimus, galinčius pakenkti tokiems organams, kaip plaučiai, širdis ir kepenys, taip pat raumenų audiniui. Nuolatinis dietų laikymasis sumažina būtinų ląstelių-žudikių, kovojančių su tokiomis ligomis, kaip vėžys, kiekį. Ilgalaikės dietos gali tapti odos susirgimų, galvos svaigimo ar skausmo, nuplikimo priežastimi. Taip pat jos gali išreguliuoti menstruacijų ciklą, sukelti mieguistumą bei vidurių užkietėjimą. Kadangi dėl dietos organizmas netenka svarbių maistinių medžiagų, neįmanoma ilgą laiką laikytis dietos nepakenkiant sveikatai. Greitas svorio kritimas ir po to sekantis greitas priaugimas padidina širdies ir kraujagyslių susirgimų riziką. Nereikia pamiršti, kad ilgalaikės dietos kenkia ne tik fizinei, bet ir dvasinei sveikatai. Dietos laikymasis iškreipia santykį su maistu, o tai reiškia, kad vos nutraukus dietą svoris vėl ims augti kaip ant mielių. Laikantis dietos pamažu prarandamas normalus santykis su apetitu: pajutus alkį nevalgoma, dėl ko ilgainiui prarandamas gebėjimas atpažinti, kada esate sotus, o kada metas užkasti. Kalorijų apribojimas sumažina energijos lygį. Dėl to gali sumažėti „kognityvinė kompetencija“, kitaip tariant – intelekto galios.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Visoms tinkama dieta

2004-12-01 | Žiemą tamsu, šalta, todėl organizmas reikalaute reikalauja riebalų ar kitokio „stipresnio“ maisto. Taip svoris ir didėja… Jeigu rūpesčių kelia tik du trys kilogramai, jų atsikratyti pakaks savaitės. Paskui, žinoma, reikės pasistengti, kad numestas svoris neataugtų. Paprasta 5 dienų dieta: 2–3 kg per darbo savaitę. Siūlome išbandyti penkių dienų dietą. Jos pagrindą sudaro paprasti, kasdieniai produktai: duona, sviestas, pienas, sūris, vištiena, bulvės, makaronai, obuoliai… Taigi nereikės blaškytis po parduotuves ieškant ypatingų produktų. Be to, valgydama skrandžiui įprastą maistą patirsi mažiau streso. Mūsų siūlomos dietos valgiaraštis per dieną neviršija 1300–1400 kcal. Todėl didelio alkio neturėtum jausti. Per dieną siūlomi trys pagrindiniai valgymai, tarp jų – 1–2 užkandžiai. Dieta sudaryta taip, kad sotus valgis būtų ir vakare – prieš užmingant nereikės kankintis. Be to, daugelis sočiausiai maitinasi vakarais, grįžę iš darbo. Jeigu tai įvyksta bent dvi valandos iki einant miegoti – nieko bloga.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Angelo dieta

2004-11-06 | Nepavyko sužinoti, kodėl šis MITYBOS planas vadinamas tokiu vardu. Gal kai jau nepadeda niekas, telieka kreiptis į angelą sargą? Sakoma, kad po šios 13 dienų trunkančios dietos netenkama 7–8 kg. 14 dieną jau galima valgyti viską, bet saikingai. Ši dieta pakeičia medžiagų apykaitą, ir dėl savo svorio būsite ramios trejus metus. Vienintelė sąlyga – turite mankštintis ir daryti masažą. Nuo aštuntos dienos kartokite viską iš pradžių. Gerti visą šį laiką galima tik negazuoto mineralinio vandens. Siūlomą valgyti morką galima pakeisti pomidoru arba atvirkščiai.

Pirma diena
Pusryčiai: juoda kava be cukraus.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai, 1 pomidoras ir žalios salotos.
Vakarienė: didelis jautienos kepsnys, keptas mažame aliejaus kiekyje.

