LT   EN   RU  
2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kulinarija
Greitos dietos: mitai ir realybė

2003-12-26 | Paskaityti apie naują dietą bet kuri moteris pasirengusi visada. Šiame straipsnyje mėginsime pateikti beveik visą visų egzistuojančių dietų "repertuarą": nuo klasikinių iki madingiausių. Beveik kiekviena moteris nenustoja tvirtinusi, kad norėtų numesti svorio "štai čia ir štai ten", kad būtent "ši kūno vieta per stambi" arba kad jai "reikia sublogti 3-4 kilogramus ir galbūt net daugiau". Nieko nepadarysi, šis nebylaus priekaišto vaizdelis su nereikalingais kilogramais ją persekioja visą laiką, rodosi jai kiekviename veidrodyje, ji įžvelgia tai daug pasakančiuose aplinkinių žvilgsniuose. Ji jau ir nežino, kokios dietos griebtis, kokiu stebuklu tikėti. Mėginsime trumpai apžvelgti pagrindinių dietų principus ir paaiškinti, kokia visos šios dietų gausybės esmė. Iš tikrųjų jų laikantis galima labai greitai netekti svorio, tačiau negalima pamiršti, kad jų trukmė turėtų būti ne ilgesnė kaip 3-4 savaitės (yra ir tokių, kurių maksimalus kursas tik 14 dienų). Skarsdeilo dieta. 14 dienų nevalgoma jokių riebalų, cukraus, pyragaičių, riebių pieno produktų ir negeriama alkoholio. Leidžiama: mėsos, žuvies, daržovių ir vaisių, tačiau per dieną - ne daugiau kaip 1000 kalorijų. Tokios dietos rezultatas - garantuotas suliesėjimas, pasiseka numesti iki 7 kg svorio.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Atkinso dieta mitybos revoliucija? Suvalgykim save

2003-07-26 | Norėtumėte atrodyti kaip Geri Halliwell ar Rene Zellweger? Tada pasidomėkite garsiąja amerikiečių dietologo Roberto Atkinso „Proteinų dieta". Tik prieš pasirinkdamos ją, pasvarstykite, ar tikrai tiks: aklai sekdamos žvaigždžių pramintu taku galite pakenkti savo sveikatai. Kai praėjusių metų pavasarį sutriko daktaro Atkinso sveikata – tūkstančiai moterų, kurių gyvenimas lig tol tekėjo „pagal Atkinsą", ne juokais išsigando. Tačiau tūkstančiai legendinės dietos (valgomi riebūs maisto produktai ir visiškai atsisakoma angliavandenių) krikštatėvio priešininkų it maitvanagiai laukė, kuo baigsis daktaro alpulys, kurį, kaip buvo manoma, sukėlė laikinas širdies veiklos sutrikimas. Dietologo oponentai tvirtino, jog daktaro sveikata sutriko, nes jis, paisydamas savo sukurtos dietos, maitinosi riebiais ir sunkiai virškinamais patiekalais, valgė daug sviesto, kiaulienos bei jautienos kepsnių, visiškai atsisakė bulvių, makaronų ir duonos. Tris dešimtmečius klestėjusiai „Proteinų dietos" teorijai iškilo grėsmė subyrėti it kortų nameliui. Tačiau netrukus medikas atsigavo, ir viskas vyko kaip seniau. Niujorke, Manhatane, į „Atkinso centrą" 55-oje gatvėje vėl plūsta tūkstančiai nuo antsvorio kenčiančių žmonių, besąlygiškai tikinčių savo guru.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Efektyvios dietos sėja skaudžias pasekmes

