LT   EN   RU  
2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis Straipsniai.lt - Teminis naujienų ir straipsnių katalogas
  Kulinarija
Šokolado istorija. "Modernaus šokolado" era

2006-02-20 | Kai kakavos įsigyti tapo lengviau, buvo pradėta eksperimentuoti, ieškoti naujų jos panaudojimo būdų. Tačiau buvo ir tokių, kurie priešinosi šokolado plitimui. Pavyzdžiui, Prūsijoje Fridrichas III buvo griežtai uždraudęs šokolado vartojimą. 1674 metais šokoladas buvo pradėtas naudoti pyragų, šerbetų ir kitų produktų gamybai. 1828 metais prasidėjo “modernaus šokolado” era. Tuometinis olandų šokolado gamintojas Conrad J. van Houten užpatentavo nebrangų kakavos sviesto išgavimo iš skrudintų kakavos pupelių metodą. Pirmą kartą kakavos sviestas, kaip ir daugelis kitų atradimų, buvo išskirtas atsitiktinai. Vienas darbininkas netyčia pamiršo nukabinti kabantį maišą, kur buvo sumaltos kakavmedžio pupelės. Ryte atėję darbininkai aptiko, kad kakava yra beveik be riebalų ir lengvai tirpsta vandenyje. Kakavos pupelėje yra iki 57 % kakavos sviesto – natūralių augalinių riebalų. Van Houten pagamintas hidraulinis presas sumažina kakavos sviesto kiekį pupelėje pusiau. Taip galima buvo sukurti “plytelę”, kurią vėliau galima sutrinti į miltelius, kuriuos mes vadiname kakava.

Lankomumo reitingasKomentarų: 2

plačiau >>

Mes gimėme ir užaugome tarp arbatos

2006-02-06 | Pirkėjai net nežino, kad pasaulinio garso arbatos firmos iš tikrųjų neturi nieko bendro su arbatos gamyba, jos tik atlieka tarpininko tarp arbatos augintojų ir vartotojų vaidmenį. Firmos- tarpininkės, superkančios žaliavą (ne tik arbatos), perdirbančios ir po to parduodančios garsiais prekybiniais vardais pavadintus gaminius, egzistuoja daugelyje išsivysčiusių šalių. Tai tarsi savotiškas kolonialinės eksploatacijos epochos palikimas. Taip yra ir su arbatos prekyba. Didelės firmos superka besivystančiose šalyse arbatos lapelius, sumaišo juos į prekybines rūšis, pažymi žinomu prekybiniu pavadinimu ir patiekia pardavimui. Vartotojui tokios tarpininkavimo paslaugos brangiai kainuoja: produkcijos kaina kyla, kokybė prastėja, kadangi ilgėja gamybos ciklas, ir palaipsniui dingsta aromatas bei šviežumas. Žmonės, kurie augina ir renka arbatą, priversti tenkintis tik kukliu užmokesčiu už savo nelengvą darbą, jie raginami išvedinėti dar pigesnes arbatos rūšis. Pirkėjas, kaip taisyklė, siekia įsigyti gerai žinomų pavadinimų arbatą. Šiuo metu beveik visos žinomos arbatos rūšys yra gaminamos stambių tarptautinių firmų- tarpininkių, kurios didelę savo biudžetų dalį išleidžia reklamai, idant palaikytų savo prekių paklausą.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Lauros lieknėjimo taisyklės

2006-02-06 | „Buvo daugybė bandymų atsikratyti 18 nereikalingų kilogramų, deja, kiekviena dieta baigdavosi persivalgymu,“ – prisimena paauglystę Laura Čepukaitė, 27 –erių grupės „Laura and the Lovers” vokalistė. Nuo keturiolikos metų Laura kamavosi dėl antsvorio, kol pačios nuostabai atrado lieknėjimo receptą. Laura: penki atsikratyti kilogramai nepadarys jus laimingesnės ir gražesnės, o vyras gal ir nepastebės pokyčio. Ar padėjo bent viena dieta atsikratyti svorio? Dieta - tai laikinas efektas. Kol jos laikydavausi, svoris krisdavo, tačiau negalėjau atsisakyti mėgstamų patiekalų ir svorio vėl priaugdavau. Bandžiau atsisakyti saldumynų, padažų, bandžiau nevalgyti mėsos, deja, organizmas ir psichika priešinosi. Pamenu, kad 10 dienų gėriau tik vandenį ir nieko nevalgiau. Dešimtą dieną vos nenualpau. Galvoje sukosi mintys apie maistą, galop pradėjo važiuoti stogas. Puoliau prie šaldytuvo ir prisikirtau maisto kiek telpa. Nebesvarbu buvo ką valgau ir kiek kilogramų priaugsiu. Tuomet nesibaiminau, kad eksperimentuodama su savo sveikata galiu susirgti. Būdavo gėda valgyti svetimų žmonių akivaizdoje. „Stambi ir dar kemša“: įsivaizduodavau juos galvojant.