Antra diena
Pusryčiai: juoda kava be cukraus ir džiūvėsėlis.
Pietūs: didelis jautienos kepsnys su žaliomis salotomis ir pomidoru.
Vakarienė: porcija daržovių sriubos.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Anykščių vynas“ pristatė du naujo skonio sidrus

2004-10-01 | AB „Anykščių vynas“ artėjant vasarai – karščio ir pramogų metui - išleido du naujo skonio sidrus: itin švelnaus, lengvo kriaušių skonio “Cool drink” sidrą ir gaivų, braškių skonio „Cool drink“ sidrą. Naujieji kriaušių ir braškių skonio sidrai papildys jau sulaukusią pripažinimo „Anykščių vyno“ obuolių sidrų „Cool drink“ šeimą. Klasikinio obuolių sidro „Cool drink“ skoninės savybės tarptautiniame konkurse „Jalta – 2002“ buvo įvertintos aukso medaliu. “Naujųjų “Cool drink” sidrų skoninės savybes sukūrėme atsižvelgdami į vartotojų skonio pokyčius – sidrai tapo dar lengvesni, gaivesni ir saldesni“, - teigia Aurika Banienė, AB „Anykščių vynas“ atstovė ryšiams su visuomene. 6 proc. stiprumo sidrai „Cool drink“ išpilstyti į patogius, žalsvos spalvos 0,33 l talpos buteliukus. 2002m. „Anykščių vyno“ gaminamų alkoholinių gėrimų asortimentas buvo atnaujintas 24 proc. Šiuo metu bendrovėje iš natūralių žaliavų gaminami iki 60 pavadinimų gėrimai – vaisių ir uogų vynai, vynuogių vynai, gazuoti putojantys vynai, degtinės, trauktinės, likeriai, sidras, alkoholiniai kokteiliai, brendžiai, viskis ir tekila.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Moteris kaip feniksas

2004-08-05 | Šventėse ir mugėse pakruojietę aludarę Aldoną Udrienę daugelis pažįsta kaip kaimiško gyvojo alaus gamintoją ir to krašto senųjų amatų puoselėtoją. Kas bent kartą važiavo "Alaus keliu" per Pakruojį, būtinai užsuko pas verslinkę Aldoną Udrienę. Jos svečių knygoje beveik kiekviename įraše palinkėjimas neišsenkančios energijos. Keliauninkai turbūt nė nežinojo, kad ši moteris energijos turi kiek mitologinis paukštis feniksas. Vaikystėje sudegusi iki apanglėjimo ji vis dėlto pakilo gyventi, likusi viena su sūnumi glėbyje ir nebaigtomis statybomis - išpuoselėjo vieną iš gražiausių mieste sodybų, ne kartą žlugus verslui, imdavosi naujo.

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Alų midų gėriau…

2004-06-26 | Ilgu būdavo laukti saulėgrįžos senajame kaime – tamsūs ir nykūs gruodžio vakarai. Šių dienų miesto žmogų per paskutinį mėnesį ginte pragena nebaigti metų darbai. O vis dėlto retsykiais koks bokalas alaus gerai nuo darbų įtampos atlėgti ar tą žiemišką nuotaiką šalin nuginti. Tad pakalbėkime apie alų, jo gėrimo papročius, jų kilmę. Tiesą sakant, šių eilučių autorius nėra didelis jo gerbėjas, tačiau tokiai temai ryžosi, nes įkyrėjo neišradingos ir tiesmukos alaus reklamos televizoriaus ekrane. Neturinčios nieko bendra su lietuviškomis tradicijomis. Blogiausia, kad net sportą iš to bandoma daryti, rekordus fiksuoti: butelį alaus per tris sekundes! Taigi apie putojantį ir linksminantį gėrimą… Gaminamas alus iš sudaigintų miežių salyklo, pridedant apynių spurgų; rūgdamas prisisodrina angliarūgštės. Žmonija alų išrado civilizacijos priešaušryje; jo pasigaminti mokėta Egipte ir Babilone jau IV tūkstantmetyje prieš Kristaus gimimą.

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Alaus istorija Lietuvoje (www.alutis.lt versija)

2004-06-26 | Lietuvoje žmonės seniau alų darydavo namuose savo reikalams - šeimos šventėms pažymėti, o po dienos darbų atsigaivinti, svečiams ir kaimynams pavaišinti. Tikrieji aludariai, dažnai praktikuodamiesi, sukaupdavo didelį alaus gamybos patyrima. Taciau daugelis savo gamybos budus laike paslaptyje. Garsas apie tokius specialistus toli pasklisdavo. Į juos kreipdavosi žmonės artejant šventėms, darbų pabaigtuvėms ar vestuvėms, kad už tam tikrą atpildą padarytų ir jiems to skanaus gerimėlio. Labai gražiai vieną tokį Biržų krašto aludarį pavaizdavo režisierius ir dramaturgas B.Dauguvietis savo pjesėje "Žaldokynė". XVI amžiuje, kai didesniuose Lietuvos miestuose pradėjo kurtis amatininkų cechai, prie jų dirbtuvių atsiradusiose krautuvėlėse, šalia kitų prekių buvo galima nusipirkti ir salyklo alui pasidaryti. Pradėjo veikti ivairios nedidelės alaus daryklėlės arba jis buvo daromas tiesiog karčiamose, kur įmonės rinkdavosi įvairiems sandėriams, nesekmės karteliui nuplauti ar paprasčiausiai alaus paragauti. Pavyzdžiui, Šiaulių karališkosios ekonomijos 1649 m. inventoriuje pažymėta, kad Šiaulių mieste tais metais buvo net 147 alaus karčiamos, Daugeliškio miestelyje (Ignalinos raj.) XVIII amžiuje buvo 40 alaus bravorų, Kauno gubernijoje 1857 m. - 67 alaus daryklos.