2003-06-26 | Šiuo metu žurnalai mirga įvairiausiomis dietomis, patarimais, kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų. Tačiau mitybos specialistams visa tai kelia daugybę abejonių ir nepasitenkinimo, jie įspėja: tokiu būdu žmogus save luošina! Surengta diskusija apie lietuvių mitybos ypatumus atskleidė, jog mes kol kas dar nemokame sveikai valgyti, maisto produktus renkamės ne pagal sveikumą, o kainą, svorį, įprotį. Lietuviai vartoja per daug riebalų, o paskui griebiasi agresyvių dietų. Prityrę gydytojai vienas per kitą kritikavo visuomenę "apsėdusias" dietas, kurios ypač pavojingos jaunam nesubrendusiam organizmui. "Nors lietuviška virtuvė ir labai mėgstama, nepamirškime, kad su kepsniais reikia valgyti ir daržovių. Ypač gyvenantiesiems mieste, dirbantiesiems sėdimą darbą", - pokalbį pradėjo gydytoja Irena Pivoriūnienė. Ji apgailestavo, jog vakarienė, kurią mūsų mamos ir močiutės liepdavo atiduoti priešui, vis dažniau tampa pagrindiniu dienos valgymu. Specialistai taip pat pastebi, kad dauguma viršsvorį turinčių žmonių valgo gerokai po pietų meto. Artėjant vasarai ne vienas nori sulieknėti, numesti nereikalingus kilogramus, todėl griebiasi įvairiausių dietų. Kai kurios jų veikia geriau, kai kurios - prasčiau, bet nė vienos nėra idealios. "Jeigu anksčiau guosdavomės, kad Lietuva - storulių kraštas, tai dabar jau turime visais įmanomais būdais "trimituoti" apie tai, kad mūsų šalyje vis dažniau susiduriama su nesveiku liesėjimu", - nerimavo Pivoriūnienė.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Liesėkite be dietų

2003-02-12 | Norint sumažinti antsvorį – iš tiesų patartina trumpam pakeisti pusryčius, pietus ar vakarienę skysto maisto dieta. Tačiau viena sąlyga, kad valgiaraštyje būtų ląstelienos turinčių produktų bei kieto maisto. Nesaldinta žolelių arbata, kefyras, skysta daržovių sriuba be druskos, mineraliniu vandeniu skiestos daržovių sultys – puikiai pakeičia vieną maitinimąsi per dieną, o jei tai pasirinksite vakarienei – jau po kelių dienų pajusite, kad sijonas ar kelnės per liemenį tapo laisvesnės. Valgydami rečiau, bet gausiau, tikriausiai gaunate ne daugiau kalorijų, negu valgydami dažniau, bet mažiau. Tačiau pirmuoju atveju kur kas sunkiau valdyti antsvorį: sočiai prisivalgius lėtėja medžiagų apykaita, didėja insulino išsiskyrimas, sparčiau kaupiasi riebalai. Mažos porcijos apsaugo nuo alkio atakų ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Valgymas mažomis porcijomis ir dažniau padeda išlaikyti liekną ir grakščią figūrą. Neikite į parduotuvę alkana. Akys norės daugiau nei reikia. Išleisite daugiau pinigų ir prisipirksite „gundančių" produktų: riešutų, traškučių... O juk atvirkščiai – privalote pasistengti, kad saldainiai, sausainiai ir kitokie skanūs „užkandėliai" išnyktų iš namų.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Geriausios rudens dietos

2003-01-02 | Žvarbus šaltukas, kiauras paras merkiantis lietus, kasdien ilgėjantys vakarai – jau savaime nemenkas krūvis vasaros šilumos išlepintam organizmui, net jei valgai šiltą ir sotų maistą. O jei kaip tik dabar sugalvosi atsikratyti antsvorio grauždama vien obuolius, netruksi ir ligą prisišaukti. Todėl nepulk laikytis pirmos pasitaikiusios dietos – rinkis tokią, kuri leidžia valgyti iki soties (Protasovo dieta), kurios valgiaraštyje – daugiausia šilti, ką tik pagaminti patiekalai (angliška dieta) arba… lieknėk nesilaikydama jokios dietos (fiziologinis lieknėjimo būdas). Protasovo dieta. Pastaruoju metu itin išpopuliarėjusios Izraelyje gyvenančio dietologo Kimo Protasovo dietos lengviausia laikytis būtent rudenį: daržovių ir vaisių, kurie sudaro didžiąją valgiaraščio dalį, – nors vežimu vežk, o raugintų pieno produktų mūsų parduotuvėse netrūksta visus metus. Šūkis: Per pirmąsias dvi savaites vidutiniškai netenkama 4 kg, per kitas tris – dar 2 kg svorio. Svarbiausia – nereikia vaikščioti tuščiu skrandžiu! Du dietos etapai. Dietos rekomenduojama laikytis 5 savaites. Pirmųjų dviejų savaičių valgiaraštis sudarytas beveik vien iš daržovių (jų kiekis neribojamas) ir neriebių rauginto pieno produktų. Jei labai kamuoja alkis, per dieną dar leidžiama suvalgyti vieną kietai virtą kiaušinį ir tris obuolius. Tiesa, išbandžiusiosios šią dietą tikina, kad to dažnai net neprireikia – maistas ir taip pakankamai sotus. Kitos trys dietos savaitės – tikra šventė mėsos mėgėjoms: be daržovių ir rauginto pieno produktų, kasdien galima suvalgyti po 300 g mėsos ar žuvies.