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Jei visą laiką skirčiau sportui, neliktų jo gyvenimui

2006-02-05 | Kai žvelgi į Beatą Nicholson, TV laidos „Arti toli“ vedėją, pagalvoji, kad jai nėra blogų dienų, o gyvenimas šypsosi nuolat. O gal dėl to ir šypsosi, kad Beata moka džiaugtis kiekviena diena? Atsako mums pati Beata. - Atskleisk mums savo puikios savijautos receptą? - Neturiu jokio recepto. Esu per jauna juos išradinėti, nes jaunystė tolygu gerai savijautai. Kartais jaučiuosi kalnus galinti nuversti, o kartais - kaip senutė. Man labai svarbus miegas - turiu savo miego banką bei limitus. Maždaug per dvi savaites išnaudoju visus sukauptus miego resusrus, bet paskui privaloma tvarka turiu juos atstatyti. Taigi, gerai jaučiuosi jei miegu ne mažiau kaip aštuonias valandas, vakare nepersivalgiau. Tačiau didžiausia įtaką fizinei savijautai daro dvasinė. Jei tavo viduje gili žiema, jokie žvalumo receptai nepadės. - Ar teko kada nors save kankinti dietomis, rinktis maistą pagal kraujo grupę ar skaičiuoti kalorijas? - Žinoma. Parodykite moterį, kuri nesilaikė dietos net jei ant jos klubų tik oda. Kiekviena surandame priežasčių laikytis dietos. Man dietos nepatinka - tai toks užvedantis pragaras ir rojus viename. Pradžioje kaupiuosi ir svajoju apie naujus aptemptus džinsus, matau save liekną kaip smilgelė, tada imuosi laikytis dietos – kenčiu dvi ar tris dienas, na kartais savaitę, o gal net dvi - dingsta 3 kilogramai.

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

G.Jaunius: dietos nesilaikau, keičiu mitybos įpročius

2006-02-02 | TV3 laidos “TV pagalba” gelbėtojas Gediminas Jaunius įsitikinęs, jog kiekviena ribinė situacija, o liga tokia ir yra, suteikia naujo požiūrio į gyvenimą. „Po kiekvienos ligos, net ir po gripo, į gyvenimą grįžtu nauju žmogumi, todėl kartais net atrodo, jog organizmas pats pakelia temperatūrą, kad sustabdytų mane nuo besaikio lėkimo ir apsaugotų nuo išsekimo ar pervargimo“. „Dar būdamas vienuolyne, dirbau slaugos ligoninėje, – toliau pasakojo gelbėtojas. - Sirgdavau kas savaitę, o kai sirginėti atsibodo, nuėjau pas daktarę. Kai tyrimų rezultatai buvo gatavi, pasižiūrėjęs į daktarės veidą, pamaniau, jog atsitiko kažkas baisaus. Pagalvojau turbūt vėžys arba dar kažkas blogiau, bet ar gali būti kas blogiau... Per tas kelias minutes ne tik prabėgo, bet ir susidėliojo visas gyvenimas… Tapo aišku viena - tikrai negulėsiu ligoninėse ir nekovosiu, nes netikiu šita pergale. Kartu supratau ir ką dar noriu gyvenime nuveikti... Bet, ačiū dievui, viskas baigėsi gerai – pasirodė, jog tyrimų rezultatai yra geri“. Dabar į maistą kreipiu kur kas daugiau dėmesio, nors kaip ir anksčiau, nenoriu valgyti pusryčių, – neslepia gelbėtojas, iš savo raciono išmetęs visus angliavandenius vien dėlto, kad turi per daug papildomų kilogramų. - Užtat į valias valgau mėsos, daržovių ir vaisių - ypač mandarinų, kurių žiūrėdamas “teliką” galiu sugliaudyti visą “kilą”. O jei sergu, šalia manęs visuomet kalnas mandarinų, arbata ir medus“. O kad atrodytų įtikinamiau, Gediminas nusišypsojo ir rankomis “nupiešia” didžiulį kalną…