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Biržų alus

2004-06-26 | 1682 m. Liudvika Karolina Radvilaitė patvirtino instrukciją, kurioje miestiečiai buvo įpareigoti pastatyti įvairius cechus, tarp jų ir bendrą aludarių, kepėjų, degtindarių ir gyvulių skerdikų. L.K.Radvilaitės komisarai 1686 m. Biržuose patvirtino 8 cechus, tarp jų ir paminėtą bendrą aludarių. Apibendrinus istorinius duomenis, galima teigti, kad 1686 m. lapkričio 25 d. Brandenburgo markgrafienės L.K.Radvilaitės nurodymas buvo įvykdytas. 1686 metus reikia laikyti Biržų alaus daryklos įkūrimo data. Po karo pirmiausia atstatyta ne miesto rotušė, o alaus darykla. Kai švedai 1704 metais užgrobė Biržus, sugriovė pilį ir sudegino miestą, jiems išsinešdinus biržiečiai po ginčų, ką pirmiausia atstatyti – miesto savivaldos simbolį rotušę ar alaus daryklą – pasirinko pastarąją. Po karo, maro ir bado miestas atsigavo sunkiai, tačiau po keliasdešimties metų Biržų apylinkėse jau veikė 43 užeigos, kuriose „reikėjo turėti gerų gėrimų ir juos pardavinėti teisingomis kainomis“.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Rinkuškių alaus darykla

2004-06-26 | Rinkuškių daryklos krikštatėviu galima laikyti Joną Čygą. Jis garsėjo kaip vienas geriausių Biržų krašto aludarių. Jonas Čygas darydavo miežinuką krikštynoms, vestuvėms, jubiliejams ir kitoms šventėms. Biržų sovietiniai valdininkai jo padaryto alaus nesigėdydavo vežti į aukščiausias valdžios institucijas. Alaus darymo paslaptis iš tėvo nusižiūrėjo jo sūnus Rimantas. Jis pasiūlė Sigitui Kalkiui imtis alaus verslo. Alus buvo pradėtas virti Petro Kalkio, Sigito Kalkio tėvo, įsikūrusio Biržų kaime, miestietiško tipo sodyboje. Rimantas Čygas atsinešė iš tėvo alaus gaminimo technologiją, Sigitas Kalkys, turintis Vilniaus universiteto statybų inžinieriaus diplomą, ėmėsi techninės dalies. Vėliau pastatas buvo pertvarkytas, savininkai pirko vis naujus įrengimus ir toliau tobulino daryklą.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Vyrų džiaugsmas su saiku

2004-06-26 | Galime teigti, kad alaus istorija nuolat papildoma vis naujomis šio gėrimo gydomosiomis savybėmis. Jau senovės šumerai rekomendavo, dančiui suskaudus, burną skalauti alumi. Viduramžiais šiuo gėrimu iš inkstų varydavo akmenis, plaudavo pavargusias kojas, o veido kaukė iš alaus atgaivindavo pasenusią odą. Žymusis Paracelsas juo gydė kepenų ir kvėpavimo takų ligas. Čekų gydytojai laikė patikima priemone nuo choleros. Ir tikrai, šios ligos bacilos alaus tirpale žūdavo per keletą minučių. Tai liudija istorija. Didelių miestų gyventojus sunaikinanti choleros epidemija nepaliesdavo tik alaus viryklų darbininkų. Įdomu, kad XIX a. pradžioje vaistus rekomenduojama užsigerti alumi, nes jis laikomas tonizuojančiu, dezinfekuojančiu ir organizmą stiprinančiu gėrimu.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Populiariausių straipsnių Top-100
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!