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Kodėl jam patinka, kai tu valgai?

2002-12-02 | Dažna moteris laikosi dietos norėdama būti patrauklesnė savo vyrui. Tačiau, tyrimų duomenimis, neretai sulaukiama kaip tik priešingo rezultato. “Į trečią dešimtį įžengusi irzli, vangi mylėtis moteris, išslinkusiais plaukais, nelygia oda ir atidžiai skaičiuojanti kalorijas, ieško draugo, kurį galėtų nuteikti prieš save.” Toks skelbimas vargu bau atkreiptų vyro dėmesį, ar ne? Tačiau kaip tik taip tarpusavio santykių fone atrodo liguistai dietų besilaikanti moteris. Nepaliaujamas liekninimosi procesas kenkia ne tik sveikatai - jis turi neigiamos įtakos ir meilės reikalams. Dieta gali sugriauti pasitikėjimą, sužlugdyti poros intymųjį gyvenimą ir apskritai apkartinti buvimą drauge. Tačiau dauguma moterų vis tiek mano, jog palieknėjusios taps geidžiamesnės. 95 proc. dietų aukų įsitikinusios: jei numes svorio, vyrai jų nepaliks. Tačiau dėl įvairių priežasčių tai gali būti klaidinga nuostata. Netekusioms apetito moterims dažnai dingsta ir noras mylėtis. Tai lemia ir fizinės, ir psichologinės priežastys. Laikantis dietos mažėja hormonų estrogeno bei testosterono, todėl seksas praranda patrauklumą. Be to, nevalgius per silpna mylėtis.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Kaip paruošti grybus žiemai

2002-08-26 | Mūsų klimato juostoje grybų mėgėjams aktualūs grybų konservavimo būdai. Jų ne tiek ir daug: džiovinimas, sūdymas, marinavimas, rauginimas bei šaldymas. Patikimiausiu konservavimo būdu laikomas džiovinimas. Net keletą metų pastovėję džiovinti grybai išsaugo aromatą, nepraranda savo mitybinės vertės. Džiovinti galima visus baravykinius ir nemažai lakštabūdinių grybų. Šiuo būdu konservuojami grybai turi būti nesukirmiję. Juos reikia švariai nuvalyti, tik jokiu būdu neplauti. Išdžiūvę grybai būna kieti, paspaudus lūžta. Tokie grybai turi būti laikomi sandariuose stikliniuose induose, medžiaginiuose maišeliuose ir būtinai sausoje vietoje. Į džiovintus grybus labai greit įsiskverbia drėgmė (jie pradeda pelyti) ar įvairūs kvapai (benzino, česnako, dažų). Pravartu kas keletą mėnesių patikrinti, kaip laikosi jūsų džiovinti grybai ir prireikus dar padžiovinti. Grybai džiovinami keletą dienų: iš pradžių 30-50 °C, vėliau 60-70 °C, galiausiai - ne aukštesnėje kaip 40-50 °C temperatūroje. Svarbu žinoti, kad džiūdami kai kurie grybai, pavyzdžiui, bobausiai, išskiria nuodingas rūgštis, todėl jų negalima džiovinti patalpoje. Mieste kaip grybų džiovykla dažniausiai tarnauja dujinė viryklė. Prieš vartojimą džiovinti grybai kelioms valandoms pamerkiami drungname vandenyje arba piene.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Grybai mūsų gyvenime