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Tailandietiškos virtuvė. Makaronai

2006-01-26 | Makaronai yra antras pagal populiarumą Tailandietiškos virtuvės patiekalas, po ryžių. Thai-Choice greito paruošimo makaronai, ryžių lazdelės, ryžių bei pupų vermišeliai yra puikus pasirinkimas visiems gyvenimo atvejams. Šie produktai yra sotus ir gardus vieno patiekalo maistas, kuris gali būti valgomas ryte, dieną, vakare ir tiesiog kaip užkandis. Ryžių makaronai. Ryžių makaronai yra gaminami iš baltųjų Tailando ryžių miltų ir jie yra baltos spalvos ir nepermatomi. Hor Fun plokšti makaronai yra vadinami ryžių lazdelėmis, kurios būna trijų pločių: 3 mm, 6 mm ir 10 mm. Ryžių vermišeliai, Bee Hoon arba Mai Fun makaronai yra ploni apvalaus pjūvio makaronai, kurie dažniausiai yra dedami į sriubas. Ryžių makaronai yra sveikesni nei kvietiniai, nes jie neturi riebalų ir cholesterolio, lengvai virškinami ir neturi alergenų. Thai-Choice jums siūlo ryžių vermišelius ir plokščius makaronus plastikiniuose maišeliuose bei kelių skonių makaronų sriubas puodeliuose.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Kodėl dietos retai padeda? Dietos - pavojingi žaidimai su sveikata ir psichika

2006-01-25 | Valgydami griežtai pagal nurodymus, beveik garantuotai tapsite lengvesniu. Kitas klausimas: ar ilgam? Reikia įsisamoninti, kad dietos efektas bus tik tol, kol laikysitės pasirinktos dietos reikalavimų. Dietų sukeliamas yo-yo (svorio metimas – priaugimas) efektas yra toks pat žymus, kaip ir jos pačios. Visos tos moralinės kančios, kurias patiriate „prievartaudami“ save ir valgydami tik tuos ar kitus produktus, galų gale neduoda jokio rezultato, išskyrus didesnę ar mažesnę depresiją ir kitas sveikatos problemas. Kas blogai? Pirma priežastis: organizmas kovoja su „badu“, lėtindamas medžiagų apykaitą. Jis stengiasi išlaikyti kaip galima daugiau riebalų, tam, kad pasiruošti sekančiai bado serijai (t.y. dietai). Pradedančiajam „dietininkui“ svoris krenta lengvai, tačiau įsisukus į dietų karuselę vis sunkiau seksis kovoti su atliekamais kilogramais, nes organizmas pripranta prie „bado atakų“. Antra priežastis: dietos nepakeičia mitybos įpročių visam gyvenimui. Pradėjus maitintis taip, kaip maitintasi prieš dietas, svoris beveik 100 procentų atsistato ir dar su kaupu. Dėl šios priežasties taip pat neveiksmingi chirurginiai antsvorio šalinimo būdai. Kaip buvo Rytis storas, toks ir liko, nepadeda operacijos. Todėl net nepradėkite dietų, jei norite atsikratyti tik kelių kilogramų. Jūsų gyvenime bus daug streso, o galų gale svoris vis tiek nesumažės.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Arbata šaltai dienai

2006-01-24 | IV amžiuje prieš mūsų erą išleistoje kinų enciklopedijoje kininis arbatmedis ( Thea sinensis L. sin. Camellia sinensis L.) aprašomas kaip gydomasis augalas. To meto arabų keliautojai ir pirkliai, pabuvoję Kinijoje, rašė, kad arbata yra populiariausias Rytų ir Pietų Azijos gyventojų gėrimas. Iš kinų arbatą perėmė mongolai, o iš Mongolijos ji paplito į Vidurinę Aziją ir Sibirą. Į Europą arbata pirmą kartą pateko XVI a. iš Portugalijos kolonijų Rytų Azijoje. XVIII a. arbata plačiau paplito Vakarų Europos šalyse. Ja labai susižavėjo anglai, kurie savo kolonijose Azijoje pasodino didžiules arbatmedžių plantacijas. Arbatai nuo balandžio iki lapkričio renkamos jaunų ūglių viršūnės su 2-3 jaunais lapais. Jie klojami ant lentynų ir vytinami, kol suminkštėja, paskui fermentuojami. Tuomet lapukai labai gerai sugeria kitus kvapus, todėl dažnai aromatizuojami jazmino žiedais bei kitais kvapiais augalais. Fermentacijos pabaigoje lapai įgauna specifinį arbatos kvapą ir raudoną vario spalvą. Džiovinama specialiose džiovyklose karštu oru. Taip gaunama juodoji arbata. Juodos arbatos kokybė priklauso ne tik nuo arbatžolių rūšies ir laikymo sąlygų, bet ir arbatos gaminimo. Dažniausiai specialiame arbatinuke užplikomas labai koncentruotas antpilas, kuris paskui išpilstomas į puodelius su virintu vandeniu. Pagal kitą receptą į porcelianinį arbatinuką įdedama arbatžolių (po pusę arbatinio šaukštelio stiklinei) ir užplikoma. 5 minutes palaikoma šiltai (galima uždengti pagalvėle, storu audeklu), paskui išpilstoma į puodelius.

Lankomumo reitingasKomentarų: 2

plačiau >>

Žvėriena - gamtos skonis ir kvapas

2006-01-24 | Žvėrienos patiekalai džiugina gurmano skrandį ir akį ištisus metus. Lietuviai nuo seno mėgaujasi iš stirnienos, elnienos, šernienos bei kiškienos paruoštais delikatesais. Įvairiose šalyse skanaujami elnienos, briedienos, stirnienos, šernienos, kiškienos, muflono, Alpių ožio mėsos ir netgi lokienos patiekalai. Dėl subtilaus skonio ir maistinių savybių labai populiari ir kengūros, bizono, krokodilo mėsa, patiekalai gaminami net iš zebro ir antilopės. Žvėrienos skonis – specifinis ir ryškus, spalva – tamsi, tekstūra – tvirta. Laukiniai gyvūnai yra judresni, daugiau bėgioja, tad jų mėsa ne tokia kaloringa ir riebi kaip naminių gyvūnų, tačiau nepaprastai skani ir maistinga. Joje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir žymiai daugiau baltymų.

Lankomumo reitingas

plačiau >>

Kakavmedžių auginimas ir šokolado gamyba

2006-01-07 | Augalas, ant kurio “auga” šokoladas – kakavmedis (Theobroma cacao). Jis kilęs ištropinių visad žaliuojančių Lotynų ir Vidurio Amerikos miškų, nusidriekusių tarp Meksikos ir Šiaurės Amazonės baseino. Botanikai teigia, kad prieš 4000 metų tai buvo laukiniai medžiai. Natūralioje gamtoje kakavmedžiai užauga iki 12 metrų aukščio. Kultūriniai kakavmedžiai žymiai mažesni, nes juos dažnai apipjausto ir jie tesiekia 4,7 – 7,5 metro aukščio. Plantacijose kakavmedžiai auginami 20-30 metų, nors natūraliose augimvietėse jie gali derėti net iki 80-100 metų. Didžiausias sausų pupelių derlius (200-500 kg/ha) surenkamas 10-30-ties metų kakavmedžių plantacijose. Kakavmedžių lapai stambūs, odiški, smailėjantys viršūnėje, ovališki, žiedai smulkūs, susitelkę puokštėmis, bekvapiai, kreminiai geltoni, žalsvai rožiniai arba raudoni. Subrendęs medis užaugina per 100 000 žiedų, tačiau iš jų užsimezga vos 0,5 – 0,7% vaisių. Kakavmedžiai žydi ir vaisius veda ištisus metus. Vaisiai, botanikų įvardinami uogomis, bet dažniau vadinami ankštimis, yra stambūs – 10-20 cm ilgio ir 5-10 cm diametro, sveria 0,5-1,5 kg. Sunkūs vaisiai susiformuoja ant stiebo ar ant stambių šakų jų atsišakojimuose. Uogos yra kiaušiniškos su ištįsusia viršūne, geltonos, gelsvai raudonos, oranžinės arba raudonos. Raukšlėtame apyvaisyje yra 25-60 stambokų rausvų ir kiek suspaustų sėklų, vadinamų pupelėmis, kurios išsidėstę netaisyklingu penkiaeiliu. Sunkūs vaisiai susirormuoja ant stambių šakų, jų atsišakojimuose, todėl medis atrodo lyg apkabintas vaisiais.

Lankomumo reitingasKomentarų: 1

plačiau >>

Populiariausių straipsnių Top-100
   
 
     
Prisijunk prie gerbėjų rato Google Plus! Mūsų jau 500. Skelbk informaciją, dalinkis naujienomis. Būk matomas!