2002-08-08 | Pomėgį grybams ir grybavimui, matyt, galima vertinti kaip skirtingus dalykus. Pomėgis grybams dažniausiai yra įgyjamas natūraliai, o pomėgiui grybauti gali turėti įtakos ir aplinkos sąlygos, ypač pastaruoju metu, kai susikūrė daugybė grybų supirkimo punktų, ir grybingų teritorijų gyventojams grybavimas gali tapti papildomu pragyvenimo šaltiniu. Nors valgomųjų grybų yra gana daug rūšių, tačiau grybautojai pažįsta ir renka vidutiniškai apie 20. Skirtingų vietovių gyventojai renka ir vertina skirtingas grybų rūšis. Tai, žinoma, priklauso nuo miškų tipo, jų grybingumo konkrečioje teritorijoje. Pavyzdžiui, dzūkams paprastasis kelmutis ar ūmėdė nėra vertingi grybai, o Vidurio, Šiaurės Lietuvos grybautojai šiuos grybus renka ir giria, nes jų lankomuose miškuose voveraitės, o ir baravykai yra nedažni. Be to, grybavimo patirtis tradiciškai perduodama iš kartos j kartą. Piengrybis paberžis (pūkuote), taip pat ir juosvasis piengrybis renkami sūdymui ir labai mėgstami šiauriniuose Rusijos rajonuose, o Lietuvoje šie grybai nėra populiarūs, nors ir gana dažni. Senesnėje, o kartais ir 9-ojo dešimtmečio literatūroje grybai vadinami „miško mėsa" ar „dievų maistu".

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Grybai – ir maistas, ir vaistas

2002-04-08 | Apibūdinant kepurėtųjų grybų reikšmę žmogui, galima teigti, kad ji beveik nekinta nuo gilios senovės. Pagrindinė jų funkcija ir šiandien yra mitybinė. Tačiau kartais specialiojoje ar populiariojoje literatūroje galima perskaityti apie makromicetų (aukštesnės kategorijos grybų) naudojimą medicinoje. Pavyzdžiui, tikroji pintis jau prieš daugelį šimtmečių būdavo dedama ant žaizdos kraujavimui sustabdyti. Maumedžio pintimi, kuri dar vadinama „vaistininkų pintimi", buvo gydomos skrandžio ir žarnyno ligos, o įkandus gyvatei, ji buvo vartojama kaip pleistras. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas ir juodajam beržo grybui (žmonės jį vadina čagra), kurio veikliąsias medžiagas buvo mėginama panaudoti netgi vėžiniams susirgimams gydyti. Baravyku senieji liaudies medicinos vadovėliai siūlo gydyti nušalusias kūno vietas (netgi sunkiausio laipsnio nušalimus), o poniabude - reumatą. Ieškant antibiotikų, buvo nustatyta, kad jų galima rasti pieviniuose, taip pat kultūriniuose (dvisporiuose) pievagrybiuose. Valgomuosiuose grybuose galima aptikti ir praktiniu požiūriu labai svarbių fermentų.

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Su dieta numesite ne daugiau kaip keletą kilogramų

2001-04-19 | Dieta yra veiksminga tik tada, kai norima numesti ne daugiau kaip keletą kilogramų – tokius rezultatus pateikė JAV mokslininkai. Jei žmogus jau numetęs apie 4 procentus pradinio kūno svorio toliau tęsia dietą , liesėjimas pradeda aktyvinti smegenų veiklą (smegenyse esančius alkio receptorius), dėl to žmogus ima jaustis tarsi apsėstas valgymo aistros. Ši aistra neišnyksta tol, kol vėl nepriaugami numesti kilogramai. Tokius rezultatus mokslininkai gavo tirdami leptiną - hormoną, reguliuojantį apetitą. Leptino vaidmuo reguliuojant mūsų alkio ir sotumo jausmą yra labai sudėtingas. Tyrimai parodė, jog, kai žmogus valgo, šio hormono organizme daugėja, taip jis pamažu slopina apetitą. Kai žmogus liaujasi valgyti, leptino kiekis atslūgsta. Dieta sumažina leptino lygį organizme ir sukelia norą vėl susigrąžinti prarastą svorį. Mokslininkų teigimu, būtent dėl to 95 procentai žmonių, kurie numeta svorį laikydamiesi dietos, vėl jį priauga. Vašingtono Universiteto Prof.Michael Schwartz, mokslinnkų grupės, tiriančios leptiną vadovas paaiškino, jog aistra valgyti atsiranda tik tada, kai žmogus laikydamasis dietos numeta daugiau kaip 4 procentus pradinio kūno svorio.”Kuo daugiau svorio laikydamiesi dietos jūs numetate, tuo stipresnis yra grįžtamasis efektas” – teigia profesorius. Šis grįžtamasis poveikis pasireiškia nenugalimu noru valgyti.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Populiariausių straipsnių Top-100
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!